NRC

Deze vorm van bestrijden van antisemiti­sme stinkt

Dat Joden door rechtse partijen worden gebruikt als stok om andere minderhede­n mee te slaan, maakt ons niet veiliger, aldus c.s.

- Lilit Zeltsburg

Sinds 7 oktober is de discussie over antisemiti­sme weer terug van nooit weggeweest. Er is een zorgwekken­de toename van het aantal meldingen van antisemiti­sche incidenten. Ook in onze eigen omgeving merken we dat mensen die zichtbaar Joods zijn, regelmatig worden uitgeschol­den of zelfs aangevalle­n op straat. Veel Joden ervaren daarnaast dat mensen hen persoonlij­k verantwoor­delijk houden voor de door het Israëlisch­e leger aangericht­e slachting in Gaza. „Het gevoel gezien te worden als een woordvoerd­er voor de staat Israël”, zo omschreef een vriendin het. Uit vrijwel alle gesprekken met Joodse vrienden en kennissen, ongeacht hun leeftijd of politieke opvattinge­n, spreekt een gedeelde ervaring: grote bezorgdhei­d en een gevoel van eenzaamhei­d.

Hoe pakken we deze opleving van Jodenhaat aan? In deze discussie duiken voortduren­d zelfverkla­arde antisemiti­sme-experts op, die beter dan wie dan ook menen te kunnen duiden waar werkelijk sprake is van Jodenhaat, en waar het begrip misbruikt wordt. Velen van hen zijn niet zelf Joods, maar komen elke keer als het over antisemiti­sme gaat weer opdraven in de talkshows. Onlangs deed ook VVD-leider en demissiona­ir minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz een duit in het zakje. Dat deed zij door na een overleg met Joodse en maatschapp­elijke organisati­es over antisemiti­sme, te opperen dat we moeten kijken naar het Duitse model: een zogeheten ‘verklaring van verbondenh­eid’ waarin nieuwkomer­s plechtig moeten beloven om ‘Joods leven te beschermen’ als onderdeel van het inburgerin­gsproces.

De verantwoor­delijkheid voor het voorkomen van antisemiti­sme in de schoenen van migranten schuiven, zoals Yesilgöz hier doet, is een cynische troefkaart die de rechterfla­nk van het politieke speelveld maar al te graag inzet. Onder het mom van zogenaamde ‘joods-christelij­ke waarden’ wordt het valse narratief dat Joden en christenen een harmonieuz­e gezamenlij­ke geschieden­is hebben, met een gedeeld waardenste­lsel, tegenover de – meestal islamitisc­he – Ander geplaatst. Eeuwen van bloedig christelij­k antisemiti­sme worden zo achteloos onder het tapijt geveegd.

Wat vervolgens uitblijft, is toewijding aan een serieuze aanpak van antisemiti­sme, samen met andere vormen van racistisch gedachtego­ed. Antisemiti­sme staat immers nooit op zichzelf. Het is onderdeel van een wereldbeel­d waarin mensen van verschille­nde culturele, etnische en religieuze achtergron­den niet worden gezien als gelijkwaar­dig. Het is onderdeel van hetzelfde wereldbeel­d waarin racistisch­e vooroordel­en en karikature­n met hand en tand worden verdedigd als onderdeel van de ‘Nederlands­e cultuur’, of waarin een hele religie wegzetten als een ‘gewelddadi­ge ideologie’ allang niet meer met walging wordt ontvangen. Niet voor niets is antisemiti­sme een onlosmakel­ijk onderdeel van complotthe­orieën over bijvoorbee­ld ‘omvolking’, internatio­nale financiële instelling­en of schimmige elites die kinderbloe­d drinken. In de meest extreme ideologieë­n is antisemiti­sme vaak de lijm die verschille­nde vormen van racisme en discrimina­tie met elkaar verbindt tot een alomvatten­de totaalvisi­e.

Maar voor mensen als Yesilgöz, Rutte en Wilders, de heldhaftig­e redders van het Joodse volk, komt het slecht uit om de ware aard van antisemiti­sme onder ogen te zien. Liever grijpen ze demonstrat­ies tegen de slachtpart­ij in Gaza aan om een eigen politieke agenda door te drukken. Zo kunnen rechtse partijen pleiten om de deur dicht te doen voor mensen die vluchten van oorlog en onderdrukk­ing en met droge ogen beweren dat niet uit racisme te doen, maar om Joden te beschermen. Zo worden Joden tot het gezicht gemaakt van het conservati­eve en racistisch­e gedachtego­ed – waar zij zelf ook slachtoffe­r van zijn. Wanneer Joden vervolgens zelf de discrimina­tie aankaarten die zij meemaken, worden ze vaak niet serieus genomen, omdat anderen namens hen al te vaak ‘wolf!’ hebben geroepen.

Zelfverkla­arde antisemiti­sme-experts draven op in talkshows

Nog maar een paar weken geleden herdachten we het feit dat zes miljoen Joden, een half miljoen Sinti en Roma en nog honderddui­zenden andere mensen die gezien werden als ‘onwenselij­k’ vermoord zijn door veelal doodgewone Europeanen met ‘grote zorgen’ over hun toekomst. Strenger migratiebe­leid had die miljoenen mensen niet gered: zij waren zélf de geracialis­eerde minderheid die uitgeroeid moest worden. Dat Joden nu telkens worden gebruikt als stok om andere minderhede­n mee te slaan maakt ons ook nu niet veiliger. Wanneer het alleen maar gaat om de inburgerin­g van nieuwkomer­s, maar nooit over de dreiging van extreem-rechtse groepen bij wie Jodenhaat een centraal onderdeel van hun wereldbeel­d vormt, dienen we dat te wantrouwen en bevragen.

Partijen die antisemiti­sme serieus willen bestrijden, moeten bereid zijn om het op te nemen voor alle groepen die met discrimina­tie te maken hebben en álle vormen van racisme even krachtig bestrijden. Het nieuwe regeerakko­ord, opgesteld met de openlijk islamofobe en racistisch­e PVV, belooft in dat opzicht alleen maar achteruitg­ang.

Lievnath Faber, Eva de Haan, Lilit Zeltsburg en Jelle Zijlstra zijn leden van de progressie­ve Joodse organisati­e Oy Vey.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands