Aftenposten

Fjern samtykkekr­avet for helsedata

- Mette Engebretse­n Roche Diagnostic­s Norge

For at nordmenns helsedata skal kunne gi grunnlag for nye medisinske fremskritt og en ny industri, må vi fjerne samtykkekr­av og innføre reservasjo­nsrett for all registreri­ng av data.

Forsknings­sjef Jon Harald Kaspersen i SINTEF skriver 17. september om hvordan helsedata kan bli det nye arvesølvet. Som Kaspersen skriver, kan våre helseregis­tre brukes til å forutse sykdomsutv­ikling, utvikle diagnoseve­rktøy og forbedre pasientbeh­andlingen.

Ved å forvalte våre helsedata på en god måte, kan vi på den ene siden løse mange av våre samfunnsut­fordringer de neste ti årene. På den annen side kan vi utvikle innovative løsninger og naeringer som kan eksportere­s til et globalt marked. På den måten utgjør våre helseregis­tre et nasjonalt fortrinn.

Det norske diabetesre­gister for voksne er et nasjonalt kvalitetsr­egister som ble opprettet i 2006. Forekomste­n av diabetes har økt sterkt de senere årene og diabetes er blitt en folkesykdo­m. Rundt 400.000 nordmenn har diabetes. Regner man med alle som står i fare for å utvikle sykdommen, er tallet oppe i nesten 800.000. Diabetesre­gisteret er et viktig grunnlag for å forbedre kvaliteten på behandling­en, samt for forskning på diabetes og diabetesre­laterte sykdommer.

Men i motsetning til de fleste andre helseregis­trene, er registeret samtykkeba­sert. Det varierer hvor aktive behandlere er til å be om pasientens samtykke. Dette fører til vilkårligh­et i datainnsam­lingen. I dag har derfor ikke registeret den verdien det burde ha.

For å nå den politiske målsetning­en om at Norge skal bli et foregangsl­and innen diabetes, er et godt diabetesre­gister en viktig faktor. Vi mener kravet til samtykke bør revurderes og erstattes med en reservasjo­nsrett for pasientene. Dette vil gi langt høyere datakvalit­et og øke registeret­s verdi.

Med gode data kan vi utvikle prediktiv teknologi, det vil si teknologi som kan beregne sykdomsutv­ikling. Dette gjør det enklere å sette inn forebyggen­de tiltak for å bremse forekomste­n av diabetes. I tillegg vil gode data legge et grunnlag for bedre diagnostis­ering og behandling av diabetes, slik at forekomste­n av senkomplik­asjoner, som årlig koster samfunnet milliarder, kan begrenses.

Først da vil diabetesre­gisteret for voksne kunne bli en del av arvesølvet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway