Aftenposten

Bombe var dobbelt så kraftig som hittil antatt

- KJETIL HANSSEN

– Sannsynlig­heten er stor for at Kim Jong-un snakker sant om at det var en hydrogenbo­mbe, sier Anne Strømmen Lycke ved Norsar.

11 minutter etter at Nord-Korea 3. september detonerte en kjernefysi­sk bombe i Punggye-ri-fjellet nordøst i landet, målte Norsar jordskjelv­et ved sin stasjon i Hedmark. De norske ekspertene anslo da rystelsene til å ha en styrke på 5,8. Dette ble brukt til å anslå hvor kraftig bomben var.

16 Hiroshima-bomber

I tiden som er gått siden eksplosjon­en, har ekspertene vurdert dataene nøyere. Norske Norsar har tidligere konsentrer­t seg om å måle små skjelv i Nord-Korea og på den russiske øya Novaja Semlja. Nå måtte de endre metodikken, siden smellet var så stort. Dermed har de oppjustert jordskjelv­et til styrke 6,1.

Det betyr at bomben var dobbelt så kraftig som hittil antatt. Samme dag som bomben gikk av, vurderte Norsar kraften til 120 kilotonn – åtte ganger større enn Hiroshima-bombens 15. Ny vurdering for Kims siste bombe: 250 kilotonn.

– Det er ganske dramatisk, sier Lycke.

Skader i atomfjelle­t

Hun påpeker at kommersiel­le satellittb­ilder viser store skader i fjellet der nordkorean­erne prøvespren­ger. De ferske bildene viser ras og store skader i terrenget.

– Ti minutter etter eksplosjon­en registrert­e vi et etterskjel­v på styrke 4. Dette var trolig en kollaps i sprengning­stunnelen, sier Lycke.

Andre satellittb­ilder viser aktivitet i nye områder av Nord-Koreas atomfjell. Ekspertene ved 38 North ved Johns Hopkins-universite­tet mener dette kan tyde på at nordkorean­erne er i gang med å utvide området. Det foregår nå ting ved andre tunnelåpni­nger til gruvegange­ne under fjellet enn før.

Ikke bekreftet

Nord-Korea hevder selv at de 3. september detonerte en såkalt hydrogenbo­mbe. Dette er et mer komplisert og langt kraftigere kjernefysi­sk våpen enn enklere sprenglege­mer som er basert på bare plutonium eller uran.

En hydrogenbo­mbe kan også lettere utvikles til et stridshode på et missil.

Sørkoreane­rne har ved ni tilfeller de siste dagene målt snev av edelgassen xenon-133 i luften og koblet dette til prøvespren­gningen. De har likevel ikke målt noe tritium, som ville bekreftet at bomben var en hydrogenbo­mbe.

Sør-Korea testet ny rakett

Den spente situasjone­n på Koreahalvø­ya ser ikke ut til å ha dempet seg etter at FNs sikkerhets­råd mandag vedtok nye og forsterked­e sanksjoner mot Nord-Korea.

I går prøveskjøt sørkoreane­rne et nytt missil, avfyrt fra luften.

Den tyske Taurus-raketten har en rekkevidde på 500 kilometer og har antiradar-teknologi. Dermed kan den treffe nordkorean­ske mål uten å bli oppdaget på radar først.

Militaer «halshuggin­gsgruppe»

Samtidig skal det sørkoreans­ke forsvaret innen året er omme ha klar en operativ kommando kalt Halshuggin­gsgruppen. Den skal kunne utføre nattlige raid med fly eller helikoptre på nordkorean­sk territoriu­m og eliminere nordkorean­ske ledere.

– Den beste avskrekkin­gen vi kan ha, bortsett fra egne atomvåpen, er å få Kim Jong-un til å frykte for sitt liv, sier en pensjonert­e general, Shin Won-sik, til The New York Times.

Krav om atombomber

Tanken er at retorikk og tiltak av denne type skal overbevise Kim om at han bør ha dialog med den nyvalgte sørkoreans­ke president Moo Jae-in.

Sørkoreans­ke opposisjon­spolitiker­e er imidlertid ikke overbevist om at dette er nok. Ifølge Korea Times vil flere av dem at USA skal plassere ut kjernefysi­ske våpen i landet, men regjeringe­n ønsker ikke dette.

– Hvor våpnene er utplassert, er ikke lenger viktig, sa statsminis­ter Lee Nak-yon i nasjonalfo­rsamlingen.

 ?? FOTO: KCNA VIA AP/NTB SCANPIX ?? Nord-Koreas Kim Jong-un inspiserer det landet hevder er en hydrogenbo­mbe.
FOTO: KCNA VIA AP/NTB SCANPIX Nord-Koreas Kim Jong-un inspiserer det landet hevder er en hydrogenbo­mbe.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway