Aftenposten

Ber oss se forbi stereotypi­ene

En av verdens mest kjente kunstfotog­rafer på Henie Onstad Kunstsente­r.

- Kjetil Røed

En ung kar med tørkle på hode og sigarett på snei i munnviken titter utfordrend­e på meg fra fotografie­t. Ved siden av dukker nok en staut fyr opp med stylet skjegg, skikkelig attitude, og typete solbriller. Men vi ser raskt det latterlig falske skjegget – og at Opies fotoserie Being and Having (1991), ikke viser menn, men damer.

Cartherine Opie, en av de mest kjente kunstfotog­rafene i verden i dag, tar nesten alltid bilder av slike tvetydige mellomrom.

Kompleksit­et bak masken

Sagt litt annerledes: hun gjør dette mellomromm­et synlig for oss som noe vi bør tenke over og vaere oppmerksom på.

For det er jo heller ikke sånn at disse bildene bare er portretter av damer når vi ser at det maskuline er tatt på som en maske. Bildene insisterer heller på at de portretter­te både er feminine og maskuline. De leker seg med en mangetydig, seksuell, identitet.

I en annen billedseri­e ser vi unge, maskuline basketball­spillere. De jobber med å vise frem karslige holdninger, men den gutteaktig­e sårbarhete­n skinner gjennom. Det er denne kompleksit­eten Opies verker handler om.

Sårbarhete­n i oss alle

700 Nimes Road (2010–2012) viser bilder Opie tok i Elizabeth Taylors hjem rett før og etter Taylor døde. Vi ser ikke snurten av skuespille­ren, men mange detaljer fra hennes hjem – vesker, støvler, smykker, sminkeprod­ukter. Bak det glamorøse finnes et lager av rekvisitte­r. Alt vitner om slitasje og hvor mye jobb som var nødvendig for å oppretthol­de maske og fasade.

Det ligger en sårbarhet her, saerlig nedfelt i prosaiske detaljer som loslitte smykkeboks­er og brosjyren til fjernkontr­ollen på nattbordet.

De gamle mestere

I Portraits and Landscapes (2012–2017) er ikke lenger kjønn og identitet enerådende, men hvordan vi tålmodig skal kunne holde fast ved det vi ser slik at nyanser kan avdekkes.

Opies løsning består i å la de portretter­te tre frem fra et mørke så dypt at de gamle mesternes spill med lys og skygge er mer naerliggen­de enn vår fullopplys­te samtid.

Ron (2013), for eksempel, titter sidelengs på oss fra et sanselig og malerisk svarthet, slik Rembrandt van Rijn titter ut fra mørket i Selvportre­tt (1669). Opie gir samtidige mennesker en historisk patina, en vekt tilføres dem, som om de kommer til oss fra en fjern fortid.

Klargjøren­de uskarphet

I Untitled # 9 ser vi en foss, men motivet er så uskarpt at vi må dikte med for å ha det klart for oss. Det er flere slike uskarpe bilder her, og jeg liker dem fordi Opie viser at full HD-oppløsning ikke nødvendigv­is fører til at vi ser klart.

Et skjerpet blikk krever oppmerksom­het, at vi tar oss tid til å oppdage kompleksit­eten bak det første inntrykket. Et klart bilde av verden, eller av andre mennesker, krever først og fremst at vi deltar i det vi ser ved å tenke gjennom nivåene av det som er synlig.

Ved å fjerne klarheten i selve bildet blir vi oss bevisst nettopp dette, at optikken som betyr noe er den vi har i hodet.

Ser forbi stereotypi­ene

Vi lever i en nesten uutholdeli­g paradoksal tid. Det har aldri vaert lettere å vaere annerledes enn andre, men samtidig øker intolerans­en for dem som bryter med normalen.

Her spiller Opie en rolle: hun er tydelig, ujålete og direkte, men aldri enkel. Hun viser sårheten og kompleksit­eten bak det velregisse­rte maskespill­et vi alle klynger oss til.

Men først og fremst ber hun oss se forbi stereotypi­ene. Det er noe vi alle bør øve oss mer på – og Opies fotokunst gir en gyllen mulighet til nettopp dét.

 ?? FOTO: ©CATHERINE OPIE. COURTESY REGEN PROJECTS, LOS ANGELES & PEDER LUND, OSLO ?? Bo (1991).«Being and Having»: Tidlig i karrièren iscenesatt­e Cartherine Opie seg selv som mannen Bo gjentatte ganger.
FOTO: ©CATHERINE OPIE. COURTESY REGEN PROJECTS, LOS ANGELES & PEDER LUND, OSLO Bo (1991).«Being and Having»: Tidlig i karrièren iscenesatt­e Cartherine Opie seg selv som mannen Bo gjentatte ganger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway