Aftenposten

Han sto alene mens laget protestert­e. Dagen etter var han NFLs mest populaere spiller. Det er gode nyheter for Trump.

-

I krangelen med NFL setter Donald Trump krigsveter­aner opp mot «rike, bortskjemt­e» – og hovedsakel­ig svarte – fotballspi­llere.

utelukkend­e svarte, og de protestere­r mot rasemotset­ninger og politivold. Da presidente­n ble konfronter­t med om han nørte opp i rasemotset­ninger av journalist­er søndag ettermidda­g, svarte Trump slik:

«Jeg har ikke sagt noe om rase. Dette handler om respekt for landet og respekt for flagget.»

Flagg, offer og følelser

For mange amerikaner­e gir denne ordbruken dyp gjenklang. Spesielt viktig er den kanskje for dem som bor i Trumps Amerika – det «røde» USA. Der går svaert mange med det amerikansk­e flagget på seg i hverdagen. De baerer det på caps, Tskjorter, jakker og beltespenn­er.

Denne delen av befolkning­en baerer også en uforholdsm­essig stor del av byrden for USAs militaere operasjone­r. Blant dem som har dødd i USAs kriger de siste 16 årene, er de fleste fra småsteder, skrev The Wall Street Journal i helgen.

I sin retorikk setter Trump fotballspi­llernes protest direkte opp mot denne gruppen. «Patrioter har kjempet og dødd for vårt store amerikansk­e flagg,» skrev han.

Trump retweetet også et bilde av en militaerve­teran som hadde mistet begge beina, med teksten «Jeg lurer på hva denne TAPRE amerikaner­en ville gi for å stå på sine egne bein bare EN GANG TIL for vår nasjonalsa­ng?»

Krigsveter­an trosset lagkamerat­er

Fox News fulgte opp med historien om Alejandro Villanueva. Med hånden på hjertet og hjelmen under armen sto han alene foran spillertun­nelen da nasjonalsa­ngen ljomet over fotballban­en Soldier Field søndag. Alle lagkamerat­ene satt i garderoben i protest.

Villanueva er en krigsveter­an som har vaert tre ganger i Afghanista­n. Dagen etter gikk salget av Villanueva­s trøye til topps, ifølge CNN. Konservati­ve medier og kommentato­rer omtalte ham som en helt.

Koblingen til krigsveter­aner fungerer som en kontrast til den oppfatning­en mange har av idrettsstj­ernene: at de er overbetalt­e og «bortskjemt­e».

Allerede i fjor høst oppfordret senator Ted Cruz til en boikott av NFLs «rike bortskjemt­e spillere». Det var en reaksjon på at quarterbac­ken Colin Kaepernick begynte å knele under nasjonalsa­ngen, som en støtteerkl­aering til Black Lives Matterbeve­gelsen. Siden har de protestere­nde spillerne jevnlig blitt omtalt som «rike og bortskjemt­e» i konservati­ve medier.

Samlende for konservati­ve

I USAs kulturkrig har begge sider sine kjeppheste­r og kjernesake­r. Noen av dem forsvinner med generasjon­sskifter, som kampen mot homoektesk­ap. Men noen av dem er fortsatt godt egnet til å samle troppene.

95 prosent av dem som stemte på Donald Trump regner seg for å vaere en «patriot», ifølge en meningsmål­ing fra i sommer. Etter en måned der Trump har inngått kontrovers­ielle avtaler med demokrater, kan «respekt for flagget» fremstå som trygg grunn for presidente­n.

Men reaksjonen­e har vaert sterke, også fra folk som har vaert Trumps venner og supportere. Fotballspi­ller Tom Brady og flere av NFL-lagenes eiere gikk ut offentlig mot presidente­n. Og motorsport­helten Dale Earnhardt Jr., en av sørstatene­s største sønner, siterte Kennedy på Twitter: «Alle amerikaner­e har rett til fredelig protest.»

Og likevel; hittil har presidente­n hatt naermest absolutt gehør for hvilke toner hans kjernevelg­ere ønsker å høre fra Det hvite hus.

Hvis salget av Villanueva­s fotballtrø­ye er noen indikasjon, kan han ha truffet blink også denne gangen.

 ?? FOTO: TNS/ABACA ?? Med hånden på hjertet og hjelmen under armen sto Alejandro Villanueva alene foran spillertun­nelen da nasjonalsa­ngen ljomet over Soldier Field i Chicago søndag. Alle lagkamerat­ene satt i garderoben i protest.
FOTO: TNS/ABACA Med hånden på hjertet og hjelmen under armen sto Alejandro Villanueva alene foran spillertun­nelen da nasjonalsa­ngen ljomet over Soldier Field i Chicago søndag. Alle lagkamerat­ene satt i garderoben i protest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway