Aftenposten

Löfven har havnet på defensiven

-

SVERIGES STATSMINIS­TER, sosialdemo­kraten Stefan Löfven, lot i går to skarpt kritiserte ministre tre ut av regjeringe­n.

Umiddelbar­t kan dette fremstå som en handlekraf­tig reaksjon på den såkalte IT-skandalen, men egentlig har Löfven bare gjort det han måtte gjøre. Opposisjon­en var klar til å felle begge de avgåtte statsråden­e pluss én til.

Löfven får berettiget kritikk for ikke å ha forstått alvoret i saken tidligere. Heller ikke nå er selvkritik­ken stor. Regjeringe­ns autoritet er svekket.

Dessuten kan opposisjon­en fortsatt komme til å vedta mistillits­forslag også mot forsvarsmi­nister Peter Hultqvist. I så fall vil Löfven igjen måtte velge mellom å gå av eller å svelge et nederlag.

EN ANNEN STATSMINIS­TER ville ha gått av i denne situasjone­n, overlatt styringen til opposisjon­en og så prøvd på ny frisk ved valget til Riksdagen i 2018. Også et nyvalg kunne ha vaert en mulighet.

Begge alternativ­ene ville på et vis ha vaert politisk enklere for Löfven. Etter de seneste målingene å dømme, kunne det sittende flertallet, en koalisjonm­ellom Social demokrat erna og Mil j ö partiet, med Vänsterpar­tiet som støttepart­i, ha kommet godt fra et møte med velgerne.

Den gamle fagforenin­gsmannen tenke rikke slik. For ham er det mer naturlig å prøve å ri stormen av, noe man må ha respekt for.

NÅ GIR HAN JO også opposisjon­en et problem: Vil den stå fast på at også en tredje minister må gå og på den måten presse frem en full regjerings­krise? Kanskje mener svensker flest – når det hele har roet seg litt – at saken nå tross alt har fått de nødvendige konsekvens­er.

Bakgrunnen for krisen er at Transports­tyrelsen, etaten med ansvar for sikkerhete­n for all samferdsel i Sverige, i 2015 ga selskapet IBM ansvaret for driften av sine IT-systemer.

Etatens direktør begikk en grov feil ved ikke å sikre informasjo­nen godt nok. Hullene som oppsto gjør det mulig at sensitive opplysning­er har kommet på avveier, selv om det er uklart om så har skjedd.

DETTE ER ILLE NOK, men som så ofte i slike situasjone­r, ble skandalen forverret av håndtering­en. De direkte ansvarlige gjorde mye for å rette opp, men ga ikke tilstrekke­lig informasjo­n.

Fremfor alt fikk statsminis­ter Löfven ikke beskjed før på nyåret i år, noe han med god grunn var misfornøyd med.

Så gjorde Löfven sine feil ved ikke å la den manglende informasjo­nen få konsekvens­er før opposisjon­en flere måneder senere, altså nå, tvang ham.

Snart vil det vise seg om statsminis­teren har gjort nok til å redde sin autoritet og sitt politiske prosjekt.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDE, TT/NTB SCANPIX ?? Den svenske statsminis­teren Stefan Löfven lot i går to skarpt kritiserte ministre tre ut av regjeringe­n.
FOTO: ERIK SIMANDE, TT/NTB SCANPIX Den svenske statsminis­teren Stefan Löfven lot i går to skarpt kritiserte ministre tre ut av regjeringe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway