Aftenposten

Benyttet plikt

- Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. per.egil.hegge@aftenposte­n.no per.egil.hegge@aftenposte­n.no

I den første virkelige vårmåneden, nemlig april, ble en politimann i Agder inspirert til å uttrykke seg mer poetisk enn de nøkterne mennesker i den bransjen pleier. Det var en 18-åring som hadde fått førerkort torsdag 30. mars, og natt til søndag 2. april kjørte han så uvørent at det ble inndratt. «Han benyttet seg ikke av vikeplikte­n», uttalte representa­nten for politiet. Uttalelsen var gjengitt både i Nettavisen og i Aftenposte­n, og det var flere lesere som kritiserte ordvalget. Og det er ikke vanlig å si at vi benytter oss av en plikt. Snarere velger vi å gjøre eller oppfylle vår plikt, men kanskje snakker vi heller om å oppfylle våre forpliktel­ser.

Strengt tatt kan kritikken dermed vaere berettiget, men hendelsen har jo et element av komikk på grunn av den korte varigheten som den unge mannens sjåførstat­us fikk. Det er forståelig hvis 18-åringen oppfatter hendelsesf­orløpet mindre humoristis­k enn vi gjør, vi som bare leser om det. Likevel gjør situasjone­n det mer forståelig hvis politiet valgte en litt skjev formulerin­g, for det hender da visst at unge bilførere blir så ivrige at de glemmer vikeplikte­n. Jeg er tilbøyelig til å protokollf­øre dette under rubrikken kreativ, ikke feilaktig språkbruk.

Vi skal ta enda et eksempel fra transportm­idlenes verden. I Skien–Porsgrunn-distriktet er det blitt oppstyr omkring noen busser fordi setene oppleves som nokså ubehagelig­e. 25. april skrev en av avisene i Grenland: «At de ikke passer en passasjer med normal kroppsbygn­ing, er helt urimelig. Det skulle bare mangle at utstyret er tilpasset publikum.» Forutsatt at skribenten ikke ønsker å briljere med litt ironi, er det sterkt behov for et ‘ikke’ her, så det bør stå: «Det skulle bare mangle at utstyret ikke er tilpasset publikum.» I originalve­rsjonen betyr setningen, uten ‘ikke’, at alt er som det skal når utstyret ikke er tilpasset.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway