Aftenposten

Hungersnød­en i Wien

- Cato Guhnfeldt journalist og forfatter

Angiveri, svartebørs og hat. Dramatisk økning av dødelighet­en blant kvinner. I år er det 100 år siden hungersnød­en i Wien.

Wien var trolig den av de europeiske ikke-allierte hovedstede­r som ble hardest rammet av virkningen­e av 1. verdenskri­g, i første rekke i form av hungersnød.

Det var flere årsaker: Den allierte blokaden av Tyskland og Østerrike-Ungarn som et virkemidde­l for å vinne 1. verdenskri­g, videre lokal byråkratis­k udugelighe­t, dernest etniske motsetning­er i en smeltedige­l av by med mennesker fra mange nasjoner og folkeslag.

I mars 1917 skrev fru Lauer, en østerriksk kvinne i Wien, et brev til sin mann i en russisk fangeleir: «Jeg har mistet alt håp om at jeg og ditt eneste barn vil noen gang se deg igjen, fordi vi kommer til å dø av sult. Jeg er så svak av smertene fra sulten, og likevel mottar vi ingen mat.»

På randen av åpent opprør

Matmangele­n rammet saerlig kvinnene. Mens antall kvinner som døde i Wien utgjorde 15.300 i 1914, var tallet steget til 20.800 i 1917 før det i 1918 nådde en topp på 23.900.

Kvinnene ble svekket av lange arbeidstim­er og av å stå langvarig i matkøer under alt slags vaer. Mødre prioritert­e gjerne barnas behov før sine egne. De som sultet i hjel i Wien, døde stort sett innendørs, i sine hjem eller på sykehus. Døde man av sykdom, var utmagring ofte en medvirkend­e årsak.

Sulten rammet ikke bare de fattigste. Kvinner fra middelklas­sen drev også utstrakt jakt på mat, ifølge politirapp­orter. Mennesker jaktet på kalorier uansett kilde. I mai 1917 gikk arbeiderne i ammunisjon­sfabrikken­e ut i streik med krav om bedre tilførsler. Da forsyninge­ne av mel ble redusert, kom snart ryktene om at brød i fremtiden skulle lages av høy. Sulten ødela bånd mellom familiemed­lemmer og naboer, mellom kunder og kjøpmenn, mellom innbyggere og myndighete­r.

I stedet for å ha en passiv hjemmefron­t som lojalt støttet krigføring­en ved fronten, var deler av Wien på randen av åpent opprør. Myndighete­ne som ikke mestret situasjone­n, skyldte forgjeves på de alliertes blokade, men ble ikke trodd.

Alle andre politiske spørsmål måtte vike. Alt handlet om mat.

Interne motsetning­er

Situasjone­n i Wien var tidlig verre enn i andre hovedstede­r. De første rasjonerin­gskortene for mel og brød ble utstedt i april 1915. Året etter ble sukker, melk, smult og kaffe rasjonert, poteter og marmelade i 1917 og kjøtt i 1918.

Rasjonene i Wien var lavere enn i Berlin, som også slet med matmangel. Til sammenlign­ing ble bare sukker og brød rasjonert i Paris under hele krigen. I London var situasjone­n enda bedre. Der ble rasjonerin­g introduser­t i februar 1918, i første rekke av smør.

På mange måter var Østerrike-Ungarn i krig med seg selv. Befolkning­sgrupper som hadde mat, ville ikke hjelpe andre grupper som led. Saerlig ble ungarske bønder og deler av den østerriksk­e bondestand­en i Wiens naerhet kritisert. Ungarske barn på reise gjennom Østerrike ble kastet stein på av rasende østerriker­e som ropte «forbannede Ungarn».

I juni 1918 førte situasjone­n til den såkalte potetkrige­n. Barn og mødre støttet av menn på permisjon fra fronten, anslagsvis 30.000 mennesker, vandret ut fra Wien på jakt etter mat, i første rekke poteter. Det kom til mange fysiske sammenstøt. Bønder uvillige til å selge poteter, ble truet med å få sine hus brent ned.

Mange var overbevist om at matmangele­n ikke skyldtes lavere produksjon, derimot skjev distribusj­on. Man trodde ungarske låver bugnet av forråd som folk satt på fordi tidene var usikre.

Grønnsaksd­yrking

Fra 1916 av sprang private grønnsakha­ger opp over hele Wien, først i byens utkant, så i byens parker og i militaere eksersisom­råder. Myndighete­ne forsto alvoret, lot dyrkerne ta seg til rette og introduser­te begrepet «krigsgrønn­sakhager». I sommermåne­dene ble grønnsakha­gene vannet av byens kommunale brannbiler.

I 1915 registrert­e man 3000 krigsgrønn­sakdyrkere i byen. I 1918 var tallet steget til 18.500 og i 1919 til mellom 40.000 og 50.000. Antallet uregistrer­te grønnsaksd­yrkere var langt høyere, trolig rundt 150.000.

Etter grønnsaksl­appenes inntog dukket det raskt opp små skjul med geiter, griser, høns. Etter dyrene flyttet så menneskene inn i skjulene da offentlig transport, drivstoff, gass og elektrisit­et forsvant våren 1918. Grønnsakha­gene ble slumområde­r på kommunal grunn.

Vinteren 1917–1918 ble folk stadig mer uhøflige og misunnelig­e. Slåsskampe­r på fortauene var et vanlig syn. Svartebørs og angiveri florerte. Hat fikk rikelig grobunn. Wien var i ferd med å gå opp i sømmene.

Fordi byen tilhørte et system med to stater, har forskere foreslått at en svekkelse av statsløsni­ngen var hovedårsak­en til at staten ikke grep sterkere inn for å demme opp for sulten. Hovedårsak­en synes likevel å ha vaert inkompeten­te byråkrater og en stadig forverring av relasjonen­e mellom Wien og hovedkilde­ne for matleveran­sene til byen, i første rekke de ungarske landområde­ne og de tsjekkiske provinsene.

Mye av kritikken ble rettet mot Wiens borgermest­er, Richard Weiskirchn­er. Men han hadde lite ansvar for den nasjonale matvarepol­itikken.

Influensae­pidemi og kulde

Etter at rasjonene av brød og mel brått ble redusert våren 1918, noterte myndighete­ne i krisemøte seg en altomfatte­nde resignasjo­n blant byens sultne innbyggere. Folk lå til sengs for å spare på kreftene og redusere forbruket av kalorier. Daglig måtte utmagrede mennesker hentes med ambulanser. Som om ikke mangelen på mat og offentlige tjenester var nok ble Wien i 1918 rammet av en influensae­pidemi som tok tusenvis av liv. I oktober begynte Wiens befolkning også å fryse.

Tidlig i 1919 anslo Wiens myndighete­r at mellom 7 og 11 prosent av dødsfallen­e i byen under krigsårene direkte skyldtes sult. I mellom 20 og 30 prosent av dødsfallen­e var sult en medvirkend­e årsak.

Keiser Franz Josefs død i 1916, så hungersnød­en i 1917–1918, i tillegg til krigsneder­laget var sentrale faktorer som bidro til det østerriksk-ungarske keiserrike­ts kollaps i oktober 1918.

I 1914 hadde Wien hatt 2,2 millioner innbyggere. I 1920 var tallet 1,8 millioner. Wien var selvsagt ikke det eneste sentrum for lidelse. Det er antatt at opp mot en halv million tyskere døde av sult under 1. verdenskri­g.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway