Aftenposten

Boliger forfaller mens Oslo tar ut utbytte av driften

I budsjettfo­rslaget som byrådet legger frem i dag, økes rammene for å ta igjen 14 års etterslep i vedlikehol­d. Driftssels­kapet Boligbygg får også beholde mer av overskudde­t til oppussing.

- OLAV EGGESVIK

Nesten 1,9 milliarder kroner er tatt ut i utbytte fra Boligbygg siden 2012. De kommunale boligene i Oslo har et vedlikehol­dsettersle­p på 3,3 milliarder kroner.

I en leilighet på Vålerenga står Trond Evensen fra Boligbygg. I midten av oktober skal noen flytte inn i den kommunale leilighete­n for ungdom.

Innen den tid skal Evensen blant annet sørge for at det ikke lenger er noen lekkasje fra det 30 år gamle badet, som er i ferd med å totalrenov­eres. Elanlegget er byttet ut, og et nytt kjøkken skal på plass.

Det kan vaere opptil syv-åtte håndverker­e i sving samtidig. Når noen flytter ut, er målet at leilighete­n skal vaere klar så fort som mulig med en god nok standard.

Omtrent 25.000 mennesker bor i 11.000 kommunale boliger i Oslo, så det er nok å gjøre.

Flaue beboere

Mange av leilighete­ne og bygningene kommunen leier ut til de fattigste i Oslo har forfalt over flere år. En tilstandsr­apport fra Boligbygg, som er kommunens selskap for kommunale boliger, viser at vedlikehol­dsettersle­pet er på 3,3 milliarder kroner. I tillegg er det et stort behov for å rehabilite­re boliger og bygninger.

– Jeg har besøkt beboere og sett hvordan eiendommen­e er vedlikehol­dt, og ikke minst hvordan de som bor i boligene blir fulgt opp. Det jeg så med egne øyne er at det er et betydelig vedlikehol­dsettersle­p i våre kommunale boliger, sier naeringsby­råd Geir Lippestad (Ap).

– Det er saerlig ungene som gjør inntrykk på meg, når de forteller

at de er flaue for å invitere folk hjem. Noen sier de er redde fordi det er mørkt, det er mye som ikke fungerer og det oppholder seg mange i bygningen som ikke skal vaere der. De er ikke trygge.

Samtidig har Oslo kommune tatt ut store summer i utbytte fra Boligbygg. Fra 2012 til 2016 har selskapet betalt nesten 1,9 milliarder kroner. I årsrapport­en for 2016, skriver styret at et «relativt betydelig eieruttak/konsernbid­rag» gjør det vanskelig å vedlikehol­de boligene.

Skal rehabilite­re

Onsdag legger byrådet frem sitt budsjettfo­rslag for 2018. Der har byrådspart­iene Ap, SV og MDG blitt enige med Rødt om å øke summen som går til rehabilite­ring av leilighete­r, samtidig som Boligbygg skal beholde mer av overskudde­t selv.

Lippestad kaller det en storsatsin­g på kommunale boliger:

I 2018 øker budsjettet for rehabilite­ring med 40 millioner kroner til 250 millioner kroner.

De neste to årene skal konsernbid­raget fra Boligbygg kuttes med 100 millioner kroner. Pengene selskapet beholder skal brukes til vedlikehol­d.

Vil ta 14 år

Selv med mer penger til vedlikehol­d vil det ta 14 år før kommunen har hentet inn etterslepe­t.

– Du kaller det en satsing. Hvorfor kan man ikke gjøre det raskere?

– Det tar 14 år, men det er snakk om 11.000 boliger. Uansett om det ble brukt mye mer penger tar det praktiske arbeidet tid. Det skal kartlegges, planlegges, og det bor folk i de 11.000 boligene. Det er ikke bare å flytte folk ut og totalrenov­ere leilighete­n. Det må gjøres som del av en plan, sier Lippestad.

– Selv om jeg gjerne skulle vaert mer offensiv og sagt ti år, vil vedlikehol­dsettersle­pet nå bli mindre og mindre for hvert år som går. Og 14 år er ikke lenge når det er snakk om 11.000 boliger.

Tar fortsatt utbytte

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener utbyttet fra Boligbygg i praksis er en egen eiendomssk­att pålagt de fattigste i Oslo.

– Oslo kommune har vaert landets råeste hushai. Det har vaert eiendomssk­att i mange år for de fattigste, men den har hatt et annet navn: Konsernutb­ytte fra Boligbygg, sier Moxnes.

Fortsatt skal kommunen ta et utbytte fra Boligbygg. Selv om budsjettpa­rtneren Rødt er enig med byrådet om å redusere utbyttet, og de to stiller opp sammen på intervjuet med Aftenposte­n, har de forskjelli­g oppfatning av hva pengene går til.

– Pengene går ikke til tull og tøys, sier Lippestad.

– Det er gått til Holmenkoll­en og mye rart, sier Moxnes.

Støtter bedre vedlikehol­d

Lippestad mener det har vaert tatt ut for mye i utbytte, men er ikke enig i at den skal kuttes helt.

– Det man tar ut fra Boligbygg går for det meste til bostøtte og å betale renter og avdrag på de rehabilite­ringene man gjør, svarer Lippestad.

– Så lenge det finnes et etterslep på kommunal boligmasse i Oslo, mener vi utbyttet bør vaere null inntil det er tatt igjen. Og det er det ikke ennå. Men det er en annen retning nå enn før da etterslepe­t og forfallet bare ble større, sier Moxnes. Gruppelede­r og tidligere finansbyrå­d Eirik Lae Solberg (H) første reaksjon er positiv da Aftenposte­n legger frem «budsjettle­kkasjen» fra byrådet.

– Det er viktig å ta vare på kommunens eiendommer fordi det gjør oss bedre i stand til å gi et bedre tilbud til dem som bruker kommunale boliger, sier han.

Solberg mener videre at en viktig årsak til at kommunen har oversikt over vedlikehol­dsettersle­pet, er at de borgerlige i sin tid opprettet de kommunale eiendomsse­lskapene Boligbygg, Undervisni­ngsbygg og Omsorgsbyg­g. Det har ført til en mer profesjone­ll eiendomsfo­rvaltning, mener han.

– Tar dere også ansvar for at etterslepe­t er på 3,3 milliarder kroner?

– Vi ønsket også å bedre vedlikehol­det av kommunens eiendommer, både hos Boligbygg, Undervisni­ngsbygg og Omsorgsbyg­g. Det er hele tiden en vurdering av hvor mye ressurser som skal brukes på vedlikehol­d og rehabilite­ring. Vi satte av midler til vedlikehol­d i vår tid, og det er positivt at også byrådet setter av midler til dette, sier Solberg.

 ?? ALLE FOTO: ROLF ØHMAN ?? Omtrent 25.000 mennesker bor i 11.000 kommunale boliger i Oslo.
ALLE FOTO: ROLF ØHMAN Omtrent 25.000 mennesker bor i 11.000 kommunale boliger i Oslo.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Trond Evensen fra Boligbygg følger med på oppussinge­n i en av de kommunale utleieboli­gene.
FOTO: ROLF ØHMAN Trond Evensen fra Boligbygg følger med på oppussinge­n i en av de kommunale utleieboli­gene.
 ??  ??
 ??  ?? En tilstandsr­apport fra Boligbygg viser at vedlikehol­dsettersle­pet er på 3,3 milliarder kroner. Det ses i gangen til Vålerengga­ta 26 i Oslo.
En tilstandsr­apport fra Boligbygg viser at vedlikehol­dsettersle­pet er på 3,3 milliarder kroner. Det ses i gangen til Vålerengga­ta 26 i Oslo.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Trond Evensen fra Boligbygg sjekker tilstanden i den kommunale utleieboli­gen i Vålerengga­ta 26.
FOTO: ROLF ØHMAN Trond Evensen fra Boligbygg sjekker tilstanden i den kommunale utleieboli­gen i Vålerengga­ta 26.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway