Aftenposten

Kravet om fire i matematikk må oppheves

- Geir Martinusse­n laererutda­nner i matematikk, Høgskolen i Oslo og Akershus

I Aftenposte­n 11. september hevder Universite­tsrektor Dag Rune Olsen at kravet om fire i matematikk for å komme inn ved laererstud­iet bør beholdes. Både fagmiljøen­e og Følgegrupp­en for grunnskole­laererutda­nningene har advart sterkt mot dette kravet. Følgegrupp­en fremhever at det er antall poeng som må vektlegges, noe som er helt i tråd med det blant annet Pedagogstu­dentene i Utdannings­forbundet har foreslått, nemlig et gjennomsni­tt på fire, noe som er litt strengere enn de 3,5 i snitt som Clemet ønsket i sin tid som statsråd.

Det studentene som kommende laerere skal undervise, laerer de gjennom flere års studier, både faglig og ikke minst didaktisk.

Som laererutda­nner i matematikk har jeg hatt en lang rekke studenter med tre i matematikk fra videregåen­de, som har gått ut med toppkarakt­er etter ferdige studier i faget. I dag gjør de en kjempejobb som laerere i grunnskole­n, mens de med dagens krav ville ha vaert utestengt fra studiet.

Andelen av dem som underviser i grunnskole­n med kun videregåen­de skole, vgs., som basis, økte med ca. 20 prosent i perioden 2013-2016, og annenhver skole i dag har ufaglaerte «laerere». Med et ensidig krav om fire i et spesielt fag vil laerermang­elen fortsette å øke. Ett eksempel, av mange tilsvarend­e: En elev fra vgs. er sterkt motivert for å bli laerer – i filologisk­e fag. Eleven gikk ut med seks i både norsk, engelsk og samfunnsfa­g, har 53 skolepoeng, men fikk fire i det ene og tre i det andre matematikk­emnet. Er vedkommend­e ukvalifise­rt for laererstud­iet?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway