Aftenposten

Villedende om omskjaerin­g

- Rolf Kirschner

27. september, midt i den jødiske nyttårsfei­ringen, skrev den pensjonert­e gynekologe­n Bergljot Holm Årstad i Aftenposte­n et innlegg som en kommentar til Marius Gaarders innlegg i årets valgkamp fra Klassekamp­en. Jeg ønsker ikke å kommentere hennes filosoferi­nger om jøder som «rase» eller «stamme» eller avslutning­en om Israel som en apartheids­tat i dette brevet, derimot vil jeg å si noe om den svaert villedende detaljinfo­rmasjonen som beskrives vedrørende «rituell omskjaerin­g».

Den mulige årsaken til feilinform­asjonen er tiden siden hun var overlege ved Rikshospit­alet og en aktiv operatør. Den beskrevne metodikken beskriver knapt dagens operasjon på voksne menn med fortrengni­ng av forhuden, (fimose), men er egnet til å vekke avsky om den skulle gjelde som brukt på spebarn.

Undertegne­de vaert aktiv i denne debatten i 20 år og har også både utført, og vaert med på, sykehusoms­kjaeringer og «rituelle» ditto og kan forsikre leserne om at slik er det ikke.

I dag brukes lokal- eller generell bedøvelse. På sykehus brukes utstyr som ikke krever sting eller større etterstell, og ved omskjaerin­g hos jøder utføres det ved strikte standarder av eksperter, «mohel», assistert av leger. En trenet «mohel» gjør slike inngrep bedre og mer skånsomt enn en sykehusleg­e som kanskje ikke utfører et tilsvarend­e stort antall. Det er et velkjent kirurgisk prinsipp at et visst antall inngrep er et kompetanse­mål. Dette oppnås ikke vanligvis i norske sykehus der utøver ofte settes opp til å gjøre slikt i «ny og ne», ofte tilfelle i min sykehuskar­rière og sikkert også i hennes sykehuspra­ksis.

Jeg vil ønske at debatten får hvile slik at loven og påkrevde prosedyrer får virke og kan evalueres. Den bør ikke blandes inn i politiske debatter hverken om norskhet, jødedom eller Midtøsten. Slike beskrivels­er og sammenblan­dinger er bare egnet til å vekke antagonism­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway