Aftenposten

Jan Christense­n

-

Med redaksjons­sekretaer Jan Christense­ns død er en av VGs fremste historiefo­rtellere borte. Jan var født 25. april 1935 og sovnet inn 13. september 2017, med familien rundt seg. Som sønn av en av stifterne av Verdens Gang, VGs første redaktør, Chr. A.R. Christense­n, ble han naermest vitne til stiftelses­møtene hjemme hos faren i 1945.

Da hadde en gruppe fremtreden­de motstandsf­olk bestemt seg for å lage en ny avis. Denne bakgrunnen tok han med seg og bidro i stor grad til å holde selve grunntanke­n om den uavhengige samlingsav­isen og de internasjo­nale forpliktel­sene levende i sitt eget og avisens arbeid.

Det gjorde han både som en meget dyktig journalist og kommentato­r, og som formidler av VGs historie og Norges krigshisto­rie til nye generasjon­er. Han bidro aktivt til å holde grunntanke­n og stiftelses­erklaering­en i hevd i det interne arbeidet, som en viktig premisslev­erandør i VGs utviklings­arbeid.

Han var stortingsm­edarbeider i VG og Aftenposte­n i 1961-65, redaktør i Utenlandsk Pressetjen­este for Norges Eksportråd 1965-69, økonomisk medarbeide­r i VG 1969-75, utenriksme­darbeider 1975–80 og utenriksko­mmentator 1980–2002. I tillegg har han utgitt, oversatt og bearbeidet en rekke samtidshis­toriske og historiske bøker.

Jan bidro i høy grad til VGs eventyrlig­e suksess. Saerlig lå utenriks-, bakgrunnso­g kommentars­toff hans hjerte naermest. Han var en kunnskapsr­ik og rask skribent med forbilledl­ig orden på fakta og manus. Med en unik evne til raskt å finne og forklare den røde tråden i en komplisert historie, som bakgrunnen for krigshandl­ingene i tidligere Jugoslavia, fikk han formidlet viktig kunnskap på en lett måte.

Dette var også typisk for hans store bokproduks­jon, fra Verden siden 1945 utgitt sammen med faren, og til hans siste bok Oslogjenge­n – Europas beste sabotørgru­ppe i 2005, på oppdrag fra Gunnar Sønsteby. Jan hadde også en kjapp replikk og var fast medlem av gruppen som bidro med ideer til tegneren Pedros Ukerevy, som ble drøftet i muntre former

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway