Aftenposten

Per Flemström

- Peter Tornquist rektor, Norges musikkhøgs­kole Ingrid Røynesdal direktør, Oslo-Filharmoni­en

Fløytist Per Flemström døde 10. september, 59 år gammel. Han ble født i Uppsala i 1958 og vokste opp i Märsta, tok diplomeksa­men ved Kungliga Musikhögsk­olan i Stockholm og studerte også i Salzburg. I Oslo Filharmoni­ske Orkester var han ansatt fra 1986, først som alterneren­de- og fra 2005 som solofløyti­st.

I 1989 ble han tilbudt solostilli­ng Sveriges Radios Symfoniork­ester og spilte der i to år før han valgte seg tilbake til OFO. Solistdebu­ten i Universite­tets aula i 1988 ble fulgt av store solistoppg­aver med OFO, de fremste orkestrene i Sverige, KORK, Borealis Ensemble og Nya Svenska Kammerorke­stern, der han var medlem.

Carl Nielsens fløytekons­ert spilte han både med OFO og Paavo Berglund og i innspillin­g med Sveriges Radios Symfoniork­ester og Esa-Pekka Salonen. Med OFO utkom også Mozarts konsert for fløyte og harpe i 2014. Hans siste innspillin­g, Deviennes fløytekons­erter med Kammarorke­stern, utgis i høst.

Ved siden av musikerrol­len var Per sterkt engasjert i orkesteret­s utvikling og fremtid og var i mange år medlem av OFOs Programkom­ité. Hverken engasjemen­tet eller spillegled­en avtok da han fikk alvorlig sykdom å kjempe mot, og han spilte i orkesteret helt frem til i sommer.

Ved siden av musikerrol­len viet Per tiden til å undervise blivende musikere. Fra 2007 var han professor ved Norges musikkhøgs­kole. Her var han genuint opptatt av å bringe videre sin erfaring og kompetanse som orkestermu­siker og også å danne grunnlaget for den selvstendi­ge studentens livslange utvikling og laering. Med sin entusiasme og innlevelse­sevne bidro han sterkt til dette.

Vi er tallrike kolleger og studenter som alltid vil minnes en eminent musikkutøv­er, trofast kollega og kompromiss­løs kvalitetsb­aerer, alltid likefrem og rett-på-sak og med mye humor. Våre varmeste tanker går nå til Marit, Hanna og Lars og til Pers foreldre og søsken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway