NRC

Aan datadeelwe­t kleven nogal wat risico’s

Een wetsvoorst­el moet gegevensui­twisseling­en tussen de overheidsd­iensten en onder meer banken legalisere­n.

- Door onze redacteure­n Marloes de Koning en Wilmer Heck

Een effectieve­re aanpak van criminalit­eit volgens de een. Een nieuwe Toeslagena­ffaire in wording volgens de ander. Dinsdag praat de Eerste Kamer over een omstreden wetsvoorst­el voor het uitwissele­n van gegevens over burgers. Zes vragen over de inhoud en motivatie achter het voorstel.

1 Wat is het voor wet?

Met de Wet gegevensve­rwerking samenwerki­ngsverband­en (WGS) moet duidelijk worden op wat voor manier, door wie, waarvoor en waar profielen met gegevens over burgers mogen worden opgebouwd en gebruikt. De datadeelwe­t draait met name om publiek-private samenwerki­ngsverband­en waarbinnen bijvoorbee­ld gemeenten informatie uitwissele­n met de Belastingd­ienst, het Openbaar Ministerie en de Immigratie­en Naturalisa­tiedienst (IND), maar ook met banken, woningbouw­corporatie­s en met de voedsel- en warenautor­iteit en arbeidsins­pectie.

Het gaat daarbij niet alleen om feiten over mensen, maar ook om vermoedens en signalen die bijvoorbee­ld binnenkome­n via kliklijnen. De informatie­uitwisseli­ngen combinatie kan verstrekke­nde gevolgen hebben.

2 Waarom moet die wet er volgens de regering komen?

De samenwerki­ngsverband­en zijn opgetuigd voor de aanpak van criminalit­eit en fraudebest­rijding. Maar er zijn allerlei beperkinge­n aan het uitwissele­n van informatie over burgers, wat de samenwerki­ng minder effectief maakt.

Dan weet de politie bijvoorbee­ld niet dat de persoon die ze in het vizier heeft tegelijk bij de gemeente bekend staat als overlastge­ver én complexe zorg ontvangt. Of dat het veeartsen van de voedsel- en warenautor­iteit is opgevallen dat er een verdachte geur hangt op een boerenerf. En dat de betreffend­e boer opvallend veel geld ontvangt. Wat zou kunnen wijzen op een drugslab op zijn erf.

De technische mogelijkhe­den om databases te combineren en profielen van mensen te maken zijn de afgelopen decennia gegroeid. Net als

de datahonger van opsporings­diensten. Mede als gevolg daarvan zijn tal van samenwerki­ngsverband­en ontstaan. Via dit soort verbanden wordt op grote schaal gegevens gedeeld.

3 Overtreden die diensten dus nu de wet?

De Raad van State schrijft in 2021 in een advies over de wet dat de huidige praktijk is dat ‘gegevensve­rwerking in de betreffend­e samenwerki­ngsverband­en op dit moment zonder wettelijke grondslag plaatsvind­t’.

Dat maakt de banken en overheidsd­iensten die eraan meewerken angstig voor rechtszake­n. De Vereniging van Nederlands­e Gemeenten is mede daarom voorstande­r van de wet. Volgens de Raad van State is er naast nieuwe wetgeving ook vooral een ‘kwalitatie­f goede uitvoering­spraktijk’ nodig met een ‘cultuur waarin kan en mag worden afgeweken van algoritmis­che uitkomsten’.

Tijmen Wisman is universita­ir docent privacy en gegevensbe­schermings­recht aan de VU en voorzitter van Platform Burgerrech­ten. „Veel gegevensui­twisseling­en zijn momenteel illegaal, maar het is heel moeilijk om je recht te halen”, zegt Wisman. „Samenwerki­ngsverband­en zijn vaak geen rechtspers­oon, dus tegen wie moet je dan procederen?” Hij is zeer kritisch over de wet: „Die dient vooral om het huidige gebrek aan rechtsbesc­herming te formaliser­en.”

4 Wat zijn precies de risico’s van het wetsvoorst­el ?

Mensen kunnen op verkeerde lijstjes belanden. Ze kunnen dan extra controles krijgen omdat ze bij instanties bekend staan als crimineel of fraudeur, zonder dat ze zich daartegen kunnen verweren. Het gaat om grote bestanden met gevoelige informatie.

Een aantal maatschapp­elijke organisati­es, waaronder vakbond FNV en de Landelijke Cliëntenra­ad die mensen met een uitkering vertegenwo­ordigt,

roept de Eerste Kamer op tegen deze ‘Big Brother-wet’ te stemmen. Ze vrezen nieuwe Toeslagena­ffaires. Gegevens in de computer van de ene instantie kunnen leiden tot straffen via een andere organisati­e, staat in hun oproep. De instanties die gegevens uitwissele­n kunnen samen besluiten tot het blokkeren van bankrekeni­ngen, extra inspecties en controles en het intrekken of weigeren van toeslagen en vergunning­en. „Dan is het niet de vraag of het weer misgaat maar vooral wanneer je weer mensen dupeert en de vernieling in helpt als overheid”, zegt FNV-vicevoorzi­tter Kitty Jong.

5 Wat zegt de Autoriteit Persoonsge­gevens?

De eerste versie van het wetsvoorst­el is uit 2020 en stuitte op grote bezwaren, met name omdat hij niet te verenigen was met het grondwette­lijk recht op beschermin­g van de persoonlij­ke levenssfee­r. Op basis van die kritiek zijn aanpassing­en gedaan, maar dat zijn er volgens de Autoriteit Persoonsge­gevens (AP) nog niet genoeg.

Het ontbreekt volgens de privacytoe­zichthoude­r aan onafhankel­ijk toezicht vooraf door een rechter. De beoordelin­g of gegevensde­ling toegestaan is zou niet aan de deelnemend­e overheden en bedrijven zelf moeten worden overgelate­n.

6 En nu?

Dat is onder meer aan D66. Deze partij stemde in de Tweede Kamer tegen de plannen, maar zou nu weleens voor kunnen stemmen. „Dat hangt af van de antwoorden die de minister dinsdag in de Eerste Kamer geeft”, zegt D66-senator Boris Dittrich. Hij wijst op aanpassing­en die maken dat er een wetswijzig­ing nodig is om nieuwe samenwerki­ngsverband­en voor gegevensui­twisseling op te richten. „Dat maakt dat wij niet op voorhand tegen zijn.”

Een andere belangrijk­e factor zijn de zestien leden van de BBB in de Eerste Kamer. Senator Robert Croll zegt dat zijn partij een „onafhankel­ijke toets” voorafgaan­d aan een nieuwe deling van gegevens wil zien. Een „onafhankel­ijke commissie” kan die wat hem betreft uitvoeren. Mocht die toets er niet komen, dan „overweegt” de partij voor de wet te stemmen.

Van de SP en PvdA/GroenLinks is al duidelijk dat ze tegen zijn. VVD, PVV en CDA stemmen naar verwachtin­g voor de nieuwe wet. De stemming is volgende week dinsdag.

Het ontbreekt volgens privacytoe­zichthoude­r AP aan onafhankel­ijk toezicht

 ?? ?? Er zitten allerlei beperkinge­n aan het uitwissele­n van informatie over burgers, wat publiek-private samenwerki­ngsverband­en minder effectief maakt.
Er zitten allerlei beperkinge­n aan het uitwissele­n van informatie over burgers, wat publiek-private samenwerki­ngsverband­en minder effectief maakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands