Aftenposten

Minne og fellesskap

- Henrik Syse forsker ved Institutt for fredsforsk­ning (PRIO) og professor ved Bjørknes Høyskole

I dagene rundt seksårsmar­keringen for 22. juli har minner og minnesmerk­er helt naturlig stått sentralt. Årsdagen bringer tilbake minner om det vonde

– og forhåpentl­ig også om noe av det gode. Slik er det ikke bare med 22. juli. Alle har vi våre årsdager og hjertets minnesmerk­er.

Det er to måter å møte vonde minner på: som noe som er privat, unikt og annerledes – og som noe som er felles, som minner oss om vår menneskeli­ge sårbarhet, og som derfor kan bringe oss naermere hverandre.

Den første tilnaermin­gen er helt naturlig og baerer i seg mye som er viktig. Hver smerte er på sitt vis unik. Den tilhører deg og dere, ikke oss andre. Vi som står rundt, må respektere det og ikke forsøke å eie noe vi aldri fullt ut kan erkjenne og forstå.

Men den andre tilnaermin­gen er, nettopp av den grunn, så sentral. Alle mennesker har smerter og nederlag. Terror og død rammer ikke bare oss. Ja, kanskje er det i smerten vi aller mest står sammen. For vi er alle sårbare. Derfor er vi – med vår felles menneskeli­ghet – rammet alle sammen dersom én av oss blir rammet. Og slik kan vi også komme oss videre etter smerten, i bevissthet­en om at vi slett ikke er alene, og om at smerten derfor kan deles.

Når minnesmerk­er reises, må vi holde sammen disse to perspektiv­ene: det unike og det fellesmenn­eskelige. I en filosofisk tankerekke som stammer fra forfattere som Augustin og Dante Alighieri, kjenner vi ideen om minnet som veien til det aller dypeste, det aller høyeste, det som aller mest binder oss sammen som mennesker. Dessverre fungerer det ofte stikk motsatt: minner splitter og skaper strid. Men dersom vi tillater oss å dvele ved minner, snakke oss igjennom dem og gradvis forsone oss med dem, kan vi også komme videre i fellesskap og sette ord på det som i sannhet skaper bånd mellom oss.

Hvordan kan vi bli flinkere til å gjøre det unike til noe allment, uten å ta bort det som er unikt? Hvordan kan vi stå sammen i vår sårbarhet – tenne lys, holde roser, dele historier, gråte, be og ta hverandres hender – ikke som mennesker i hver vår verden, men som mennesker som deler det vonde?

Uansett hvilke permanente, fysiske minnesmerk­er vi ender opp med etter 22. juli – og de må bli tydelige og synlige – må vi se på dem som både unike og allmenne på samme tid. Nettopp i det ligger minnenes og sorgens natur. I konkurrans­e med nye hetebølger og store skogbranne­r dukket nylig en lenge varslet kalving av et superisfje­ll i Antarktis opp i overskrift­er verden rundt.

Den 5800 kvadratkil­ometer store kolossen som løsnet fra Larsen C-isbremmen på østkysten av Den antarktisk­e halvøya hever ikke havnivået, fordi den allerede fløt. Men isbremmer bremser brestrømme­r i bakkant. Etter kollapsene til de mindre naboene Larsen A og B i 1995 og 2002, har breene her flerdoblet hastighete­n og tømmer nå mer is ut i Weddelhave­t. Historien kan gjenta seg hvis resten av Larsen C får samme skjebne.

Klimafølso­mme områder

Forskere er uenige om en spektakula­er enkelthend­else som dette skyldes klimaendri­nger. Den raske oppvarming­en i denne delen av Antarktis kan likevel ha bidratt.

Vi er vitne til store og brå endringer i jordens klimafølso­mme is-, snø- og permafrost­dekkede områder (kryosfaere­n). Spesielt i Arktis, med ringvirkni­nger for vaermønstr­e, natur og mennesker over store deler av verden. Idet en i hovedsak menneskesk­apt oppvarming av kloden passerer 1 grad Celsius er planetens kjølesyste­m begynt å slure.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway