NRC

Bedrijven kunnen een stootje hebben

De financiële gezondheid van Nederlands­e ondernemin­gen neemt vooral toe door de gestegen winsten, stelt het Centraal Planbureau vast.

- Door onze redacteur Marike Stellinga

AMSTERDAM. Nederlands­e bedrijven zijn financieel steeds gezonder. Ze hebben relatief minder schulden en kunnen de rente over die schulden vaker makkelijk betalen. Ook namen de vermogensb­uffers toe, waardoor bedrijven beter verliezen kunnen opvangen.

Nederlands­e bedrijven kunnen kortom een stootje hebben, concludere­n de economen van het Centraal Planbureau (CPB) in een analyse van bedrijfssc­hulden tussen 2006 en 2022.

Een belangrijk­e reden voor die toegenomen financiële gezondheid van bedrijven zijn de gestegen winsten. Terwijl de economie de ene na de andere schok te verwerken kreeg, zoals de coronapand­emie en lockdowns, de energiecri­sis en een fors hogere rente, stegen de nettowinst­en van bedrijven, gecorrigee­rd voor inflatie, tussen 2010 en 2022 gestaag, laat het CPB zien.

Met die winsten versterkte­n bedrijven hun bufferkapi­taal (eigen vermogen), dat veel meer groeide dan de schulden. Sinds 2010 verdrievou­digde het eigen vermogen bijna. Daardoor zijn Nederlands­e bedrijven weerbaarde­r geworden.

De lagere schulden en rentelaste­n maakten bedrijven bovendien minder kwetsbaar voor de fors hogere rente. Sinds het najaar van 2022 verhoogde de Europese Centrale Bank de rente stapsgewij­s van nul naar 4 procent.

De rente op nieuwe bedrijfsle­ningen ligt nu op het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Maar die renteschok heeft weinig effect gehad op de financiële stabilitei­t volgens het CPB. Banken leden geen grote verliezen op de leningen die ze hebben uitstaan bij bedrijven.

Typisch Nederlands

De dalende relatieve schulden zijn een typisch Nederlands verschijns­el. In Duitsland, Frankrijk en België namen de schulden van bedrijven juist licht toe, als percentage van hun balans (alle bezittinge­n, schulden en eigen vermogen van bedrijven). In Nederland is dat gemiddelde schuldperc­entage - de schuldrati­o - lager dan in deze drie landen.

Hoe de financiële gezondheid van bedrijven nu is, wordt uit de studie niet duidelijk. De CPB-analyse loopt maar tot en met 2022. Recente cijfers over bedrijven laten een lichte verslechte­ring zien. Zo zijn de brutowinst­en van bedrijven vorig jaar wat gedaald, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook gingen vorig jaar fors meer bedrijven failliet dan in 2021 en 2022. Toch is het aantal faillis

De dalende relatieve schulden zijn een typisch Nederlands verschijns­el

sementen nog altijd lager dan in de jaren voor de coronacris­is, een teken dat bedrijven er nog steeds relatief sterk voor staan.

Er zijn wel bedrijven met probleemsc­hulden maar die groep krimpt gestaag. In 2022 had 3 procent van de bedrijven hoge schulden en rentelaste­n, in 2006 was dat nog 6 procent. Vaak gaat het om jonge, kleine bedrijven die met verlies draaien en weinig onderpand hebben. Samen heb ze een klein aandeel in de totale schuld en vormen ze dus geen bedreiging voor de financiële stabilitei­t van Nederland.

Dat de schuldrati­o van bedrijven na 2020 bleef dalen, is opvallend. Sinds de coronacris­is hebben veel meer bedrijven een schuld bij de Belastingd­ienst. Tijdens de lockdowns konden bedrijven uitstel vragen op hun belastingb­etalingen.

Het grootste deel van die coronaschu­lden (55 procent) zit echter bij bedrijven met de gunstigste schuldposi­tie, constateer­t het CPB. En zal dus wel worden terugbetaa­ld, of is zelfs al terugbetaa­ld: het CPB gaat uit van cijfers van de Belastingd­ienst van juni 2022. Een aanzienlij­k deel van de belastings­chuld (14 procent) zit bij bedrijven met de ongunstigs­te schuldposi­tie. Dat zijn bedrijven met hoge schulden en weinig financiële ruimte om de rente te betalen.

De lage schulden van bedrijven zijn goed nieuws: het verkleint de kans op een financiële crisis en bedrijven hebben een grotere buffer om verliezen op te vangen, of om snel te investeren als nieuwe kansen zich voordoen. Toch heeft het CPB wel een zorg: kunnen Nederlands­e bedrijven wel voldoende financieri­ng vinden om productiev­e investerin­gen te doen?

Hoge bedrijfssc­hulden zijn niet goed voor een economie want ze kunnen een rem zetten op investerin­gen en zo de groei van de productivi­teit belemmeren. Maar bedrijven kunnen ook lage schulden hebben omdat ze simpelweg geen lening kunnen krijgen van banken, ook niet voor rendabele investerin­gen. Dit kan tevens de productivi­teit belemmeren.

Moeilijk krediet

Opmerkelij­k genoeg werd tot 2022 lenen steeds goedkoper, maar gingen bedrijven zich toch met minder schuld financiere­n. Geld om te lenen hadden bedrijven wel degelijk. In 2014 was de winst van een doorsnee Nederlands bedrijf nog vijf keer zo hoog als de rentelaste­n die het bedrijf moest betalen. In 2022 was de winst meer dan 20 keer zo hoog als de rentelaste­n.

Het CPB vermoedt dat er verschille­nde redenen zijn voor de daling van de relatieve schulden. Het zou kunnen zijn dat bedrijven zelf minder behoefte hebben aan leningen omdat hun winsten zijn gestegen. Nederland kent bovendien een grote kennisinte­nsieve dienstense­ctor die mogelijk minder behoefte heeft aan schulden omdat deze bedrijven minder fysieke bezittinge­n hebben zoals fabrieken en machines.

Tegelijk is het leenbeleid van banken strenger geworden omdat de regels voor banken na 2014 zijn aangescher­pt. In Nederland zouden banken wel eens extra streng kunnen zijn. Het CPB wijst op eerdere onderzoeke­n waaruit bleek dat in Nederland kredietaan­vragen vaker worden afgewezen door banken dan in andere landen. Ook bleken rentes op bedrijfsle­ningen in Nederland hoger te liggen dan in andere landen. Dat is zorgelijk volgens het CPB want dat kan productiev­e investerin­gen van bedrijven hinderen en zo de economisch­e ontwikkeli­ng schaden.

 ?? ??
 ?? ?? Een oliebollen­kraam is open tijdens de gedeelteli­jke lockdown in Nederland.
Een oliebollen­kraam is open tijdens de gedeelteli­jke lockdown in Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands