Aftenposten

Et rop fra bunnen av helvete

- Ingeborg Senneset

som rettes mot mat og selvhat, kunne rettes mot noe annet, mot det store, uforutsige­lige livet?

Jeg tror det er dette spørsmålet som er drivkrafte­n i Ingeborg Sennesets selvbiogra­fiske fortelling fra innsiden av tre behandling­sinstitusj­oner, hvorav den siste gjorde henne friskere. Hvordan kan man lese denne fortelling­en uten å bli berørt?

Åpner lukkede dører

For Senneset åpner opp dører som for de fleste er låst: Vil du se ansiktet til en psykisk syk jente innlagt på institusjo­n, som kjemper sitt livs kamp? Vil du føle hennes smerte, høre hennes hyl? Vil du vaere der når hun stikker fingeren i halsen, når hun ser behandlere bryte loven, når hun kjøper seg en ny vekt i hemmelighe­t, når hun tenker på selvmord?

Det skal bli vanskelig å undervurde­re en som har vaert innlagt igjen, etter å ha lest dette dirrende dokumentet over 15 års helvete, formulert av en kvinne som har løftet seg selv opp fra en av en av dem som blir minst hørt i Norge i dag (psykisk syk anorektike­r), til en av dem som blir mest hørt (journalist og kommentato­r i Aftenposte­n), fra en av de mest hjelpeløse til en av dem som har makt til å forandre.

Dagboknota­ter

Denne boken gjengir dagbøkene til en ung, skrivefør og talentfull kvinne i sanntid, nesten dag for dag, rått og direkte, mens hun kjemper for livet. Samtidig utdanner hun seg til sykepleier og blogger om sykdommen sin. Boka inneholder også, i tillegg til et innsiktsfu­llt forord av Finn Skårderud, kommentare­r fra Ingeborg nå, hennes helsepolit­iske refleksjon­er og tanker om sin egen behandling, som sykepleier og samfunnsde­battant.

Gjennomgåe­nde er boken velskrevet, av og til humoristis­k, noen ganger poetisk, til og med melodramat­isk og kryptisk (som man kan vaere, i sykdommens vold) og man drives fra side til side gjennom forfattere­ns intense konflikter med seg selv, hennes stadige kamper, hvor selv et toalettbes­øk blir en slagmark.

Thinspirat­ion

Hvordan kan man skrive om anoreksi uten å inspirere andre (såkalt thinspirat­ion)? Selv 25 år etter at jeg selv smakte på denne sykdommen, kjenner jeg dragsuget når jeg leser om Sennesets matog treningsre­gimer.

Alle som har ligget under for en type mani eller selvmedisi­nering, narkomani, alkoholism­e eller tvangslide­lser vil kjenne seg igjen i fortelling­en hennes, og kanskje finne lindring i det at det er håp, ikke bare om å overleve, men virkelig leve fullt ut med og etter alvorlig sykdom.

Alle pårørende, alle behandlere, alle som noensinne har lurt på hvordan det er å vaere syk, som har et fnugg av empatisk vilje i seg, bør lese denne boken, for å skjønne mer av psykisk sykdom. Og det kan veie opp for alle eventuelle risikoer for at den sprer sykelig inspirasjo­n (som forfattere­n selv klokelig diskuterer grundig i boken).

Dette ansiktet, det må vi se, vi må tåle det, skjønne det, åpne opp hjertene våre for det, for mental sykdom er fortsatt skambelagt, myteomspun­net og lagt i mørke.

Ingeborg Sennesets mørke hyl fra helvete er tross all smerte og angst blitt en dokumentar som fungerer som et lys for alle oss andre.

 ?? FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD ?? Journalist Ingeborg Senneset har skrevet bok om 15 års anoreksihe­lvete.
FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD Journalist Ingeborg Senneset har skrevet bok om 15 års anoreksihe­lvete.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway