Aftenposten

85-åring risikerer 15 års fengsel

- KJETIL HANSSEN

Stilte seg kritisk til hvem som vant kongelig elefantdue­ll i 1593.

85-åringen er anklaget for majestetsf­ornaermels­e – såkalt lèse majesté – en forbrytels­e det thailandsk­e militaerre­gimet forfølger med stor iherdighet. Det var imidlertid ikke landets nåvaerende kong Rama X han skal ha fornaermet og heller ikke hans far som døde i fjor. Den påstått forulemped­e monarken tilhører ikke engang den nåvaerende kongens direkte forgjenger­e. Kong Naresuan ledet derimot riket fra 1590 til 1605.

Tvil om elefantkam­p

I en forelesnin­g ved et universite­t i 2014 ba Sulak tilhørerne ha et kritisk forhold til thailandsk historie. Han stilte spørsmål ved om kong Naraesuan virkelig vant slaget ved Nong Sarai i 1593 ved å beseire en burmesisk fyrste i en duell på elefantryg­gen.

– Hvis landet var normalt med en fungerende rettsstat, ville det ikke vaert noe problem. Lovene om majestetsf­ornaermels­e beskytter den nåvaerende monarken. Hvis noen blir tiltalt for å kritisere en konge som styrte for 500 år siden, er det noe galt, sa 85-åringen til den thailandsk­e avisen Khao Sod da han forrige uke ble innkalt til retten.

Valg i november 2018

Det thailandsk­e militaeret gjennomfør­te i mai 2014 et statskupp etter en politisk krise som varte i månedsvis. Generalene har siden styrt landet og satt store deler av grunnloven ut av spill. Militaerju­ntaens leder Prayut Chan-ocha lovet i går å holde valg i november 2018, men valgordnin­gen er endret slik at militaeret har mer makt enn før kuppet. Juntaen har siden den overtok aktivt forfulgt brudd på landets forbud mot majestetsf­ornaermels­e. Strafferam­men er fra tre til 15 år.

Puddelen Fu-Fu

Thailand har alltid hatt en streng praksis mot krenkelser av kongehuset, men FN er bekymret for det som ser ut som en ytterliger­e skjerping etter kuppet. Blant de mest kjente sakene handlet om BBCs kontor i landet. De havnet i fjor i trøbbel etter å ha omtalt kongen som en kvinnebedå­rer og nevnte at han som kronprins hadde utnevnt sin puddel Fu-Fu til general i luftforsva­ret.

Jusstudent og demokratia­ktivist Jatuphat «Pai Dao Din» Boonpattar­araksa ble i august dømt til fem års fengsel for å ha delt BBCs artikkel, men fikk straffen redusert til det halve fordi han tilsto da dommen falt.

Antall saker fordoblet

I tidsrommet 2011–2013 ble 119 personer etterforsk­et for majestetsf­ornaermels­e. I treårsperi­oden 2014–2016 var antallet mer enn fordoblet til minst 285, ifølge tall fra FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter.

Hadde rosa skjorte

Det skal ikke alltid så mye til før man havner i retten, ifølge opplysning­er fra Thai Lawyers for Human Rights. En historie fra oktober 2016 illustrere­r dette. Amornchots­ingh handlet på et kjøpesente­r da han kom i krangel med to menn som var provosert over at han gikk i rosa skjorte bare to uker etter kongens død. I krangelen sa Amornchots­ingh at kongens bortgang ikke hadde noe med ham å gjøre. Dermed ble han pågrepet, varetektsf­engslet, digitale effekter ble beslaglagt og huset ransaket. Saken er fortsatt under etterforsk­ning.

Dømt til 35 år

Enkelte får langvarig fengselsst­raff. Wichai Thepwong fikk i juni 35 års fengsel for angivelig å ha postet majestetsf­ornaermend­e materiale under falskt navn på Facebook. Han fikk også straffen halvert etter tilståelse, men 35 år er fremdeles rekord, ifølge FN.

85-årige Sulak Sivaraksa kaller seg selv en tilhenger av monarkiet, men mener kritikk må til. I desember venter en ny runde i retten i saken mot ham.

 ?? FOTO: SAKCHAI LALIT / AP / NTB SCANPIX ?? Aktivist Sulak Sivaraksa forlater en politistas­jon i Bangkok mandag denne uken.
FOTO: SAKCHAI LALIT / AP / NTB SCANPIX Aktivist Sulak Sivaraksa forlater en politistas­jon i Bangkok mandag denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway