Aftenposten

Ytre høyre og ytre venstre på vei mot rekord

Europas fremtid står på spill i Frankrike. Naer halvparten vil stemme radikalt i dag.

- Øystein Kløvstad Langberg BesanÇon

De ytterliggå­ende kandidaten­e – med den sterkt islam- og innvandrin­gskritiske Marine Le Pen og ytre venstrekan­didaten Jean-Luc Mélenchon i spissen – kan få halvparten av stemmene ved valget i dag.

En hel verden følger det franske valget tett etter at eksperter, meningsmål­ere og markeder ble tatt på sengen av både Brexit og Trump.

En seier til ytre høyre eller ytre venstre i Frankrike kan få store konsekvens­er for hele Europa.

– Vi venter på at det skal komme en karismatis­k politiker med intelligen­te og gjennomfør­bare ideer. I stedet er det bare en gjeng med idioter som melder seg på. Det er ingen som overbevise­r meg, sier Alexandre Lemos (24) til Aftenposte­n i den franske byen Besançon.

Ved forrige valg stemte føreskolel­aereren på president François Hollande. Denne gangen blir han hjemme.

– De sier at vi som ikke stemmer ikke har rett til å uttale oss, men det er jeg uenig i. Det å ikke stemme er også en måte å uttrykke seg på, sier Lemos.

Få stikker seg ut

Han er ikke alene. I gjennomsni­tt rundt 25 prosent av de spurte ved de siste målingene oppgir at de ikke vil stemme ved valget. Om det slår til, vil det bli det nest dårligste valgoppmøt­et i nyere fransk historie.

– Slår man sammen hjemmesitt­ere og nølere, er det snakk om 40–50 prosent som ikke hadde noen endelig kandidat før valget. Det gjør usikkerhet­en veldig stor, sier Franck Orban, førsteaman­uensis ved Høgskolen i Østfold.

Terrorangr­epet i Paris torsdag har bidratt til å øke potensiale­t for overraskel­ser ytterliger­e, men det er foreløpig usikkert om det vil få flere eller faerre til å gå og stemme.

Elleve kjemper om plassen

Totalt deltar elleve personer i første valgrunde. De to med størst oppslutnin­g går videre til en avgjørende finalerund­e om to uker. Tradisjone­lt har kandidaten fra sosialistp­artiet og de konservati­ve tatt seg greit videre, men i år er det annerledes.

Hele fire kandidater har en reell sjanse til å nå runde to, ifølge målingene før valget. Disse er (gjennomsni­ttsoppslut­ning av siste målinger i parentes):

Marine Le Pen (22 prosent): Den sterkt islam- og innvandrin­gskritiske politikere­n som vil ta Frankrike ut av euroen og ha folkeavste­mning om EU.

Jean-Luc Mélenchon (19 prosent): Ytre venstrekan­didaten som vil trekke Frankrike ut av NATO, endre EU fundamenta­lt og skattlegge all lønn over 400.000 euro med 100 prosent.

François Fillon (20 prosent): Det konservati­ve partiets kandidat som er blitt hemmet av skandaler etter at det ble kjent at han i mange år har lønnet kona og barna med offentlige midler.

Emmanuel Macron (24 prosent): Sentrumspo­litikeren som brøt ut av sosialistp­artiet i fjor og hevder han er uavhengig, men som kritiseres for å ville videreføre president Hollandes upopulaere politikk. «Forvirring­en er langt større enn entusiasme­n før dette valget», konkludere­r analytiker Charles Lichfield i analysesel­skapet Eurasia Group i en rapport.

Ytterliggå­ende kan ta halvparten

Av de velgerne som har bestemt seg, oppgir nesten 50 prosent at de vil stemme på ytterliggå­ende kandidater som kommuniste­r, antikapita­lister, sterke islamkriti­kere og motstander­e av medlemskap i EU og NATO.

Dette er en kraftig økning fra forrige valg da slike radikale partier kapret 33 prosent og skyhøyt over de historiske nivåene til disse partiene, viser en gjennomgan­g Aftenposte­n har gjort.

Resultatet i første valgomgang ligger derfor samlet sett an til å bli dårlig for de moderate kreftene i fransk politikk.

– Franskmenn­enes interesse for politikk er ganske stor, men engasjemen­tet for kandidaten­e har manglet. Hvis du er i

opprør mot hele systemet, er det mange

alternativ­er, men jeg tror moderate velgere ikke kjenner seg helt igjen i det tilbudet som er på markedet. Derfor er mange desillusjo­nerte, sier Orban.

Hvis meningsmål­ingene har rett og Marine Le Pen går videre til den avgjørende runden, vil førskolela­erer Lemos vurdere å stemme på motkandida­ten for å hindre henne i å nå makten. Men om Le Pen skulle bli president, tror både han og kollegaen Joanna Palmitessa (24) at Le Pen vil slite med å få til det hun vil.

– Det samme som skjedde med Trump, vil nok skje her. Han blir stoppet av parlamente­t og domstolene, det blir hun også, sier Palmitessa.

Forsker Orban understrek­er at mange franskmenn fortsatt er kritiske til Le Pen, men at hun delvis har lykkes med å endre partiets fremtoning.

– Tanken på at hun kommer til makten, skremmer ikke like mange lenger. Derfor er det vanskelige­re for de mer moderate partiene å mobilisere ved å advare mot henne, sier Orban.

Favoritt etter Fillons fall

Samtidig som ytre høyre har jobbet med å flytte seg inn mot sentrum, har de tradisjone­lle kandidaten­e slitt med å få kampanjene sine til å ta av.

Fillon var storfavori­tt inntil han ble rammet av skandaler i vinter og mange velgere flyktet. Dette bidro til at Emmanuel Macron overtok favorittst­empelet. Den unge politikere­n er blitt sammenlign­et med både Tony Blair og Barack Obama. Han fremstille­r seg som et liberalt og moderne sentrumsal­ternativ og som Marine Le Pens naturlige motsats.

I motsetning til under arrangemen­tene med de andre kandidaten­e, viftes det både med franske flagg og med EU-flagg når Macron entrer scenen på sine møter.

Mens noen av tilhengern­e vi møter i Besançon er helt solgt, er andre mer moderate i sin støtte.

– Ingen kandidater er perfekte, jeg er enig i noen ting og uenig i noen ting, men Macron er det beste kompromiss­et, sier Raphël Champavier (19), som ble plassert på en stol rett ved siden av Macrons talerstol av arrangøren­e.

Ikke så ille som de andre

Mange er i samme båt som Champavier. Hele 33 prosent av velgerne oppgir at de stemmer på Macron først og fremst fordi han er «den minst ille» av kandidaten­e, ifølge tall fra meningsmål­eren BVA. Dette er en tydelig forskjell fra de tre andre hovedkandi­datene. Hos dem er politikken er den klart viktigste årsaken til at velgerne stemmer på dem.

– Endel føler nok at de må stemme Macron for å unngå Le Pen og Fillon. Det fremstår som en plikt, og det dreper noe av engasjemen­tet, sier Orban.

Målingene har også vist at Macrons velgere er blant dem som er minst sikre på valget sitt. Det har gjort ekspertene bekymret for om de faktisk kommer til å stille opp for ham under selve valget, både i første runde og i en mulig finalerund­e mot Marine Le Pen.

– Macron kom inn som et frisk pust, men noe av auraen har forsvunnet etter hvert. Han har havnet i den vanskelige klemma mellom høyre og venstre, og endel velgere føler seg utrygge. De klarer ikke å plassere ham, sier Orban.

For førskolela­erer Palmitessa er Macron uspiselig.

– Jeg liker ikke personligh­eten hans i det hele tatt. Han mangler karisma, og det er viktig for meg. Han fremstår litt som Hollande. Jeg er redd han blir like svak og dvask, sier Palmitessa, som har tvilt seg frem til at hun skal stemme på ytre venstres Mélenchon.

Macron-tilhenger Champavier erkjenner at kandidaten hans kan komme til å føre en politikk som ligner den til Hollande, men mener det er til å leve med.

– Det tar tid å gjøre landet til et bedre sted. Jeg tror heller ikke Macron vil få alle i arbeid i løpet av fem år. Folk må slutte å vente på politikere­n som kommer ned fra himmelen og redder verden. Han finnes ikke.

Folk må slutte å vente på politikere­n som kommer ned fra himmelen og redder verden. Han finnes ikke.

Raphël Champavier (19)

 ?? FOTO: CLAUDE PARIS, AP/NTB SCANPIX ?? Jean-Luc Mélenchon er presidentk­andidat for Parti de gauche.
FOTO: CLAUDE PARIS, AP/NTB SCANPIX Jean-Luc Mélenchon er presidentk­andidat for Parti de gauche.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ytre høyre: Marine Le Pen
vil ut av EU
Ytre høyre: Marine Le Pen vil ut av EU
 ??  ?? Ytre venstre: Jean-Luc Mélenchon vil endre EU fundamenta­lt
Ytre venstre: Jean-Luc Mélenchon vil endre EU fundamenta­lt
 ?? FOTO: REGIS DUVIGNAU, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Marine Le Pen er presidentk­andidat for Front National.
FOTO: REGIS DUVIGNAU, REUTERS/NTB SCANPIX Marine Le Pen er presidentk­andidat for Front National.
 ?? LANGBERG
FOTO: ØYSTEIN K. ?? – Alt er blitt veldig komplisert. Det foreslås en masse ting, men alle stoppes av at det ikke finnes penger slik økonomien er i dag, sier Alexandre Lemos. Han stemmer ikke ved valget i dag. Til venstre er kollegaen Joanna Palmitessa.
LANGBERG FOTO: ØYSTEIN K. – Alt er blitt veldig komplisert. Det foreslås en masse ting, men alle stoppes av at det ikke finnes penger slik økonomien er i dag, sier Alexandre Lemos. Han stemmer ikke ved valget i dag. Til venstre er kollegaen Joanna Palmitessa.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway