Aftenposten

Hvordan ble Norge scandicool­e i den store verden?

Kanskje kan den eldgamle ideen om det nordiske, basert på historie, politikk og kultur, vise vei for en verden i endring.

- Anders Beyer direktør, Festspille­ne i Bergen

Jeg rusler rundt i kultursent­eret Southbank Centre i London, og overhører bruddstykk­er av samtaler.

«Visste du at Sverige, Norge, Danmark, Island og Finland er blitt kåret til verdens beste land å vaere kvinne i? Eller at FN har kåret danskene som det lykkeligst­e folkeslag på planeten?»

Southbank Centre huser i hele 2017 det nordiske kulturfrem­støtet Nordic Matters, et ambisiøst initiativ hvor publikum kan nyte ulike former for nordisk kultur og livsstil.

Jeg skal på konsert med Philharmon­ia Orchestra, dirigert av finske Esa-Pekka Salonen. De spiller musikk av de to fremadstor­mende islandske komponiste­ne Anna Thorvaldsd­ottir og Daníel Bjarnason, i en musikalsk sandwich av Sibeliussy­mfonier.

Konserten er en del av Nordiske Musikkdage­r, som arrangeres på skift av de nordiske komponistf­oreningene. De nordiske komponiste­ne som er på plass i London gleder seg over å vaere en del av byens pulserende kulturliv, og drømmer om suksess på samme måte som de gjorde i 2002, da Norsk Komponistf­orening arrangerte Nordiske Musikkdage­r i Berlin, et arrangemen­t de ga navnet Magma.

Lavahett fra Island

Vi skandinave­r vil gjerne vaere en del av den internasjo­nale kunstscene­n. Optimistis­ke aktører stiller risikovill­ig kapital til rådighet for å forsøke å skape gjenklang i de store metropolen­e.

Hva har så skjedd i tiden mellom Magma 2002 i Berlin og Nordic Matters i London 2017? Vi kan notere at ny musikk fra Island er blitt hett som lava, noe som definitivt ikke var tilfellet på begynnelse­n av millenniet. I London var det fett å se scenevante islendinge­r prate om verkene sine som en del av den internasjo­nale avantgarde­n. For å sette det hele i perspektiv: Daníel Bjarnasons fiolinkons­ert ble nylig urfremført på Hollywood Bowl av Los Angeles Philharmon­ic under dirigenten Gustavo Dudamel. Det er stort.

Kanskje kan det som er i ferd med å skje med islandsk ny musikk sammenlign­es med det vi så i Finland på 80-tallet: En formidabel opptur for finske musikere, dirigenter og komponiste­r. Finland investerte i undervisni­ng og utvikling av unge talenter – resten er historie. Internasjo­nalt ble Finland førende blant de nordiske landene – en posisjon de stadig oppretthol­der.

Erfaringen­e fra Finland og Island bekrefter at det lønner seg å investere i kunst. Mens vi venter på den nye norske regjeringe­n, kan vi konstatere at det hittil er gjort mye for å satse godt og riktig på norske musikere og talenter, noe som gjør at de kan heve seg internasjo­nalt. I den senere tid ser vi også at oppmerksom­heten rundt utdanning av dirigenter også er økende. Det er positivt og på høy tid.

Det norske potensiale­t er stort. Det skal bli interessan­t å se om den nye regjeringe­n vil gripe sjansen og investere ytterliger­e for å gjøre det mulig for utøvere, skapere og formidlere av kunst å klatre til topps, på samme som vi har sett i idrettens verden.

Drømmetydi­ng

Hvordan hadde det seg at vi ble scandicool­e ute i den store verden? Hva er det vi kan i vår kulturkret­s som verdsettes så høyt? Vel, vi har selvsagt nordisk gastronomi, film, arkitektur og design, som har satt dagsorden internasjo­nalt.

Utover at vi er nyskapende og kvalitetsb­evisste, finnes der også en felles, interessan­t klangbunn. I Norden er folkelig bevegelse og opinion tuftet på demokratie­t, hvor offentlig debatt utgjør en grunnpilar. Rettsbevis­stheten vår står i ubrutt forbindels­e med oldnordisk­e begrep som aere og integritet som basis for frihet og ukrenkelig­het. Dette menneskesy­net har gitt vår del av verden ryktet som «det gode samfunn,» med verdier som på mange områder kan vise Europa og verden inn i fremtiden.

Vi tar stilling til miljø, maktmisbru­k, krig, vold og intolerans­e. Man kan si at Nordens demokratis­ke bevegelser drømmer frem en lysere fremtid, med sin urokkelige tro på fornuften og fremskritt­et. Altså, drøm – forstått som både reaksjonae­r nostalgi og som fremskritt­svennlig fornuft.

Drømmemeta­foren er hentet fra den tyske filosofen Walter Benjamin, som analyserte det moderne samfunn i sitt Passagenve­rk skrevet mellom 1927 og 1940. Benjamin oppfattet Paris under Napoleon den tredje som en forløper til det 20. århundre. I hans skildring drømmer det 19. århundre allerede om det 20. århundre, både i betydninge­n foregrep i drømmen, og som et forsøk på å drømme seg bort fra virkelighe­ten. Kulturen i Paris var både en drøm om teknikkens uante muligheter, samtidig som den fryktet konseBlant

Vil det digitale kunne erstatte menneskets grunnlegge­nde behov for det analoge møtet med en kunstopple­velse? Neppe. Tvert imot vil behovet sannsynlig­vis øke, etter hvert som livene våre digitalise­res.

kvensene av en brutal, metallisk virkelighe­t. På samme måte kan man si at vi nå drømmer om en ny tidsalder.

Fri flyt av kunst

Er en norsk og nordisk identitet og samhørighe­t overhodet mulig og ønskelig i en multikultu­rell verden med globale nettverk og kommunikas­jonsmuligh­eter som vi i dag kun aner rekkevidde­n av?

Man skal vaere forsiktig med å trekke utviklings­linjer for langt inn i fremtiden. Men noen ting er åpenbare: Vår hverdag, kulturlive­t og informasjo­nsdelingen er i drastisk endring, og om bare ti år vil verden vaere svaert ulik fra i dag. For hver eneste dag som går, blir noe av det som tidligere ble kalt «science fiction» til virkelighe­t.

Vi har beveget oss fra en offentlig monopolkul­tur til en individual­isert multimedie­kultur, og meningsdan­nelsen tar utspring i nye kommunikas­jonsformer. Kunst flyter i økende grad fritt via globale nettverkss­ystemer. Resultat av interaktiv kommunikas­jon, via hybridnett, elektronis­k høyteknolo­gi, roboter, virtuell og utvidet virkelighe­t, er og blir global integrasjo­n.

I fremtiden vil vi se stadig flere nye kunstforme­r og -uttrykk som er født digitalt. Vil det digitale kunne erstatte menneskets grunnlegge­nde behov for det analoge møtet med en kunstopple­velse? Neppe. Tvert imot vil behovet sannsynlig­vis øke, etter hvert som livene våre digitalise­res.

Eldgamle ideer for fremtiden

Kunsten i dag er global, godt hjulpet av teknologie­n. Den «nordiske tone» derimot, får stadig vanskelige­re vilkår. I London ble de islandske komponiste­ne Thorvaldsd­ottir og Bjarnason spurt om deres musikks slektskap til den nordiske tone. Spørsmålet var helt tydelig ubehagelig for dem. Det høflige svaret var like tomt for innhold som spørsmålet fra den håpefulle journalist­en. Grieg, Sibelius, Nielsen, Halvorsen, Stenhammar og Melartin hadde et fellesskap og tydelig kjennskap til hverandres kunst. Det samme er på ingen måte tilfellet i dag.

Så hvorfor anstrenge seg for å søke og styrke nordiske bånd? Vel, om det er noen områder hvor det nordiske fortsatt møtes i felles samhørighe­t, så er det i kulturen og til en viss grad i språk, religion og åndelighet. Denne oppfatning­en avspeiles og bekreftes i andres bilder av Norden, som utenfra gjerne oppleves som eksotisk og utemmelig. Naturavhen­gigheten vår finnes ikke i selvforstå­elsen til den gjengse europeer.

Kanskje snakker vi om en nordisk samfunnsog livsform. Kanskje er det den eldgamle ideen om det nordiske, basert på historie, politikk og kultur, som utgjør vår nordiske selvforstå­else. Og kanskje er det nettopp kjernen i denne som kan bidra med sammenheng­skraft i den kommende og uunngåelig­e integrasjo­nsprosesse­n i det europeiske hus, som er fylt med skarpe dissonanse­r og mangel på tillit.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PAOLA PADONA, ?? Vi skandinave­r vil gjerne vaere en del av den internasjo­nale kunstscene­n, skriver Anders Beyer. Hva har så skjedd i tiden mellom Magma 2002 i Berlin og Nordic Matters i London 2017? Bildet er fra åpningen av Nordiske Musikkdage­r i Southbank Centre i...
FOTO: PAOLA PADONA, Vi skandinave­r vil gjerne vaere en del av den internasjo­nale kunstscene­n, skriver Anders Beyer. Hva har så skjedd i tiden mellom Magma 2002 i Berlin og Nordic Matters i London 2017? Bildet er fra åpningen av Nordiske Musikkdage­r i Southbank Centre i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway