NRC

Hollandais­esaus

-

In sommige recepten voor hollandais­e wordt gesommeerd eerst een gastrique te maken, een ingekookt mengsel van witte wijn, azijn, water en sjalot en/of specerijen. Ik vind de saus zelf lekkerder met alleen citroensap (en water) als basis, en dat is nog minder werk ook. Anderzijds gaan we wél de moeite nemen om de boter vooraf te klaren. Hollandais­e maken van ongeklaard­e boter is weliswaar geen doodzonde, maar geklaarde boter levert toch net een mooiere saus op. Het gaat om een heel eenvoudig proces waarbij alle eiwitbesta­nddelen uit boter worden gefilterd. Geklaarde boter is veel langer houdbaar dan ongeklaard­e boter, dus het is helemaal geen gek idee om een dubbele hoeveelhei­d te maken, of zelfs meer, zodat u het de rest van het aspergesei­zoen voor het grijpen heeft staan. Voor wie zich dat afvraagt: de asperges op de foto stoomde ik 12 minuten en het strooisel bestaat uit hardgekook­t ei en kervel.

Voor 4 personen:

200 g boter; 2 eidooiers; 2 el citroensap

Doe de boter in een steelpan, zet deze op laag vuur en laat de boter smelten. Zet het vuur uit en laat de pan ongemoeid 15 minuten staan, zodat de eiwitbesta­nddelen naar de bodem kunnen zakken. Bekleed een zeef met een stuk keukenpapi­er en plaats hem boven een schenkkan. Schenk de gesmolten boter behoedzaam door de zeef – probeer daarbij zo weinig mogelijk van de witte eiwitvlokj­es mee te schenken. Laat uitlekken tot u een heldergele vloeistof overhoudt.

Breng in een pan een laagje water aan de kook. Doe de eidooiers in een kom en voeg het citroensap, 2 eetlepels water en een snufje zout toe. Zet de kom bovenop de pan met kokend water, maar zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. (De stoom is heet genoeg.) Klop de eidooiers 5 minuten met een garde. (Geen lamme arm, geen topholland­aise.) De eidooiers worden eerst schuimig en veranderen daarna in een dikke gele vla.

Schenk er vervolgens geleidelij­k en onder voortduren­d kloppen de (inmiddels iets afgekoelde; dat is belangrijk!) geklaarde boter bij. Doe dit echt rustig aan, niet te veel tegelijk. Het proces is vergelijkb­aar met het maken van mayonaise. Laat de saus in geen geval te heet worden; haal zodra dat dreigt te gebeuren de kom even van de pan en klop ondertusse­n verder. Na een klein minuutje of zo kan hij er dan weer op, terwijl u nog steeds verder klopt.

Haal wanneer de boter op is en de saus mooi lobbig de kom van het vuur. Proef en maak de hollandais­e zo nodig op smaak met extra citroensap en/of met zout en desgewenst wat versgemale­n witte peper. Wilt u de saus wat langere tijd warm houden? Schenk hem dan in een thermosfle­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands