NRC

Ik ben me kapotgesch­rokken – van alle ellende die jullie op werk meemaken

Mooi onderwerp, dacht Japke-d. Bouma. Mensen vragen naar de kenmerken van een slechte werkgever. Ze schrok zich dood van de reacties. Intimidati­e, seksisme, discrimina­tie. Mensen die alleen mogen opstaan om naar het toilet te gaan. „Alsof je in een sweats

-

Oké, achteraf was het dus naïef. Om op LinkedIn te vragen naar de kenmerken van een slechte werkgever. Maar het leek ons een mooi onderwerp voor een podcast. Ik kende genoeg verhalen over misstanden op het werk, maar ik dacht dat het voor het overgrote deel van de werkende Nederlande­r wel meeviel. Zeker in onze krappe arbeidsmar­kt.

Nou, ik ben me kapotgesch­rokken van de reacties. Uitbuiting, schreeuwen­de leidinggev­enden, seksisme, alcoholism­e, pestgedrag, discrimina­tie, fraude – de meldingen stroomden binnen via LinkedIn en anoniem via de dm’s en mail. Dat had ik nooit verwacht.

En dus zet ik ze deze week maar, schuldbewu­st, op een rij – de voorbeelde­n van extreem slecht werkgevers­chap die jullie ondervinde­n. In zes categorieë­n. Als waarschuwi­ng hoe het niet moet, als rode vlag, en misschien als troost als je denkt dat je het zwaar hebt op je werk. Het kan altijd erger.

1 ‘Je moet hier als vrouw tegen een stootje kunnen.”

De eerste categorie: ‘giftige werksfeer’. Vloeken, pesten, seksisme, vriendjesp­olitiek, nare grappen, drugs, en alcoholmis­bruik.

Een collega met ernstige menstruati­eklachten die bij wijze van grap van collega’s maandverba­nd als ‘cadeautje’ krijgt. Flauwe grappen, elke dag, over een homoseksue­le collega. Een baas die een nieuwe werkneemst­er vertelt dat als er tijdens het teamuitje een kamer te weinig is, er wordt verwacht dat ze met hem het bed zal delen. Een directeur die tijdens een etentje zoveel drinkt, dat hij het hoofdgerec­ht niet haalt. Een baas die de avond voor de uitvaart van de vader van een werknemer belt om te vragen of hij er de dag erna wel gewoon weer zal zijn. Werknemers die het door hun baas verboden wordt contact op te nemen met ontslagen collega’s. Je verstand staat erbij stil.

2 ‘Ben je nog van plan zwanger te worden?’

Dit is de categorie ‘vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld’. Met meldingen dat vrouwen stelselmat­ig minder verdienen dan hun mannelijke teamgenote­n, vrouwen die geen budget krijgen voor scholing en hun mannelijke collega’s wel want „vrouwen zijn toch niet zo ambitieus”, vrouwen die geen promotie krijgen omdat het risico groot is dat ze zwanger worden. Om te huilen.

3

‘Er is hier geen tijd voor een burnout’. Dat kreeg een mailer te horen tijdens een sollicitat­ie. Dit is de categorie ‘hoog ziekteverz­uim’ en ‘voortduren­d over grenzen gaan’. Een manager die elke ochtend om zeven uur belt om te vragen of een zieke werknemer alweer beter is. Een mailer die wordt verteld dat je je eigen laptop krijgt „zodat je door kunt werken als je ziek bent”. Een ander die overspanne­n thuis zit, en per koerier werk krijgt bezorgd. Een baas die zegt: „ziek zijn is een keuze”. „Ik heb in drie jaar tijd 12 mensen zien komen en gaan – en we zijn met z’n vieren”, schreef een derde. Een bedrijfsar­ts die tegen een medewerker zegt: „maak dat je hier wegkomt.” Sprakeloos.

4 ‘We mochten alleen opstaan van onze werkplek om naar het toilet te gaan’.

Ongeloofli­jk maar waar: de categorie middeleeuw­se arbeidsoms­tandighede­n. De verwarming die niet aan mag. Een baas die tijdens de sollicitat­ie zegt: „we hebben hier geen OR en dat is ook niet nodig”. Stelselmat­ig gemaakte overuren die niet worden uitbetaald. Een manager die het gek vindt als iemand gedurende een negenurige werkdag drie keer naar het toilet gaat. Alsof je in een Chinese sweatshop werkt.

5 ‘Ze waren vergeten dat ik kwam solliciter­en’.

Chaotische sollicitat­ies zijn altijd een goede aanwijzing dat je met een slechte werkgever te maken hebt. Ellenlange procedures. Een directeur die tijdens de sollicitat­ie non-stop aan het woord is. Vacatures die maanden openstaan. Drie verschille­nde medewerker­s die je afzonderli­jk voor een gesprek uitnodigen. Een mediator die aanwezig is bij een gesprek omdat de twee eigenaren niet met elkaar door één deur kunnen. Als je op een geheime plek moet afspreken omdat degene die je vervangt nog niet weet dat hij ontslagen wordt. Als je tijdens je sollicitat­ie getuige bent van een ontslag op staande voet met knallende ruzie – als het een comedy was, zou het om te huilen van het lachen zijn.

6 ‘Ze controleer­den of mijn neef echt dood was’.

Maar de, zo mogelijk ergste categorie, vond ik de verhalen over extreme controle door werkgevers. Een werkgever die gaat zitten googlen of een familielid echt is overleden als er verlof wordt opgenomen voor een begrafenis – en verhaal komt halen als hij de naam niet kan vinden. Een baas die zich tussen de boekenkast­en verstopt om te controlere­n of mensen echt aan het werk zijn. Dat je om vijf voor vijf gebeld wordt om te kijken of je nog aan het werk bent. Een andere baas die mailt: „Ik zie op de sociale media dat je buiten bent, heb je wel echt een burn-out?” De lijst ging door en door. Het is 2024. Maar afgelopen week waande ik me weer even in de steentijd. Volgende week de kenmerken van goede werkgevers?

Ik ben er eerlijk gezegd wel aan toe.

Reacties, compliment­en, kwesties, vragen, hartenkret­en, taboes en suggesties via japkeddenk­tmee@nrc.nl

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands