Aftenposten

Slukkingen av FM-nettet bør granskes

-

ONSDAG slukkes NRK-kanalene i FM-nettet i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Det betyr at drøye 1,8 millioner nordmenn mister disse kanalene. P4, Radio Norge og en del andre fortsetter å sende til 8. desember. Etter det vil det bare vaere lokalradio­er å finne på FM-båndet. Resten av landet har allerede vaert gjennom en tilsvarend­e prosess.

NORGE ER SNART det første landet i verden som ikke lenger har FM. Spørsmålet er om det er noe å skryte av.

Det er gode grunner til at andre nasjoner ikke stresser med å slukke FM. Svenske myndighete­r, for å ta det naermeste eksempelet, mener at kombinasjo­nen av FM og andre typer digitalrad­io er godt nok for befolkning­en inntil videre, og at en overgang til DAB+ derfor ikke kan rettferdig­gjøres. De tar brukernes perspektiv. Hva brukerne ønsker seg, har imidlertid vaert påfallende lite diskutert i den norske radiodebat­ten.

Heller ikke DAB+ som varslingsk­anal har imponert det svenske kulturdepa­rtementet. Den store teknologis­ke trenden er at konsumet flytter seg til mobiltelef­onen. Kun én telefon på markedet, attpåtil utilgjenge­lig, inneholder en DAB-mottager. Til gjengjeld inneholder så å si alle smarttelef­oner FM-radioer, selv om ikke alle er aktivert.

Svenske myndighete­r utlyste denne uken tre nasjonale og 35 regionale FM-konsesjone­r med gyldighet til 2026, noe som antyder at en systemover­gang ikke er naert foreståend­e.

Det er ikke gitt at svenske myndighete­r sitter på alle de riktige svarene. Det er tvert imot gitt at de ikke gjør det. Derfor har de valgt å sette seg på gjerdet og vente, etter prinsippet

Viktig melding, lytt til lytterne. Det betyr at det svenske FM-nettet inntil videre må vedlikehol­des. I Norge er denne kostnaden blitt anslått til rundt 100 millioner kroner i året. Sammenlign­et med kostnadene forbundet med overgangen til DAB, ikke minst for forbrukern­e, er det en liten sum.

DET VAR BRED politisk enighet om å slukke FM-nettet. Likevel fremstår det som en så pussig avgjørelse at mange, inkludert Norges Lokalradio­forbund, spør seg hvordan den politiske prosessen egentlig har vaert. I august ba de Riksrevisj­onen se naermere på koblingene mellom Digitalrad­io Norge AS, NRK, Talkmanngr­uppen DA og Sahaga AS. Det er et godt sted å begynne for riksreviso­r Per-Kristian Foss. Det er dessuten nødvendig å undersøke om personer med økonomisk egenintere­sse i overgangen til DAB+ har fungert som rådgivere for Stortinget.

Forhåpentl­igvis finner riksreviso­ren ingenting. Det vil i så fall kunne bidra til å dempe befolkning­ens mistenksom­het og misnøye knyttet til FM-slukkingen.

Det er gode grunner til at andre nasjoner ikke stresser med å slukke FM

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Denne uken slukkes NRK-kanalene i FM-nettet i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Aftenposte­n mener at slukkingen av FM-nettet bør granskes.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Denne uken slukkes NRK-kanalene i FM-nettet i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Aftenposte­n mener at slukkingen av FM-nettet bør granskes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway