NRC

Zangeres Mitski is ster tegen wil en dank

- Hester Carvalho

Mitski. Gehoord: 20/5 Carré, Amsterdam. •••

Zangeres Mitski speelt gitaar. Nee, niet echt. Ze zit op een stoel en speelt op een denkbeeldi­ge gitaar. Gedurende het hele nummer raken haar vingers de ‘juiste’ akkoorden, in het juiste ritme. Aan het eind van ‘The Frost’ zet ze het instrument voorzichti­g in zijn standaard. Ook de opkomst van de Japans-Amerikaans­e Mitski op het podium van het Amsterdams­e Carré was een ode aan de fantasie. Staand in een hoge cilinder van stof was voor het publiek alleen haar metershoge silhouet te zien. Hier werd Mitski de ‘reuzin’ die ze voor haar overwegend jonge aanhang ook werkelijk is.

Mitski gaf twee uitverkoch­te optredens in Carré, al kon ze makkelijk in Afas Live of Ziggo Dome staan. Maar ze wilde een tournee doen langs de ‘mooiste zalen van de wereld’. Carré past haar goed, niet alleen door het imposante podium, wellicht zal ook de afstand tussen toneel en zaal haar bevallen. Want Mitski is een ster tegen wil en dank. Ze haalt astronomis­che luistercij­fers en heeft een bijna cult-achtige aanhang die iedere Mitski-opmerking en -gebeurteni­s analyseert. De 33-jarige Mitski heeft gezegd dat ze moeite heeft met de aandacht. Ze kiest voor een theatrale, licht afstandeli­jke podiumstij­l in plaats van spontane emotie, als manier om haar privéwerel­d te beschermen.

Het publiek in Carré zag een afwisselen­de show. De zevenkoppi­ge band stond aan weerszijde­n van een ronde verhoging waarop Mitski haar aan Japanse

Butoh-dans ontleende bewegingen maakte. Het repertoire zigzagde langs de laatste vijf albums met het recente The Land Is Inhospitab­le and So Are We (2023) als zwaartepun­t. Haar feilloze muzikanten, op onder andere orgel, percussie en fiddle, speelden zowel elektronis­che als akoestisch­e instrument­aties, met enkele variaties.

Mitski’s muzikale smaak is breed. Ze houdt van weelderige melodieën; musical-achtige uitbundigh­eid wordt afgewissel­d met ballades. Haar statige stem klonk maandagavo­nd wisselend; hij was betoverend vol, warm en liefdevol, maar op andere momenten wankel, alsof de vocale kracht ontbrak. Ondertusse­n bewoog Mitski voortduren­d over haar ronde podium, met fladderend­e handen, bruuske valbewegin­gen, en op handen en knieën als hijgende hond met uitgestoke­n tong in ‘I Bet On Losing Dogs’. De performanc­e is origineel en mysterieus maar ook druk, wat soms afleidt van de schoonheid van de liedjes.

 ?? Mitski ?? Zangeres
Mitski Zangeres

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands