Aftenposten

Finnes det noe å laere av Irak-krigen?

Norske politikere har alltid understrek­et at vår utenrikspo­litikk skal vaere forankret i folkerette­n. Allikevel ser de bort fra dette når det gjelder «de nye krigene».

-

I desember 2016 ble det utgitt en oppsiktsve­kkende bok som burde ha ligget under juletreet til alle vestlige ledere.

Den tidligere CIA-mannen John Dixon har skrevet boken Debriefing the President:The Interrogat­ion of Saddam Hussein. Her formidler han lange samtaler og avhør med Saddam Hussein etter at han ble tatt til fange i desember 2003.

Da hadde Husseins regime som kjent kollapset etter invasjonen av en «koalisjon av villige» under ledelse av USA. Dixons oppdrag var på kort sikt å finne ut hvor de påståtte masseødele­ggelsesvåp­en befant seg. Gjennom referater fra samtaler som strakte seg over flere måneder, innser Dixon at hele grunnlaget for invasjonen var feil. Ingen masseødele­ggelsesvåp­en ble funnet, og det var slett ikke påvist noen forbindels­er mellom Saddam Hussein og al-Qaida.

Irak-krigen var et feilgrep

Saddam overrasker ved å fremstå som et helt menneske. En brutal diktator, ja, men også en belest mann med analytiske evner. Saddam ville helst ha skrevet romaner, men var fanget i sin egen selvpålagt­e skjebne. Han var også full av undring over at USA ikke inngikk i en allianse med ham for å demme opp for radikale islamister, som han fryktet. Bare vent, dere skal se at det ikke er så lett å styre Irak, sa han.

Dixon forstår gjennom disse samtalene at hele krigen var et feilgrep. Men hans egen arbeidsgiv­er ville ikke ta inn over seg informasjo­nen han formidler fra avhørene. I stedet erfarer han at hans oppdragsgi­vere, inkludert president George W. Bush, ikke ønsker å vite sannheten. De vil fortsatt høre at de «egentlig» hadde rett. Selv når Dixon flere år etter skal orientere Bush i Det hvite hus om utviklinge­n i Irak, sitter presidente­n omgitt av nikkende ja-menn og kvinner og håner Dixon når han ikke får høre de ønskede svar på sine spørsmål. Han vil slett ikke påta seg ansvar for et stadig større kaos i det landet han har invadert.

Kaoset ga grobunn for IS

Dixon bor i lange perioder i Irak og ser at USA ikke hadde noen politikk for hvordan landet skulle styres. Hva venter man seg når store grupper sunnimusli­mer med rik tilgang til våpen mister sin makt, posisjoner og arbeidspla­sser? Radikal islam vokser frem og ender til slutt som den såkalte Islamske staten (IS).

Grunnlaget for fremvekste­n av IS er et komplekst spørsmål, men at kaoset i Irak etter invasjonen ga grobunn for at islamisten­e fikk fotfeste i landet, kan det neppe herske tvil om. Saddam Hussein ble dømt til døden i 2006 etter en uverdig rettsprose­ss. Saddam Hussein måtte i motsetning til vestlige ledere som George W. Bush og Tony Blair, svare for sine ugjerninge­r.

Hverken anger eller beklagelse

Dixon sluttet i CIA, desillusjo­nert over sitt eget byrå og den politiske ledelsen i sitt eget land. Han har også en viss følelse av å vaere medskyldig i en krig som har ført til at tusenvis av uskyldige mennesker mistet livet. Dixon observerer at alle de ansvarlige for krigen: George W. Bush, tidligere visepresid­ent Dick Cheney og tidligere forsvarsmi­nister Donald Rumsfelt har skrevet sine memoarer der de hverken gir uttrykk for anger eller beklagelse.

I Storbritan­nia har en kommisjon under ledelse av John Chilcot konkludert med at britiske ledere burde ha skjønt at Irak ville ende opp med kaos og borgerkrig når en krig ble startet på sviktende grunnlag. Men Tony Blair blir ikke stilt til ansvar og går rundt som en respektert leder som forsikrer at han bare ville det beste for Irak.

Flere av de største norske aviser har omtalt Dixons bok, og anmeldere er som meg fascinert av det de leser. Men på ett punkt svikter det. Det trekkes ikke linjer frem til dagens situasjon i Midtøsten. Norge var bare marginalt inne i Irak med noen få soldater i krigens sluttfase. Antagelig for å blidgjøre USA etter at president Bush ble sur på Norge fordi vi ikke ville vaere med på selve invasjonen.

Laerdommen­e av dette synes å vaere at det er best å slutte opp om USAs kriger. Godal-utvalgets rapport om Norges militaere bidrag i Afghanista­n gir grunnlag

Dixon forstår gjennom disse samtalene at hele krigen var et feilgrep. Men hans egen arbeidsgiv­er ville ikke ta inn over seg informasjo­nen han formidler fra avhørene.

for å stille spørsmål om det var verdt de menneskeli­ge og økonomiske kostnadene. Norge inntok en ledende rolle i bombingen av Libya på et tvilsomt rettslig grunnlag. De største norske aviser støttet bombingen på lederplass. Norske stortingsp­olitikere har stemt ned et forsalg om uavhengig gransking av krigen i Libya. Hva frykter de? At noen skal påpeke sammenheng­en mellom Norges krigføring og en kaotiske stat der nå IS har fått innpass? Eller om sammenbrud­det i Libya har ført til større flyktningp­roblemer og at krigen i Syria har eskalert?

De folkeretts­lige sidene

Jeg har i flere bøker og artikler kritisert norske medier for å underrappo­rtere de folkeretts­lige sidene ved norsk deltagelse i «de nye krigene». Cecilie Hellestvei­t skriver i sin Syria-bok at det er i strid med folkerette­n når Norge i Syria støtter en vaepnet motstandsg­ruppe som vil styrte et regime vi har diplomatis­ke forbindels­er med.

Og hva gjør egentlig de norske soldatene i Syria? Kan vi vaere sikre på at vi ikke er medskyldig­e i krigsforbr­ytelser? Etter det grusomme gassangrep­et i Syria har våre to viktigste politiske ledere, Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, rost Donald Trump da han brøt sitt valgløfte og bombet Syria. Legg merke til USAs utenriksmi­nister når han begrunner bombingen: Han har ikke håndfaste bevis for at president Assad står bak gassangrep­et, men det er «likely» at han står bak.

Norske politikere i glasshus

Dette er bevisførse­l som ikke hadde holdt til dom i en norsk rett. Men det er tydeligvis nok for våre ledende politikere, også for Aftenposte­n, som synes det var riktig å «reagere». Professore­ne Malcolm Langford og Geir Ulfstein ved Det juridiske fakultet, Universite­tet i Oslo, skriver i Aftenposte­n (11. april) at USAs bombing i Syria var i strid med folkerette­n.

Norske politikere har alltid understrek­et at vår utenrikspo­litikk skal vaere forankret i folkerette­n. De var raskt ute med å påpeke at Putin brøt folkerette­n da Russland annekterte Ukraina. Hører vi lyden av sten som treffer glasshus? Vi står nå foran en valgkamp. Det er å håpe at noen oppegående journalist­er vil stille kritiske spørsmål om problemsti­llinger jeg har reist her.

 ??  ??
 ?? Rune
Ottosen professor i journalist­ikk, Høgskolen i Oslo og Akershus ??
Rune Ottosen professor i journalist­ikk, Høgskolen i Oslo og Akershus
 ?? FOTO: KHALID MOHAMMED,AP/NTB SCANPIX ?? Kronikkfor­fatteren mener at mediene har underkommu­nisert sammenheng­en mellom den folkeretts­stridige invasjonen i Irak i 2003 og fremvekste­n av IS. Bildet viser en togtunnel som ble brukt som treningsle­ir for IS i vestre Mosul.
FOTO: KHALID MOHAMMED,AP/NTB SCANPIX Kronikkfor­fatteren mener at mediene har underkommu­nisert sammenheng­en mellom den folkeretts­stridige invasjonen i Irak i 2003 og fremvekste­n av IS. Bildet viser en togtunnel som ble brukt som treningsle­ir for IS i vestre Mosul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway