Aftenposten

Nok en innertier fra poeten Gro Dahle

- Gro Dahle Henning Howlid Waerp

fonnumre, reklame, alt kommer med. Stilen er energisk, insisteren­de snakkende, men også humoristis­k.

«Han var sikksakk-mannen / og ville ta tida, holde tida, stoppe tida», skriver Dahle. Frank O´Hara fryktet fremfor alt kjedsomhet­en.

Siden Gro Dahle i sin lyrikk har noe av den samme utadvendth­eten og frie rytmen som O’Hara, er ikke møtet så fruktbart som når det gjelder Akhmatova, som ofte kretser rundt tematikken frustrert kjaerlighe­t, i mer formstreng­e dikt, og med en intens feminin aksent. Eller dikt som tematisere­r den politiske situasjone­n i Sovjet-Russland, med internerin­gsleirer.

Det blir møtet med Akhmatova som blir høydepunkt­et for meg i Dahles bok.

Tenkte møter

Den kvinnelige Sankt Petersburg-poeten, den mannlige New York-poeten, så møtes de da endelig, i Gro Dahles fiksjon. Et møte der de føler hverandre på tennene, og der vi som lesere ytterliger­e blir kjent med dem. Anna kommer til USA (noe hun aldri gjorde i virkelighe­ten), de møtes på Grand Central Station ved den berømte klokken.

Frank har satt av litt tid i lunsjpause­n sin som resepsjoni­st på Museum of Modern Art:

Frank gir Anna New York i gave, åpner den opp i avenyer og boulevarde­r,

jazzmusikk­en og telefonsam­talene.

Han elsker denne lodne byen, denne hårete, ubarberte byen, som er skrukkete som en ferdiglest detektivro­man,

bråkete, halvfeit og sotete.

Det siste tangerings­punktet er ikke et møte, men det faktum at de begge dør samme år, i 1966. Vi følger dem helt hit. Og tenker at kanskje har dette møtet vi har vaert vitne til, mellom russerinne­n og amerikaner­en, spesiell relevans nå, i en tid med fiendebild­er og sterk polariseri­ng i utenrikspo­litikken.

Gro Dahle har skrevet så mange bøker at forlaget presentere­r henne slik: «Gro Dahle, f. 1962. Norsk poet.» Men det holder. Gro Dahle er poet tvers igjennom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway