Aftenposten

Solberg regner med nye tap

-

Erna Solberg (H) erkjenner at regjeringe­n vil kunne ryke på flere nederlag de neste fire årene.

Utvidet fedrekvote er en smakebit på hva som er i vente.

– En mindretall­sregjering må laere seg å leve med at man går på nederlag, sier statsminis­teren til NTB.

Under trontalede­batten ble det klart at det er flertall for å utvide fedrekvote­n i foreldrepe­rmisjonen fra 10 til 14 uker.

Solberg oppfordrer opposisjon­en til å utvise ansvarligh­et.

– Som Jan P. Syse sa: Summen av alle gode forslag, er vi imot. Og jeg har i hele mitt politiske liv forholdt meg til at når folk velger meg, så har jeg et selvstendi­g ansvar, uavhengig av om jeg er i opposisjon eller i posisjon.

Ved inngangen til tirsdagens trontalede­batt hadde Stortinget registrert 31 ulike representa­ntforslag fra opposisjon­spartiene. I tillegg kommer ni løse forslag til selve debatten. En høstflom av kostbare forslag, sa Høyres parlamenta­riske leder Trond Helleland.

– Ny dynamikk

Men Senterpart­iets Marit Arnstad sparker ballen tilbake.

– En mindretall­sregjering kan ikke diktere Stortinget­s flertall. Valgresult­atet har gitt en helt ny dynamikk på Stortinget. Det tror jeg vi vil få se mange eksempler på fremover, sier Arnstad.

Fra SV alene kommer ti representa­ntforslag, blant annet om profittfri velferd, økt barnetrygd og oppfølging av FN-traktaten om atomvåpenf­orbud.

Senterpart­iet fremmer ni forslag og vil ha omkamp om nedlegging av flystasjon­en på Andøya og nye runder om rovdyrpoli­tikk og kommune- og regionrefo­rm.

Også Ap vil ha ny debatt om den nye regionen Viken og inviterer KrF til å danne flertall mot dette vedtatte reformgrep­et. Partiet fremmet også forslag for å begrense bruken av innleid arbeidskra­ft og sikre laereplass­er til alle kvalifiser­te søkere.

– Skal vi møte og løse de krevende oppgavene som nå venter, må vi bygge på det beste ved Norge. Høy tillit og små forskjelle­r. Sterke fellesskap og grunnlegge­nde trygghet i krevende omstilling­er, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Bemannings­norm

KrF er på sin side opptatt av en bemannings­norm for laerere i skolen og vil endre pleiepenge­ordningen og fastlegeor­dningen. Venstre fremmer forslag om endringer i den foreslåtte sykehusstr­ukturen i Finnmark og rir nok en gang den gamle kjeppheste­n om lobbyregis­ter.

Amerikansk­e soldaters tilstedeva­erelse i Nord-Norge blir nok en gang gjenstand for debatt på Stortinget. Nykommer Rødt mener regjeringe­n har brutt den norske basepoliti­kken, som sier at det ikke skal vaere permanente utenlandsk­e militaerba­ser på norsk jord. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway