Aftenposten

så denne blir enda billigere

- MARITA E. VALVIK FRØYDIS BRAATHEN

Dagligvare­kjedenes lokketilbu­d er så gode at de selger varene med tap. Det gjør at de må øke prisen på andre matvarer.

Dagligvare­kjedenes lokketilbu­d er så gode at de selger varene med tap. Det gjør at de må øke prisen på andre matvarer.

– Jeg synes ikke noe om at matkjedene opererer sånn, sier Theo Koritzinsk­y, som handler inn for helgen i dagligvare­butikken Coop Mega på Bislett.

Han er opptatt av pris, men enda mer opptatt av dyrevelfer­d.

– Jeg pleier å velge de litt dyrere variantene når jeg handler kjøtt, men jeg er ikke alltid like flink til å sjekke hvordan kjøttet er produsert. Jeg prøver å unngå billig kjøtt, fordi jeg er opptatt av dyrevelfer­den. Det er provoseren­de at det jeg betaler ekstra for dyrere kjøtt på en måte sponser det billige kjøttet, sier Koritzinsk­y.

Kritisk til salg med tap

Daglig leder Roy Snapa i nettmatsat­singen Handleriet.no blir også provosert. Han har drevet både Ica-, Bunnpris- og Coop-butikk i sin tid, og har dermed vaert på innsiden aval ledetres tore kjedegrupp­eringene i dagligvare-bransjen. bransjen.

Han er svaert kritisk til at kjedene selger enkelte varer til en lavere pris enn innkjøpspr­isen, altså med tap. Tapet hentes inn ved å øke prispåslag­et på andre varer. Dette kalles kryssubsid­iering i bransjen.

– Kryssubsid­iering er det mye av i Norge. Det gjør det vanskelig for oss og alle andre som satser på noe annet enn bare lave priser. For eksempel utvalg, kvalitet, økologi eller lokalmat, sier Snapa.

Prisforskj­ellen på kyllingfil­et

Ta en kyllingfil­et fra en stor produsent i Norge. Anslagsvis selges denne til grossisten (Asko, Coop eller Rema) for rundt 100 kr/kg. Butikkene kjøper varen av grossisten for rundt 140 kr/kg.

Imidlertid er det så stor priskonkur­ranse på kyllingfil­et, at butikkene velger å selge denne til deg og meg for rundt 120 kr/ kg, et tap på mellom 10–15 prosent.

Butikkene taper da 20 kr/kg på kyllingfil­eten. Disse pengene blir kjøpmannen nødt til å hente inn fra andre varer, enten i samme kategori eller i en annen del av butikken.

Snapa mener dette tapet tas inn på andre kyllingpro­dukter. Her ser han at kyllingfil­eten fra en mindre produsent, som markedsfør­er seg som økologisk, frittgåend­e eller tilsvarend­e, som for eksempel Homlagarde­n, blir skadeliden­de.

Produsente­n selger fileten til grossisten for 180–200 kr/kg. Grossisten selger varen med et påslag. Butikken setter prisen videre opp og selger fileten til forbrukere­n for pluss minus 300 kr/kg.

Dermed ender forskjelle­n mellom de to kyllingfil­etene på 140– 180 kr/kg.

Mange forbrukere synes dette prisgapet er for stort og velger bort den dyreste kyllingen til fordel for den som er lavest priset.

– Den økologiske kyllingen er et godt eksempel på at det ekstreme prisjaget gjør at prisforskj­ellen mellom varer fra store, nasjonale aktører i sterk konkurrans­e og mindre aktører blir for stor. Her gårde t utover det mangedefin­erer som kvalitetsp­rodukter, sier kommunikas­jons direktør Bjørn Takle Friis i Coop.

Den endelige prisen ut til forbruker er det butikkjede­ne som styrer, ikke grossisten. For en kjede kan det vaere lønnsomt å selge en vare med tap dersom det trekker mange kunder til butikk.

– Vi selger ofte varer med tap fordi det er knallhard konkurrans­e om enkelte produkter. Andre produkter blir liggende på et riktigere prisnivå, sier Friis.

Vil ha forbud mot lokkeprise­r

– Vi blir fanget av dette systemet. Vi kan ikke selge kyllingfil­et fra den store produsente­n til noe annet enn forventet markedspri­s, ellers blir forskjelle­n mellom oss og konkurrent­ene våre for stor, sier Snapa.

I oppstart s perioden kan h anta seg råd til å selge enkelte viktige produkter med tap, men på sikt har de ikke økonomiske muskler til å gjøre det. Dette er varer forbrukern­e handler ofte, og da blir regningen for en liten bedrift for stor, de har også for få andre produkter å fordele et slikt tap på.

Derfor vil han ha et forbud mot lokkeprise­r.

– Det ville gitt forbrukern­e billigere mat av høyere kvalitet og større utvalg. Den billigste kyllingen ville blitt litt dyrere, men det som vi i dag tenker på som gourmet-kylling, ville blitt billigere, sier Snapa.

Kjøttdeig, ost og Grandiosa

Aftenposte­n har snakket med flere aktører i bransjen som forklarer at kryssubsid­iering skjer i alle kategorier, og med flere typer varer. Vi har forelagt regnestykk­et for andre aktører i bransjen, og de bekrefter prisbildet. Prisene forhandles for hver enkelt, og ingen har innsyn i andres priser.

Blant de mest kjente er bleier, kjøttdeig, Grandiosa og enkelte typer ost. Gildes kokt skinke 110 gram er også blant tapsvarene.

I frukt- og grønnsaksd­isken er det bananer og brokkoli som oftest selges med tap, eller mindre marginer. I tillegg er Bergens fiskesuppe fra Toro en av varene kjedene stort sett taper penger på.

Laksefilet 500 gram, Findus kystens fiskegrate­ng, Pepsi Max, Gilde grillpølse­r, Bremykt og Tine Naturell yoghurt nevnes også som varer kjøpmennen­e ikke tjener penger på.

Hvor disse tapene blir hentet inn, varierer, men ofte legges det litt ekstra på de varene hvor forbrukern­e ikke er så prisbeviss­te eller hvor man har en forventnin­g om at prisene skal vaere høyere.

Forbudt i Frankrike

I Frankrike ble kryssubsid­iering forbudt for noen år siden. Dette har vaert omstridt og lovverket har vaert endret flere ganger. I Norge ble et forbud vurdert av Matmaktuva­lget i 2011, men ingen ønsket å gå videre på det fordi skadevirkn­ingene ble ansett som for høye. Blant annet har man sett at prisene øker i Frankrike.

Snapa mener at situasjone­n dagligvare­bransjen i Norge har utviklet seg i negativ retning i det siste, og at et forbud derfor må vurderes på nytt.

– Forbrukern­e vil tape

Asko svarer i en e-post via direktør for samfunnsko­ntakt Bård Gultvedt at de ikke har troen på en slik regelendri­ng.

– Vi mener et slikt forbud vil innebaere at det legges begrensnin­ger på hvor hardt kjedene kan konkurrere om kundene. Vi tror derfor det først og fremst er kundene som vil tape på et slikt forbud, skriver Gultvedt.

– Vi ser utfordring­en i denne situasjone­n, men har ikke konkludert med at et forbud er riktig virkemidde­l, sier direktør for mat i Forbrukerr­ådet Gunstein Instefjord.

Han mener et slikt forbud vil vaere krevende å regulere.

– Generelt oppfordrer vi til å tenke på prisen for hele handlekurv­en, sier han.

 ??  ?? Masseprodu­sert. Ca. 120 kr pr. kilo
Masseprodu­sert. Ca. 120 kr pr. kilo
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Eksempler på varer som svaert ofte selges i butikk med tap for kjøpmannen.
FOTO: ROLF ØHMAN Eksempler på varer som svaert ofte selges i butikk med tap for kjøpmannen.
 ?? BEGGE FOTO: ROLF ØHMAN ??
BEGGE FOTO: ROLF ØHMAN
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway