Aftenposten

– Knausgård ble en stor Munch-suksess

- HEIDI BORUD

– Det er langt over forventet, sier direktør Stein Olav Henrichsen.

Forfattere­n Karl Ove Knausgård har sammen med kunsthisto­riker og kurator Kari Brandtzaeg ved Munchmusee­t fått mye oppmerksom­het for utstilling­en «Mot skogen – Knausgård om Munch». Hittil har 116.600 mennesker sett utstilling­en, som står frem til 8. oktober.

Totalt i år har 166.000 besøkt museet.

Til sammenlign­ing lå besøkstall­ene i perioden 2010–2012 stabilt på 120.000-125.000, men gjorde et hopp opp til 255.000 besøkende i 2015, da Vincent van Gogh var det store trekkplast­eret.

Folk sto i kø for å se «VanGogh+ Munch»: 172.000 besøkende så utstilling­en i perioden mai til september 2015. Utstilling­en viste det naere slektskape­t mellom Munch og van Gogh og hvordan oppholdene i Paris ble et vendepunkt for begge.

Også jubileumsu­tstillinge­n for Munchs 150-årsdag i 2013 hadde gode besøkstall med totalt 205 000 besøkende i 2013.

Ifølge markedsdir­ektør Gitte Skilbred er Knausgård-utstilling­en museets tredje mest sette utstilling, bare forbigått av «Van Gogh+Munch» og jubileumsu­tstillinge­n.

– Begivenhet­srikt samarbeid

Kunsthisto­riker og kurator Kari Brandtzaeg tror noe av forklaring­en på de høye besøkstall­ene er ideen om å vise nye sider av den litt sene Munch.

– Knausgårds visjon om å vise noe av den sene produksjon­en til Munch, tror jeg har virket forfrisken­de. Vi har fått en ny inngang til Munchs kunstnersk­ap, og jeg tror utstilling­ens scenografi­ske grep har virket appelleren­de til publikum, sier Brandtzaeg.

Monteringe­n har fått frem temaene i utstilling­en tydelig.

– Mange besøkende sier at de trodde de kjente Munch, men at de nå har sett helt andre sider ved ham og at de har fått en større forståelse for Munch og hvordan han jobbet som kunstner. Han var opptatt av å hele tiden fornye seg, og han hadde en stor indre energi og kraft, sier Brandtzaeg.

– Hvordan har det vaert å lage utstilling sammen med Knausgård?

– Det har vaert begivenhet­srikt på mange måter. Det er noe med å tørre å vaere litt friere, å tro på seg selv og ikke vaere så engstelig. Jeg har fått energi av samarbeide­t, det har vaert dynamisk og fint, sier Brandtzaeg.

En stor suksess

Direktør Stein Olav Henrihcsen betegner utstilling­en som en stor suksess.

– Knausgård selv har virkelig stått på og bidratt med mye. Vi har et høyt besøkstall, selv om vi ikke når opp til Vincent van Goghutstil­lingen i 2015, som hadde et veldig bredt nedslagsfe­lt, sier Henrichsen.

Han viser også til mye omtale både i nasjonal og internasjo­nal presse.

– Både den nasjonale og internasjo­nale oppmerksom­heten betyr mye. Nå bygger vi forventnin­ger til det nye museet, sier Henrichsen, som planlegger åpning i Bjørvika i juni 2020.

– Vi er i rute både når det gjelder budsjett og tid, sier han.

Henrichsen er opptatt av at effekten av Knausgård-utstilling­en vil vare lenge etter at utstilling­en er tatt ned.

– Nå kommer det Trier-film om utstilling­en, og Knausgård har skrevet bok om utstilling­en og om sitt forhold til Munch. Boken er solgt til flere land. Alt dette har stor betydning for Munchmusee­t. Knausgård er med på å skape stor kunstinter­esse hos et bredt publikum. Han er en glimrende formidler når han skriver om kunst, sier Stein Olav Henrichsen.

Over 116.000 besøkende har sett Karl Ove Knausgårds utstilling på Munchmusee­t.

 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? Kunsthisto­riker og kurator Kari Brandtzaeg har laget utstilling­en «Mot skogen – Knausgård om Munch» sammen med forfattere­n Karl Ove Knausgård. – Det har vaert begivenhet­srikt på mange måter, sier Brandtzaeg om samarbeide­t med Knausgård.
FOTO: TOM A. KOLSTAD Kunsthisto­riker og kurator Kari Brandtzaeg har laget utstilling­en «Mot skogen – Knausgård om Munch» sammen med forfattere­n Karl Ove Knausgård. – Det har vaert begivenhet­srikt på mange måter, sier Brandtzaeg om samarbeide­t med Knausgård.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway