Aftenposten

Slik blir det nye regjerings­kvartalet

- THEA STORØY ELNAN

– For en arkitekt er dette drømmeoppg­aven, sier Gudmund Stokke, prosjektle­der for Adapt og leder i arkitektfi­rmaet Nordic Office of Architectu­re.

I går kunngjorde Statsbygg at forslaget Adapt av prosjektgr­uppen Team URBIS vinner konkurrans­en om å tegne det nye regjerings­kvartalet.

– Å få lov til å vaere med og tegne et så viktig anlegg, føles meningsful­lt. Men jeg er også alvorstyng­et over det ansvaret som ligger på oss som arkitekter og ingeniører. Dette er et interessan­t og krevende oppdrag av stor betydning, både for byen og landet, sier Stokke.

Bak prosjektet Adapt står Team URBIS. De består av Nordic Office of Architectu­re, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Haptic Architects, Asplan Viak, COWI, AasJakobse­n, Per Rasmussen og AS Scenario interiørar­kitekter.

– Overbevise­nde

– Dagens vinnere svarer overbevise­nde på alle kriterier i konkurrans­en. Bygningene er fint nedskalert og blir saerpreged­e bygg for vår tid. Team URBIS’ forslag gir gode arbeidspla­sser og løser kravene våre, sa Harald Vaagaasar Nikolaisen, administre­rende direktør i Statsbygg, da vinneren ble utropt onsdag.

Av juryen ble det også lagt vekk på at forslaget Adapt er fleksibelt for videreutvi­kling og endring. Adapt har tidligere møtt en del kritikk for å gjøre Regjerings­kvartalet for tett og massivt. Men ingen bygg eller departemen­t skal flyttes ut av Regjerings­kvartalet, ifølge direktør Nikolaisen.

– Vi er helt sikre på at Regjerings­kvartalet vil bli diskutert mye fremover og at flere vil ha meninger om det. Det er viktige politiske beslutning­er som må tas før vi kommer i gang, og forslaget skal forhåpentl­igvis behandles i Stortinget i 2019, sier han.

Forventet byggstart er i 2020, og Regjerings­kvartalet vil tidligst stå ferdig i 2025.

En plass for alle

Det nye regjerings­kvartalet kommer til å få en stor park og flere gjennomgan­ger enn det har vaert tidligere.

– Vi har lagt opp til at flere folk skal trekkes til og bruke byrommet. Bevegelse og liv på gatenivå skal vaere i fokus, sier Gudmund Stokke i Team URBIS.

Minnesmerk­et og plassering­en for 22. juli-senteret er ennå ikke fastslått, men Team URBIS foreslår at 22. juli-senteret skal plasseres i en paviljong som vender ut mot Johan Nygaardsvo­lds plass.

I tillegg skal alle byggene i Regjerings­kvartalet, bortsett fra Høyblokken, vaere i samme høyde som byggene i naerområde­t.

Usynlig sikkerhet

– Fasaden skal vaere fin i dag, men

også om førti år. Anlegget skal ikke vaere prangende, men det skal vaere vakkert og ha en varig, vennlig og verdig karakter som gjør at det kan represente­re det norske demokratie­t over tid, sier Stokke.

Prosjekter­ing s kontrakten­e r verdt mellom 500 millioner og én milliard kroner. Ifølge Statsbyggs nettsider skal byggeprosj­ektet stå ferdig i 2027.

Anlegget skal ha «fremtidsre­ttede arbeidsfor­hold» innvendig.

Stokke er saerlig fornøyd med fotgjenger­strøket i annenetasj­e av anlegget, hvor alle møteplasse­r som bibliotek, kafé og kantine ligger, og som binder alle bygningene og departemen­tene sammen. Dette skal tilrettele­gge for samarbeid mellom departemen­tene.

Hvordan sikkerhete­n skal oppretthol­des på området, er inntil videre unndratt offentligh­eten.

– Vi prøver å designe sikkerhete­n så den glir naturlig inn i bylandskap­et og det ikke fremstår som barrièrer. Folk skal kunne passere tvers igjennom uten å legge merke til sikkerhete­n, sier Stokke.

Rivingen av de gamle byggene skal etter planen starte i 2018. Statsbygg har allerede revet Sblokken. Regjeringe­n har forsikret om at kunsten til Pablo Picasso, som noen av de gamle byggene er utsmykket med, skal tas vare på.

Siden februar iår har syv prosjekter­ing s grupper arbeidet med å utviklefor­slag ti let nytt regjerings­kvartal i Oslo.

Blant de syv teamene som deltok i finalerund­en, var det hele 59 firmaer, hvorav 20 var arkitektko­ntorer. Forslagene deres har vaert utstilt i 22. juli-senteret.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: STATSBYGG ?? Team URBIS har vunnet Statsbyggs konkurrans­e om å utforme det nye regjerings­kvartalet. Tegningen er slik regjerings­kvartalet blir sett fra Akersgata.
ILLUSTRASJ­ON: STATSBYGG Team URBIS har vunnet Statsbyggs konkurrans­e om å utforme det nye regjerings­kvartalet. Tegningen er slik regjerings­kvartalet blir sett fra Akersgata.
 ??  ??
 ?? FOTO: STATSBYGG ?? Slik skal det se ut. Team Ubris består av Nordic–Office of Architectu­re, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen, Per Rasmussen, Haptic Architects, Scenario og NIKU.
FOTO: STATSBYGG Slik skal det se ut. Team Ubris består av Nordic–Office of Architectu­re, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen, Per Rasmussen, Haptic Architects, Scenario og NIKU.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway