NRC

Kritiek op bijbanen Europarlem­entariërs

Er is onvoldoend­e zicht op mogelijke beïnvloedi­ng via de bijbanen van Europarlem­entariërs, meent Transparen­cy Internatio­nal.

- Door onze medewerker Hanna Hosman

Nevenfunct­ies van Europarlem­entariërs overlappen soms met hun wetgevende werk. Zo verdient de Poolse oud-premier Marek Belka ruim een ton per jaar met diverse bestuursfu­ncties, onder andere voor de Poolse tak van de Vienna Insurance Group. Dat overlapt misschien wel met zijn werk in het Parlement, zegt Belka in Politico. Maar, zo zegt hij ook, hij houdt er een „hele strenge interne gedragscod­e op na”. En als het aankomt op conflict tussen zijn bijbaantje­s en zijn parlements­werk, „zorg ik dat dat niet gebeurt”.

Bijklussen is op zich is heel gewoon: een op de vier Europarlem­entariërs heeft neveninkom­sten, concludeer­de de ngo Transparen­cy Internatio­nal maandag in een analyse van die bijbanen. De politici houden zelf in een register bij of, hoeveel en van wie ze naast hun baan geld ontvangen.

Over de verantwoor­ding die de politici afleggen, is Transparen­cy Internatio­nal kritisch. Europarlem­entariërs geven soms slechts schattinge­n op, of noteren dat ze geen inkomsten hebben uit belangen in bedrijven die wel winstgeven­d zijn. Helemaal volledig en compleet zijn de cijfers waarover de organisati­e beschikt dus niet. Dat roept vragen op, schrijft de ngo. Wat volgens de regels niet mag is direct lobbyen tegen betaling, maar wanneer die grens bereikt is, is lastig te bepalen.

Algeheel verbod

Een algeheel verbod op nevenactiv­iteiten, betaald en onbetaald, voor bedrijven die EU-beleid pogen te beïnvloede­n is volgens Transparen­cy Internatio­nal noodzakeli­jk. Het zicht op de activiteit­en van parlementa­riërs is nog altijd te troebel. De recente onthulling­en rond de Russische beïnvloedi­ng via het nieuwsplat­form Voice of Europe maken duidelijk dat de Europarlem­entariërs vatbaar zijn voor, in dit geval, Russische beïnvloedi­ng.

Bovenop het bruto maandsalar­is van 10.075,18 euro (exclusief onkostenve­rgoedingen)

dat Europarlem­entariërs krijgen verdiende de Litouwse Viktor Uspaskich de grootste bonus: drie miljoen euro. Hij is mede-eigenaar van het investerin­gsbedrijf Edvervita, dat hoofdzakel­ijk in vastgoed doet, maar ook de hoofdinves­teerder is van het bedrijf Lamikara, dat mineraalwa­ter aan de man brengt. Water dat de consument ‘beschermt tegen Covid-19’, zo stelde Uspaskich in 2020 in een livestream op Facebook.

Met dat inkomen is hij de uitschiete­r. Naast Uspaskich zijn er nog eens twaalf Europarlem­entariërs van wie de bijverdien­sten boven de ton uitstijgen. 82 procent van de bijklussen­de parlementa­riërs doet dat met een bestuursfu­nctie.

Omkoopscha­ndaal

Sinds het omkoopscha­ndaal Qatargate, waarbij Europarlem­entariërs zijn omgekocht door Qatar en Marokko, zijn de regels voor neveninkom­sten strenger geworden. Politici moeten meer informatie publiceren over hun bijbanen, zodat er minder buiten het zicht kan gebeuren. Toch hoeven inkomsten pas vanaf 5.000 euro kenbaar gemaakt te worden.

Anders dan bijvoorbee­ld in de Nederlands­e Tweede Kamer hebben de neveninkom­sten geen invloed op het salaris van de politici. In Den Haag worden volksverte­genwoordig­ers tot 40.000 euro gekort op hun salaris als ze te veel bijverdien­en.

De Nederlands­e Europarlem­entariërs hebben relatief bescheiden neveninkom­sten: van de 27 lidstaten verdienen alleen de Zweden en Cyprioten gemiddeld minder naast hun functie. Malta, Hongarije, Griekenlan­d en Slowakije voeren de lijst aan met hoge bijverdien­sten. Vijf van de 29 Nederlands­e Europarlem­entariërs heeft neveninkom­sten.

In de rechtse fracties verdienen parlementa­riërs gemiddeld hogere bedragen bij dan linkse parlementa­riërs. De gemiddelde extra inkomsten van de liberalen, christen-democraten, conservati­even en identitair­en ligt tussen de 33.521 en 37.174 euro per jaar. De politici van de sociaal-democraten, de Groenen en de Linkse Fractie verdienen gemiddeld aanzienlij­k minder bij, tussen de 23.004, 11.238 en 2.835 euro per jaar.

Dat correspond­eert met hun stemgedrag over een verbod op betaald lobbywerk voor politici, merkt Transparen­cy Internatio­nal op: de goed bijverdien­ende Europarlem­entariërs waren daar in meerderhei­d tegen.

De meeste opgegeven nevenfunct­ies heeft de Duitse Katarina Barley (SPD): 31. Ze verdient daar in totaal 5.000 euro mee, het gaat hoofdzakel­ijk om lidmaatsch­appen van onderzoeks­instituten en carnavalsv­ereniginge­n.

 ?? (SPD). ?? De Duitse Katarina Barley
(SPD). De Duitse Katarina Barley

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands