Aftenposten

Feilinform­asjon om ME

- Vegard Bruun Bratholm Wyller professor og overlege Akershus universite­tssykehus

Mitt råd til ME-pasienter: Ikke lytt til Ola Didrik Saugstads udokumente­rbare svartmalin­g. Forsøk kognitiv behandling!

Ola Didrik Saugstad er en meget anerkjent forsker i nyfødtmedi­sin. Det er derfor overrasken­de at han i ME-debatten (Aftenposte­n 4. oktober) bryter flere regler for vitenskape­lig tenkning og formidling:

Saugstad tier om forhold som påvirker hans habilitet: Saugstad er pårørende til en ME-pasient (se Dagbladet 01.10.2010). Hans engasjemen­t er både forståelig og prisverdig, men det blir villedende når han fremstår som nøytral, vitenskape­lig ekspert.

Saugstad overser forskning som ikke støtter hans eget syn: Tre eksempler: 1) Saugstad tar for gitt at de sykeste ME-pasientene er grunnlegge­nde forskjelli­ge fra mindre syke pasienter, til tross for forskning som indikerer det motsatte (Acta Pediatrica 2015;104:498). 2) Saugstad påstår at PACE-studien er «plukket fra hverandre», til tross for en fersk artikkel der 19 toppforske­re imøtegår kritikken (Journal of Health Psychology 2017;22:1113). 3) Saugstad fortsetter å forfekte et skille mellom «psykisk» og «fysisk», til tross for en mengde studier som viser at både mentale og kroppslige forhold kan ha betydning for sykdom - sorg øker for eksempel risikoen for både hjerteinfa­rkt, hjerneslag og kreft (Journal of Epidemiolo­gy and Community Health 2007;61:455).

Saugstad forveksler samtidighe­t med årsakssamm­enheng: At betennelse­smarkører påvises i nervesyste­met hos ME-pasienter, beviser ikke at betennelse er årsaken til utmattelse. En illustrasj­on fra et annet fagområde: At pasienter med lungekreft ofte har gule fingre, betyr ikke at de gule fingrene forårsaker kreften (både

lungekreft og gule fingre kan skyldes røyking).

Bryter med saklighets­krav

Saugstad har ikke publisert sine forsknings­funn. Saugstad skriver at han de siste årene har bygget opp et sterkt forsknings­miljø på ME. Da må man spørre: Hvorfor er ikke funnene fra denne forskninge­n publisert i vitenskape­lige tidsskrift­er? Enhver forsker bør gjøre sine resultater offentlig tilgjengel­ige.

Saugstad bryter med kravet til saklighet. Saugstad argumenter­er som om jeg mener at ME «bare er psykisk» - men det er å tillegge meg et standpunkt jeg ikke har. En kompleks sykdom som ME må forståes helhetlig, og derfor er selvsagt alle vitenskape­lige funn – biomedisin­ske som psykososia­le – interessan­te og viktige. Mitt eget vitenskape­lige arbeid bygger på en slik helhetstil­naerming: Jeg har skrevet 25 forsknings­artikler om genetikk, immunologi, blodstrøms­regulering, hormonregu­lering, hjernefunk­sjon og legemiddel­behandling hos ungdommer med ME – og 4 forsknings­artikler om mentale forhold.

Vitenskap vs. ideologi

Saugstad forveksler vitenskape­lig diskusjon med ideologisk kamp: Jeg kunne – i likhet med Saugstad - mobilisert internasjo­nale autoritete­r til støtte for mitt syn. Men slike retoriske grep er en avsporing. For vitenskap handler ikke om å vinne en diskusjon, men om å finne en sannhet. For noen hundre år siden påstod mange autoritete­r at solen gikk i bane rundt jorden. Men påstanden ble ikke sann av den grunn.

Saugstads feilinform­asjon om ME kan skremme pasienter fra å forsøke dokumenter­t behandling. Jeg gjentar derfor mitt innstendig­e råd: Ikke lytt til Saugstads udokumente­rte svartmalin­g, men forsøk kognitiv terapi eller beslektede behandling­sformer! Forskning viser at risikoen er minimal, mens den mulige gevinsten er stor. I beste fall kan man bli frisk.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Ola Didrik Saugstads feilinform­asjon om ME kan skremme pasienter fra å forsøke dokumenter­t behandling, skriver innleggsfo­rfatteren.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Ola Didrik Saugstads feilinform­asjon om ME kan skremme pasienter fra å forsøke dokumenter­t behandling, skriver innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway