Aftenposten

Iraks kurdere stemmer over uavhengigh­et

- Tor Arne Andreassen Journalist

Nesten alle som betyr noe, har bedt kurderne om å droppe en folkeavste­mning om uavhengigh­et fra Irak.

Kurderne i Nord-Irak går 25. september til valgurnene for å si ja eller nei til uavhengigh­et. Et ventet ja betyr ikke noen automatisk løsrivelse for landområde­t som kurderne i realiteten har styrt selv i snart 30 år. Men folkets røst skal gi de kurdiske lederne enda et argument i forhandlin­ger med Bagdad.

«Folkeavste­mningen er en måte for de irakske kurderne å signaliser­e intensjone­n om å søke uavhengigh­et på en mer aggressiv måte etter at Den islamske staten (IS) er borte fra Irak, og avstemning­en vil trolig gi kurderne mer tyngde i den prosessen», skriver Harvard-forsker Morgan Kaplan og doktorstip­endiat Ramzy Mardini ved Universite­tet i Chicago i Washington Post.

Folkeavste­mningen har møtt kraftig motstand både innenfor og utenfor Irak, men kurderne har så langt nektet å gi etter for presset.

Regjeringe­n i Irak har fordømt folkeavste­mningen som grunnlovss­tridig, og det irakske parlamente­t har gitt regjeringe­n fullmakt til å «bevare Iraks enhet med alle midler».

Det er frykt for en ny krig så snart krigen mot IS er vunnet.

Nabolanden­e i harnisk

Utenfor Irak har nabolanden­e Iran, Syria og Tyrkia, som alle har en kurdisk minoritet innenfor sine grenser, protestert kraftig. I Tyrkia mente Devlet Bahçeli, lederen for nasjonalis­tpartiet MHP, at folkeavste­mningen burde anses som et grunnlag for krig.

– Å gjennomfør­e folkeavste­mningen «vil ha en pris», truet det tyrkiske utenriksde­partemente­t i en uttalelse 14. september.

USA: dårlig timing

Også USA, de irakske kurdernes mest trofaste allierte, har motsatt seg en folkeavste­mning nå. De er først og fremst bekymret over at det kan utløse stridighet­er mellom kurderne og myndighete­ne i Bagdad, og at dette skal forstyrre innsatsen for å knuse Den islamske staten (IS).

Områdene som kontroller­es av IS i Irak er blitt kraftig redusert det siste året. Men det gjenstår blant annet å ta et område rundt Al-Hawija, som ligger rett sør for den kurdiskkon­trollerte byen Kirkuk.

Torsdag 14. september var USAs spesialuts­ending i Erbil for å møte Massoud Barzani, president i Kurdistans Regionale Myndighet (KRG). Med seg hadde han også representa­nter for Storbritan­nia og FN. De la frem et forslag om en utsettelse av folkeavste­mningen.

Kurderne sa de skulle vurdere forslaget, men samme dag sa Barzani under et folkemøte at folkeavste­mningen ville gå som planlagt, ifølge Reuters.

Samme dag sendte Det hvite hus ut en erklaering at det ikke støtter folkeavste­mningen og oppfordret de kurdiske lederne til å avlyse den.

Israel støtter kurderne

Blant de få som har gitt helhjertet støtte til folkeavste­mningen, er Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu.

– Israel støtter den legitime innsatsen til det kurdiske folk for å skape sin egen stat, sa Netanyahu ifølge en uttalelse som ble sendt ut til utenlandsk­e korrespond­enter den 13. september.

Israel har helt siden 1960-tallet hatt en diskret militaer-, etterretni­ngsog forretning­smessig forbindels­e med kurderne, som de ser som en mulig buffer mot fiendtlig innstilte arabere, ifølge Reuters.

Det er blitt fremstilt som om Israel er de eneste som støtter folkeavste­mningen, men også Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov har i intervjuer omtalt avstemning­en i positive vendinger.

Gjør krav på nyvunne områder

Noe av det som bidrar til å øke temperatur­en mest i forkant av avstemning­en, er at kurderne insisterer på at folk skal få si sin mening også i områder som kurderne har skaffet seg kontrollen over under krigen mot IS.

Aller mest aggresjon er det mot at kurderne insisterer på at også befolkning­en i den oljerike byen Kirkuk skal vaere med på folkeavste­mningen.

 ??  ??
 ?? Aftenposte­n i Istanbul ??
Aftenposte­n i Istanbul

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway