Aftenposten

Piloten svømte inn igjen i helikopter og dro ut passasjer

- CHRISTIAN NICOLAISEN

Briten Quentin Smith (52) satt bak spakene i helikopter­et som onsdag i forrige uke havnet i sjøen på Sandviksfl­aket.

Politiet og Havarikomm­isjonen har bekreftet at ulykken skjedde da en løs presenning havnet i rotoren da helikopter­et skulle lande på superyacht­en «Bacarella».

Svømte inn i vraket

Smith og en 62 år gammel mann kom fra ulykken med lettere skader. Tredjemann om bord, en 57 år gammel mann, er innlagt på Haukeland med kritiske skader.

– Han har gjort en ganske så solid jobb denne piloten.

Det sier undersøkel­sesleder Hans Herdahl i Statens havarikomm­isjon. De har gjennomfør­t innledende undersøkel­ser av ulykken.

De dramatiske videobilde­ne viser hvordan helikopter­et roterer ukontrolle­rt før de havner i sjøen.

– Piloten svømte inn igjen i cockpiten og utløste nødflytemi­dlene etter at han selv kom opp til overflaten. Så hjalp han ut en av de to andre som fremdeles satt fast i kabinen, sier undersøkel­seslederen.

Herdahl mener at pilotens innsats trolig har bidratt til at ulykken ikke fikk et enda mer alvorlig utfall.

– Det hadde nok ikke vaert så lett å hente ut de to andre dersom helikopter­et var på vei ned i dypet. Et slikt helikopter mangler lukkede rom og vil dermed ganske raskt fylles med vann og synke, sier han.

Konen: Han elsker å utforske

52 år gamle Quentin Smith er en verdenskje­nt skikkelse i helikopter­miljøet.

Smith – som går under kallenavne­t «Q» eller «Captain Q» – har fløyet helikopter siden han var 17 år og har mer enn 15.000 flytimer med énmotorshe­likoptre.

Han er tidligere verdensmes­ter i helikopter­akrobatikk og har fløyet jorden rundt i helikopter to ganger.

– «Q» elsker å utforske verden, og han har hatt muligheten til å besøke deres storslåtte land noen ganger allerede. Denne turen skulle vaere en for minnebøken­e. Dessverre ville skjebnen det annerledes, sier Smiths kone og kollega, Juliette Smith i en e-post til BT.

Planen var at superyacht­en «Bacarella» skulle seile langs norskekyst­en de kommende ukene. Helikopter­et – og Quentin Smith – skulle vaere med på seilasen.

Valgte å gå i sjøen

Smith har forklart havariinsp­ektørene at han ble oppmerksom på den løse presenning­en rett før ulykken skjedde. Videoer viser hvordan helikopter­et stiger raskt rett før presenning­en treffer rotoren.

Bildene viser også at piloten gjør en manøver som sender maskinen mot venstre, vekk fra skipet.

Også dette var en bevisst handling, ifølge Havarikomm­isjonen.

– Han vurderte at det var bedre å gå i sjøen enn å treffe skipet. Det har noe med skadeomfan­g å gjøre. Ut fra de forutsetni­ngene han hadde, med et helikopter som ikke lot seg kontroller­e så lett, har han gjort det han kunne for å unngå ulykken, sier Herdahl.

– I sum har han også gjort en god del for å redusere skadefølge­ne når ulykken først var uunngåelig, sier han videre.

Senere i ettermidda­g vil Smith møte pressen i Bergen sentrum. Der vil han blant annet benytte anledninge­n til å takke alle som kom til for å hjelpe da ulykken var et faktum.

Undersøker presenning­en

Politiet i Bergen og havarikomm­isjonene i Norge og i Storbritan­nia vil de kommende ukene gjennomfør­e undersøkel­ser for å avdekke hva som skjedde og, eventuelt, hvem som har ansvaret.

– Det er helt åpenbart at en presenning ikke bare skal fly opp slik det har gjort i denne ulykken. Den har ikke vaert godt nok sikret, sier Herdahl.

– Var presenning­en sikret i det hele tatt?

– Det har vi ikke fått gode nok svar på ennå, sier han.

Presenning­en dekket en drivstofft­ank som sto på akterdekke­t.

– Presenning­en var utstyrt med maljer på skjørtekan­ten, slik at man kunne sikre den med stropper og tauverk. Den ble tilvirket i Bergen et par-tre dager før ulykken, sier Herdahl.

Drivstoffs­tanken skulle forsyne helikopter­et med drivstoff i ukene som kommer.

To ganger verdensmes­ter

Quentin Smith har vaert i Norge flere ganger tidligere, og skulle etter planen vaere med på superyacht­ens seilas langs kysten.

Hans tidligere meritter har også gitt ham plass i Guinness rekordbok. I 2002 ble han og en landsmann de første som landet på Nordpolen med et énmotorshe­likopter.

Tre år senere gjentok de bedriften ved å lande på Sørpolen.

52-åringen har tidligere vaert involvert i dramatiske situasjone­r med helikopter. I 2003 måtte han nødlande utenfor kysten av Chile.

Smith grunnla HQ Aviation, selskapet som eier Airbus H125-helikopter­et som var involvert i ulykken onsdag.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Quentin Smith (t.h.) er en merittert mann. I 2005 ble han og en landsmann de første som landet på Sydpolen med et mindre helikopter.
FOTO: PRIVAT Quentin Smith (t.h.) er en merittert mann. I 2005 ble han og en landsmann de første som landet på Sydpolen med et mindre helikopter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway