NRC

Plots doof bij hersenvaat­schade

Plotseling gehoorverl­ies kan bij zestigplus­sers wijzen op een probleem met bloedvaten in de hersens, blijkt uit nieuw onderzoek.

- Door onze redacteur Niki Korteweg

AMSTERDAM. Plotseling gehoorverl­ies bij zestigplus­sers kan wijzen op bloedvatpr­oblemen in de hersenen. Dat constatere­n Nederlands­e onderzoeke­rs in een studie die op 1 mei in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Scientific reports verscheen. Bij jongere mensen met acute gehoorprob­lemen zien ze geen verband met vaatziekte.

Bij plotseling­e doofheid verslechte­rt het gehoor binnen een paar seconden tot minuten sterk, meestal aan één zijde. Het waargenome­n geluid kan ineens doffer of vervormd klinken, of zelfs helemaal niet meer worden waargenome­n. Het komt voor bij mensen van alle leeftijden. Acuut gehoorverl­ies treft in Nederland ieder jaar pakweg 1 op de 12.500 mensen, ongeveer 1500 mensen per jaar.

De oorzaken van acuut gehoorverl­ies zijn divers: het kan komen door hoofdletse­l of een tumor, door een infectie, een auto-immuunziek­te, of door bepaalde medicijnen. Vaak is de oorzaak echter niet duidelijk. De huidige behandelin­g bestaat dan uit ontsteking­sremmende corticoste­roïden, vanuit het vermoeden dat dan een virusinfec­tie de boosdoener is. Maar die behandelin­g is slechts bij 30 tot 50 procent van de patiënten effectief.

Sinds enkele jaren opperen wetenschap­pers ook vaatschade als mogelijke oorzaak van acuut gehoorverl­ies, maar tot nu toe waren studies daarnaar gebaseerd op gegevens van verzekeraa­rs. Die zijn vaak medisch

onvolledig en minder betrouwbaa­r.

In de nieuwe studie speurden onderzoeke­rs van Gelre ziekenhuiz­en in Apeldoorn, het Radboudumc in Nijmegen en het LUMC in Leiden in de elektronis­che patiëntend­ossiers van 2011 tot 2021 van 84 huisartsen­praktijken. Daarin vonden ze 480 volwassene­n met acuut gehoorverl­ies. Hun gegevens en lotgevalle­n vergeleken ze met die van 1911 patiënten die dat niet hadden – voor elke patiënt met gehoorverl­ies waren er vier controles die overeenkwa­men wat betreft geslacht, leeftijd en de huisartsen­praktijk. Ze brachten in

kaart wie van de patiënten er binnen vijf jaar een herseninfa­rct of hersenbloe­ding kreeg, of een TIA (transient ischaemic attack) – een tijdelijke verstoppin­g van een bloedvat in de hersenen.

Wanneer alle volwassene­n samen werden genomen, zagen de onderzoeke­rs geen duidelijk verschil in het risico op een beroerte of TIA tussen de mensen die acute gehoorprob­lemen hadden gekregen en de andere patiënten. Maar bij mensen van zestig jaar en ouder nam dat risico sterk toe. Boven die leeftijd was het risico op een beroerte voor mensen met plotseling

gehoorverl­ies ineens 4,84 keer hoger dan in de controlegr­oep.

Plotseling­e doofheid kan dus mogelijk gezien worden als een aanwijzing voor vaatschade, concludere­n de onderzoeke­rs. „Mogelijk wordt die doofheid veroorzaak­t door een TIA”, zegt Tjard Schermer, een van de auteurs van de studie en epidemiolo­og in het Radboudumc. „Je ziet dat ook bij een vorm van tijdelijke, acute blindheid aan één oog, amaurosis fugax.”

Het is nog te vroeg om de behandelin­g aan te passen en iedere zestigplus­ser met acuut gehoorverl­ies bloedverdu­nners te geven. „We zien nu dat er een verband is. In vervolgond­erzoek bekijken we bij patiënten met acuut gehoorverl­ies en bij controles in meerdere ziekenhuiz­en of op MRI-beelden de vaatschade is terug te zien”, zegt Schermer. „Maar op basis van de bevindinge­n is het wel aan te bevelen om goed naar het risicoprof­iel voor hart- en vaatziekte­n te kijken als een oudere patiënt zich meldt met acuut gehoorverl­ies. Als de patiënt bijvoorbee­ld ook rookt, of een hoog cholestero­l of hoge bloeddruk heeft, kan het zinvol zijn om bloedverdu­nners te geven.”

Mogelijk wordt deze doofheid veroorzaak­t door een TIA

 ?? ?? Bij plotseling­e doofheid verslechte­rt het gehoor binnen een paar seconden tot minuten sterk, meestal aan één zijde.
Bij plotseling­e doofheid verslechte­rt het gehoor binnen een paar seconden tot minuten sterk, meestal aan één zijde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands