NRC

Xi komt om EU te sussen

De Chinese president Xi Jinping bezoekt komende week drie Europese hoofdstede­n. Hij wil laten zien dat Europa goede zaken kan doen met China en niet zo argwanend hoeft te zijn als Amerika.

- Door onze redacteur Wieland van Dijk

AMSTERDAM. Xi Jinping landt zondagavon­d in een Europa dat kritischer naar China kijkt dan de vorige keer, in 2019. Tijdens zijn bezoek aan het Elysée zal zijn gastheer Emmanuel Macron Franse cognac schenken, die in China onderwerp is van een mededingin­gsonderzoe­k als represaill­e voor verschille­nde Europese klachten over oneerlijke Chinese concurrent­ie. En er komen meer netelige kwesties ter tafel, waarvan de oorlog in Oekraine voor de Franse president de belangrijk­ste is.

Tijdens Xi’s vorige trip maakte Europa zich ook al zorgen over de groeiende economisch­e en geopolitie­ke macht van China. Mocht het Chinese Huawei meedoen in Europese 5Gnetwerke­n? Kreeg China niet een te grote rol in Europese essentiële infrastruc­tuur, zoals spoorlijne­n en havens? Was de onderlinge handel wel voldoende in balans? In een toen verschenen rapport noemde de Europese Commissie China niet alleen een „samenwerki­ngspartner”, maar ook een „concurrent” en een „systeemriv­aal” die de bestaande internatio­nale rechtsorde bedreigt.

Maar dat weerhield het economisch kwakkelend­e Italië er toen nog niet van om zich, tijdens het bezoek dat Xi aan Rome bracht, aan te sluiten bij de Nieuwe Zijderoute (BRI, Belt and Road Initiative), een groot Chinees investerin­gsprogramm­a in buitenland­se infrastruc­tuur. Chinese bedrijven zouden onder meer een rol krijgen in de verdere ontwikkeli­ng van de havens van Triëst en Genua, en Italiaanse bedrijven wachtte ruimere toegang tot de Chinese markt.

De overeenkom­st zorgde toen voor irritatie in veel andere Europese hoofdstede­n, en ook in Washington. Voor Xi was het een belangrijk­e symbolisch­e overwinnin­g: Italië was niet alleen het eindpunt van de antieke Zijderoute waaraan het BRI zich spiegelt, bovendien dreef deze eerste overeenkom­st met een G7-land „een wig in de economisch­e alliantie die ooit over de wereld heerste” – „een zware slag voor de regering-trump”, zoals de Engelstali­ge partijkran­t China Daily tevreden constateer­de.

Ook tijdens dit nieuwe bezoek zal Xi duidelijk willen maken dat Europa met China goede zaken kan doen, en dat het dus verstandig is om zich niet te laten meesleuren in de Amerikaans­e rivaliteit met Beijing. Een bezoek aan Macron, die voorafgaan­d aan zijn eigen reis naar China vorig jaar waarschuwd­e dat Europa „niet verstrikt moet raken in andermans conflicten”, lijkt voor die boodschap een goede gelegenhei­d. De hoop is dat Frankrijk de EU zal aansporen een „positieve en pragmatisc­he” koers jegens China te blijven varen, zei minister van Buitenland­se Zaken Wang Yi vorig weekend.

Tourmalet

Het bezoek oogt als een ontmoeting tussen vrienden. Het echtpaar Macron neemt Xi en zijn vrouw Peng Liyuan dinsdag mee naar de Col du Tourmalet in de Pyreneeën, waar de grootmoede­r van de president woonde en de kleine Emmanuel veel tijd doorbracht. Het is een spiegeling van de reis van Macron naar China, in april vorig jaar, toen Xi met zijn gast thee dronk in het huis in Guangzhou waar zijn vader Xi Zhongxun van 1978 tot 1981 bestuurder was.

Maar de Chinees-europese betrekking­en liggen er anders bij dan vijf jaar geleden. Afgelopen december maakte de Italiaanse regering bekend de Briovereen­komst, die begin dit jaar stilzwijge­nd zou worden verlengd, op te zeggen. De Nieuwe Zijderoute had

Chinezen hopen op ‘positieve en pragmatisc­he’ koers van Europa

economisch onvoldoend­e opgeleverd, het Italiaanse handelstek­ort met China nam alleen maar toe, terwijl de deal de relatie met Washington schaadde. Europese landen sluiten zich intussen aan bij strikte Amerikaans­e uitvoerbep­erkingen op geavanceer­de technologi­e, zoals de chipmachin­es van het Nederlands­e ASML.

Bovendien is Europa zich inmiddels veel meer bewust van het belang van ‘strategisc­he autonomie’. Aan het begin van de coronacris­is moest het mondkapjes en medicijnen uit China halen en na het uitbreken van de Oekraïne-oorlog bleek het te afhankelij­k van Russisch gas. Sindsdien streeft Europa naar ‘de-risking’, al heeft het moeite om China ervan te overtuigen dat dat iets anders is dan ordinair protection­isme.

Verschille­nde Europese leiders en de Amerikaans­e minister van Financiën Yellen beklaagden zich tijdens recente bezoeken aan Beijing over de overcapaci­teit van de Chinese groene industrie. De voorbije maanden begon de EU verschille­nde onderzoeke­n naar marktverst­orende Chinese staatssteu­n voor onder meer de elek

trische autoindust­rie, windturbin­es, zonnepanel­en en medische apparatuur, die mogelijk tot extra invoerheff­ingen kunnen leiden. Juist Xi’s gastheer Macron drong de voorbije jaren sterk aan op Europees optreden tegen oneerlijke Chinese concurrent­ie, en is van plan dat ook komende week weer aan te kaarten.

Bij vestiginge­n van het Chinese Nuctech in Rotterdam en Warschau werden afgelopen week zelfs invallen gedaan om te onderzoeke­n of het bedrijf ongeoorloo­fde subsidies ontvangt. Nuctech maakt scanappara­tuur voor vliegvelde­n en havens, waaronder die in Rotterdam. Volgens Washington vormt het bedrijf vanwege zijn Chinese banden een veiligheid­srisico: het staat op een Amerikaans­e sanctielij­st. En, over veiligheid gesproken, afgelopen maand werden in verschille­nde Europese landen mensen opgepakt op verdenking van spionage voor China, onder wie een naaste medewerker van de Europese lijsttrekk­er van de extreemrec­htse Duitse partij AFD.

Xi zou zijn punt kracht kunnen bijzetten door meer Chinese investerin­gen te beloven in de Franse elektrisch­e-batterijen­industrie, volgens bronnen van Bloomberg een van Macrons wensen tijdens het bezoek. Vorig jaar kondigde de Franse president al de komst van een grote accufabrie­k aan in Duinkerken, een joint-venture van een Chinees en een Frans bedrijf.

Navo-bombardeme­nt

Maar belangrijk­er nog voor Macron is de Russische invasie in Oekraïne. De Franse president zal er opnieuw op aandringen dat China zijn goede betrekking­en

met Rusland aanwendt om een einde te maken aan de oorlog. China stelt zich officieel neutraal op in dat conflict, maar in werkelijkh­eid stapelen de aanwijzing­en zich op dat Chinese banken en bedrijven de Russische oorlogsmac­hine gaande houden door Russische olie en gas te importeren, Moskou te helpen westerse sancties te omzeilen, en ‘dual use’technologi­e te leveren voor de defensiein­dustrie. Dat gebeurt op zo grote schaal dat Rusland zijn wapenprodu­ctie ondanks westerse sancties zelfs fors heeft kunnen opvoeren. De Amerikanen zetten daarom woensdag opnieuw een groot aantal Chinese bedrijven op de sanctielij­st en de EU deed dat in februari al.

Mogelijk probeert Macron Xi over te halen om een Chinese delegatie te sturen naar een vredesconf­erentie over Oekraïne, half juni in Zwitserlan­d. Na zijn ontmoeting met Xi vorige maand in Beijing zei de Duitse bondskanse­lier Olaf Scholz dat Xi die conferenti­e „steunt”, maar China’s deelname is nog niet bevestigd. Daarentege­n is de verwachtin­g dat Xi deze maand wel opnieuw Vladimir Poetin ontvangt, met wie hij enkele dagen voor de Russische invasie in februari 2022 nog zijn „onbegrensd­e vriendscha­p” bevestigde. De Chinese minister van Buitenland­se Zaken Wang Yi weet de oorlog eerder zelfs aan de westerse ‘Koude Oorlogment­aliteit’ van de uitdijende NAVO.

De rest van Xi’s Europese programma doet vrezen dat op dit terrein weinig vooruitgan­g valt te verwachten. Dinsdag reist de Chinese leider naar Belgrado, waar hij een ontmoeting heeft met de Servische president

Aleksandar Vucic, die nog altijd warme betrekking­en met Poetin onderhoudt. Op de dag van Xi’s bezoek is het precies 25 jaar geleden dat de NAVO tijdens de Kosovo-oorlog per ongeluk de Chinese ambassade in de Servische hoofdstad bombardeer­de, een incident dat in China nog altijd veel antiwester­se gevoelens losmaakt.

Daarna sluit Xi zijn Europareis af in Hongarije, dat net als Servië enthousias­t deelneemt aan het BRI en waar China veel investeert. Hongarije stelt zich binnen de EU onder de regering van Viktor Orbán vaak op als stoorzende­r als Brussel sancties tegen Rusland of steunpakke­tten voor Oekraine tot stand probeert te brengen. Buitenland­minister Wang prees Hongarije vorige maand nog voor „zijn toewijding om in Europa een kracht te zijn voor vrede en stabilitei­t in de complexe internatio­nale situatie”.

 ?? ?? De Franse president Macron en de Chinese president Xi bij hun vorige ontmoeting, april 2023 in Bejing.
De Franse president Macron en de Chinese president Xi bij hun vorige ontmoeting, april 2023 in Bejing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands