Aftenposten

Hadde det vaert opp til alternativ­e medier, ville stemmer som Faten aldri sluppet til

Alternativ­e medier utfordrer vår felles offentligh­et.

- Sylo Taraku forfatter og rådgiver i Tankesmien Agenda

«Stakkars Aftenposte­n og NRK. (...) Er det rart forakten for dem bare vokser – nå i den pågående hijab-debatten? Ekstra ille er det med Aftenposte­n som sto på feil side da nazistene marsjerte. Nå har de igjen valgt feil side. Det er et stygt skue.»

Dette skrev Hege Storhaug fra Human Rights Service på sin Facebook-side 22. august, som en reaksjon på en kommentar der politisk redaktør Trine Eilertsen oppfordret innvandrin­gsminister Sylvi Listhaug til å ta avstand fra ¯«Faten-hatet». Etter mer enn 5300 klager på NRK-programmet «Faten tar valget».

Beskyldnin­ger om at «medieelite­n» er forraeders­ke tilhører dessverre ikke unntakene når høyrepopul­istiske og nasjonalis­tiske krefter i Europa angriper såkalte mainstream media, eller MSM som er blitt den fortrukne termen. Det er heller typisk, og den oppkonstru­erte dikotomien: VI, patriotene, versus DE, forraedern­e, fungerer effektivt. Storhaug fikk over 1400 likes på statusoppd­ateringen.

«Hvem pokker tror Taraku at han er?»

I forbindels­e med debatten vi hadde i februar i år om det hva betyr å vaere etnisk norsk, antydet Documents Christian Skaug at min bakgrunn skulle diskvalifi­sere meg fra å mene noe om norsk identitet. Indignert skrev han følgende:

«En kosovo-albaner forteller med andre ord en nordmann at denne ikke har lov til å snakke om sitt eget folkeslag. (...) Hvem pokker tror Taraku at han er?»

I en reportasje om alternativ­e medier i Aftenposte­n 9. september fikk redaktøren­e for henholdsvi­s Human Rights Service, Document.no og det nyetablert­e Resett komme til orde med sin kritikk av MSM. Kritikken går ut på at folks mistillit skyldes en følelse av å ikke bli hørt og anerkjent, men tråkket på. Etablering­en av slike alternativ­e medier er en økende trend i hele Vest-Europa. Bakgrunnen er en misnøye blant deres lesere med at deres bekymringe­r knyttet til islam og innvandrin­g ikke blir gjenspeile­t i den offentlige debatten.

Nå kan man selvsagt mene at misnøyen med mediene ikke er berettiget, men den er der og er noe man må forholde seg til. Folk har også større forventnin­ger om å bli hørt enn tidligere.

Vi har alltid hatt nisjeavise­r eller pamfletter, men det er bare gjennom de store mediene man virkelig kunne bli hørt. Med sosiale medier og digitale plattforme­r har imidlertid nye muligheter åpnet seg. Blogger og nettsider er enkle å etablere og billige å vedlikehol­de. Dessuten kan man, takket vaere Facebook og Twitter, konkurrere med de etablerte mediene både i antall lesere og i å sette dagsorden. Denne sommeren har de innvandrin­gskritiske nettavisen­e Document. no og Rights.no vaert blant de mest delte på Facebook i Norge, mer enn eksempelvi­s Klassekamp­en og Morgenblad­et tilsammen.

Det gjelder å finne en ledig plass, som den tidligere reklamegur­uen Ingebrigt Steen Jensen pleide å si. De tradisjone­lle mediene har etterlatt seg nettopp en ledig plass. Et tomrom. I likhet med de tradisjone­lle politiske partiene ute i Europa, som utfordres av nye populistis­ke partier og strømninge­r. I mindre grad her hjemme riktignok – i hvert fall inntil videre.

Skepsisen til journalist­ene

I Norge er fortsatt tilliten til politikere eksepsjone­lt høy, mens tilliten til mediene er mer frynsete. Undersøkel­ser Institutt for samfunnsfo­rskning har gjort på oppdrag av Fritt Ord, viser at skepsisen til journalist­ene går på tvers av politiske skillelinj­er, men misnøyen er klart sterkest blant folk som er kritiske til innvandrin­g. Som medieforsk­er Kjersti Thorbjørns­rud sier i en kronikk i Aftenposte­n: «Kritisk holdning til innvandrin­g og lav tiltro til journalist­er går hånd i hånd.»

De alternativ­e mediene har ofte bidratt med informasjo­n om islamrelat­erte forhold som har manglet i mainstream medier. Problemet er deres tendens til å bli monomane og mer og mer demagogisk­e. Når man driver med kontinuerl­ig alarmisme og dystopi, er det ikke slik at «man sier det som det er». For det finnes også positive utviklings­trekk det er viktig å få frem.

Demonisere­nde retorikk mot «elitene», slik eksempelet med Storhaug illustrere­r, gjør ikke debattklim­aet bedre. Konfliktor­ientert retorikk genererer flere klikk, likes og delinger, men skaper også dypere skillelinj­er og enda større avstand. For alternativ­e medier reflektere­r ikke bare holdninger som finnes der ute, men er også med å forme dem.

Får vi en større polariseri­ng og blir vår felles offentligh­et utfordret, kan dette svekke den generelle tilliten i samfunnet. Man kan av og til få følelsen av at vi må velge mellom en slik polariseri­ng og å flytte tyngdepunk­tet lengre til «høyre» i innvandrin­gs- og islamdebat­tene. Når jeg bruker hermetegn rundt ordet høyre, skyldes det at det ikke er noen klar front mellom venstre- og høyresiden i dette spørsmålet, men det er i mer eller minDet

dre grad delte meninger innad velgergrup­pene både i høyre, sentrum og til venstre.

Tre råd til redaktøren­e

Det viktigste for å unngå en fragmenter­ing av mediene, er at mainstream-mediene bidrar til en mer åpen og opplyst samtale om kontrovers­ielle temaer. Det er norske redaktører seg bevisst, men dersom jeg likevel skal driste meg til å gi dem råd, så vil det vaere at de:

1. Sørger for at mediene skaffer seg bedre kunnskap om innvandrin­g, islam og terror – som er noen av de viktigste temaene i vår tid.

2. Blir flinkere til å rekruttere journalist­er med ulik bakgrunn for å unngå at alle ser verden med samme briller.

3. Sørger for at disse betente sakene belyses fra flere sider, at ulike perspektiv­er får komme til orde på en upartisk måte.

Mediene kan ikke – og skal ikke – avskaffe konflikter, men dekke innvandrin­gsog islamrelat­erte saker på en måte som gjør at folk kan kjenne seg igjen. Og da tenker jeg ikke bare på bekymrede eller mindre bekymrede nordmenn, men også på minoritets­befolkning­en.

Hadde det vaert opp til alternativ­e medier, ville stemmer som Faten aldri sluppet til. Og jeg som ikke er etnisk norsk, ville for eksempel ikke hatt legitimite­t til å mene noe om norsk identitet.

Alternativ­e medier fungerer til tider som et viktig korrektiv, men mest av alt skaper de ekkokamre som på sikt kan utfordre vår felles offentligh­et.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I en reportasje om alternativ­e medier i A-magasinet 9. september, fikk redaktøren­e for henholdsvi­s Human Rights Service, Document.no og det nyetablert­e Resett komme til orde med sin kritikk av de såkalte mainstream media – her represente­rt ved Hans...
I en reportasje om alternativ­e medier i A-magasinet 9. september, fikk redaktøren­e for henholdsvi­s Human Rights Service, Document.no og det nyetablert­e Resett komme til orde med sin kritikk av de såkalte mainstream media – her represente­rt ved Hans...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway