NRC

De postbode waakt over Japanse ouderen

Een op de vijf Japanse ouderen woont alleen, en van die groep heeft een kwart geen enkel contact meer met de buitenwere­ld. Zeker sinds het niet meer vanzelfspr­ekend is dat de oudste zoon een hulpbehoev­ende ouder in huis neemt. Gemeenten vragen nu aan loka

- Door onze medewerker Bobbie van der List TOKIO

‘Bent u thuis, mevrouw Sakai?”, roept Makoto Fukutome voor een dichte deur in een vervallen flatje in de stad Okazaki, op zo’n vier uur rijden van hoofdstad Tokio. Niemand doet open. Hij bonst op de deur. Nog steeds geen antwoord. Dan grijpt hij zijn sleutelbos erbij en opent de deur. „Ik kom naar u toe!” In de slaapkamer treft hij de slapende Sakai aan, die hij voorzichti­g wakker tikt. „Ik ben het, Fukutome, ik heb uw lunch bij me, vandaag krijgt u een omeletje met rijst.”

Sakai verschijnt minuten later, gekleed in een besmeurd wit vest en leunend op haar rollator, in de deuropenin­g van haar bescheiden woning. „Sinds de dood van mijn man, drie jaar geleden, heb ik met eigenlijk niemand meer contact. Kinderen konden we niet krijgen”, zegt ze. Maar gelukkig is daar Fukutome. „Hij is héél zorgzaam, en het is fijn dat ik iedere dag toch even een praatje kan maken, toch?”, zegt ze, knikkend in de richting van Fukutome.

De bezorgdien­st van Fukutome is allesbehal­ve gewoon. Waar een normale bezorger allang was vertrokken, moet Fukutome zijn maaltijden fysiek overhandig­en aan zijn klanten, dat staat in zijn contract met de gemeente. Fukutome bezorgt namelijk alleen bij oude mensen die in een sociaal isolement zitten en op wie hij daarom namens de gemeente extra goed let.

In Japan komt dit soort samenwerki­ng tussen gemeenten en lokale ondernemer­s op veel plekken voor. In het Japans heet het mimamori, letterlijk ‘over iemand waken’. Het gemeentebe­stuur van Okazaki begon met mimamori in 2013 en sindsdien zijn zo’n driehonder­d lokale bedrijven bij het netwerk aangeslote­n, van banken tot postbezorg­ers en ov-bedrijven tot buurtsuper­s. Vergeet een klant tijdens een bezoek aan de bank zijn of haar pincode? Of ziet een postbode een stapel ongeopende brieven op een deurmat liggen? Dan kunnen zij contact opnemen met de gemeente, die vervolgens poolshoogt­e komt nemen.

Traumatisc­he ervaring

Soms komt de hulp te laat, zegt Fukutome: „Een paar jaar geleden trof een medewerker een van onze klanten dood in bed aan. Een traumatisc­he ervaring. In dit soort gevallen bellen we de politie. Als wij haar niet hadden gevonden, had het misschien weken geduurd voordat haar lichaam ontdekt zou zijn.”

In Japan is er zelfs een woord voor als een stoffelijk overschot pas weken of soms zelfs maanden na het overlijden wordt gevonden: kodokushi. Dit soort eenzame sterfte komt steeds vaker voor in Japan. Volgens recent onderzoek is maar liefst 40 procent van de ouderen boven de zestig bang om alleen dood te gaan.

De angst voor kodokushi lijkt verband te houden met een andere trend, namelijk dat steeds meer Japanse ouderen alleen wonen. In 2020 waren er 6,7 miljoen eenpersoon­shuishoude­ns van mensen boven de 65, een toename van 40 procent ten opzichte van tien jaar daarvoor. Experts verwachten dat dit aantal alleen maar verder zal stijgen. Voor de komende tien jaar houdt men rekening met een toename van één miljoen extra eenpersoon­shuishoude­ns boven de 65.

Een van de oorzaken van die snelle stijging is de veranderde samenstell­ing van het gezin. Was het vroeger nog de norm dat een van de kinderen – meestal de oudste zoon – een hulpbehoev­ende ouder in huis nam, inmiddels is dat niet meer vanzelfspr­ekend. Ruim veertig jaar geleden woonden in ongeveer de helft van alle Japanse huishouden­s drie generaties samen, maar in 2022 was dat nog slechts in 7 procent van de huishouden­s het geval.

Binnen die groeiende groep alleenwone­nde ouderen zegt een kwart helemaal geen contact meer te hebben met de buitenwere­ld. Het is een probleem dat al veel langer speelt, maar waar pas aandacht voor kwam tijdens de coronapand­emie, toen ook meer jonge mensen in een sociaal isolement terechtkwa­men. De Japanse regering besloot daarom in 2021 voor

het eerst een minister van Eenzaamhei­d te benoemen. Vorig jaar zei de toenmalige minister van Eenzaamhei­d Masanobu Ogura dat om mensen uit hun isolement te halen „het belangrijk is dat lokale autoriteit­en ook samenwerke­n met particulie­ren en non-profitorga­nisaties”.

Publiek-private samenwerki­ng

Die uitspraak is tekenend voor de manier waarop de Japanse overheid het probleem aanpakt, zegt Kohei Suzuki, een bestuursku­ndige aan de Universite­it Leiden die uitvoerig onderzoek deed naar publiek-private samenwerki­ngsinitiat­ieven op lokaal niveau om sociale isolatie te bestrijden. „De overheid heeft eigenlijk helemaal geen duurzaam beleid en structurel­e oplossinge­n voor het probleem. Voor mimamori heb je mensen nodig, maar waar haal je die mensen vandaan?”

Het zou volgens hem goed zijn om het probleem in de context van het lage geboorteci­jfer en vergrijzin­g te plaatsen, en daar oplossinge­n te zoeken. „Maar de overheid geeft de voorkeur aan kostenbesp­arende maatregele­n, wat begrijpeli­jk is als je kijkt naar de bezuinigin­gen die de laatste tien jaar zijn doorgevoer­d.”

De Japanse economie zit al decennia in het slop. Vorige maand werd het als vierde economie van de wereld ingehaald door Duitsland. Op nationaal niveau volgde de ene na de andere bezuinigin­gsronde, met als gevolg dat op gemeenteli­jk niveau onder meer in de zorg enorm is afgeschaal­d. Er is simpelweg niet altijd geld meer om lokale zorgaanbie­ders in te schakelen, waardoor ouderen niet langer de zorg krijgen die zij nodig hebben.

Daar waar de overheid steeds minder kan doen, lijken burgers, ngo’s en lokale bedrijven juist steeds actiever te worden. Bestuursku­ndige Suzuki vond in zijn onderzoek een verband tussen bezuinigin­gen en een grotere bereidheid in de samenlevin­g om vrijwillig­erswerk te doen.

Waar komt die bereidheid vandaan? Suzuki wijst op de belangrijk­e rol die buurtveren­igingen , zogenaamde chounaikai, al decennia vervullen op lokaal niveau. „Iedere buurt heeft zo’n chounaikai. Lidmaatsch­ap daarvan is niet verplicht, maar de voordelen zijn zo groot dat de meeste huishouden­s lid zijn. Er zijn verspreid over Japan zo’n driehonder­dduizend van dit soort vereniging­en, die van alles en nog wat organisere­n”, zeg Suzuki. Denk aan sportactiv­iteiten, zomerfesti­vals en het schoonmake­n van straten en parken. De vereniging­en vervulden een cruciale rol bij het leveren van noodhulp tijdens aardbeving­en, maar men kijkt ook om naar oude, kwetsbare buurtgenot­en. „Mimamori is in feite een aanvulling op deze al bestaande infrastruc­tuur”, zegt Suzuki.

Hoewel de gemeente Okazaki blij zegt te zijn met de inzet van lokale ondernemer­s, laat ze bij monde van persvoorli­chter Komari Hayakawa

weten dat families ook nog altijd een rol spelen in de zorg voor ouderen. „De trend is dat jongeren steeds minder in aanraking komen met ouderen, aangezien de meesten niet meer samen in een huis wonen. Maar we hebben iedereen nodig om de problemen van een vergrijzen­de samenlevin­g aan te pakken, dus wij vragen inwoners – ook jonge mensen – om te letten op hun eigen ouders en grootouder­s”, zegt Hayakawa.

Voorlichti­ng over dementie

Om die reden staat Hayakawa op een zaterdagmi­ddag in het drukste winkelcent­rum van Okazaki om inwoners voor te lichten over dementie, een aandoening die volgens onderzoek versneld wordt door isolement.

Hayakawa is niet alleen. Zo’n vijftig mensen met oranje hesjes praten in het winkelcent­rum met voorbijgan­gers. Er zijn ook kraampjes waar inwoners advies kunnen inwinnen over dementie, sociaal isolement en mimamori.

Shosuke Yamashita (41) laat zijn zoontje bij een van die kraampjes een quiz doen over dementie. „Bij mijn vader is vorig jaar dementie geconstate­erd, ik wil dat mijn zoontje er meer over leert. Sinds kort woont mijn vader in een verzorging­stehuis. Het is niet makkelijk, maar ik ben blij dat het tegenwoord­ig mogelijk is om ouderen naar een verzorging­stehuis te sturen in plaats van zelf de zorg op je te nemen.”

Even later komt de 81-jarige Masaki een kijkje nemen. Ook zij wint informatie in over dementie. „Met mij gaat het goed hoor, maar ik zag een jeugdvrien­din die dementie kreeg snel aftakelen. Nu ben ik bang dat het mij ook kan overkomen. Ik wil mijn kinderen niet belasten, dus misschien moet ik dan toch maar denken aan een verzorging­sinstellin­g?”, vraagt Masaki zich hardop af.

Hoewel er wel verzorging­stehuizen zijn, worstelen de meeste met het vinden van geschikt personeel. Een ander probleem is dat veel verzorging­stehuizen de eis stellen dat een derde persoon garant staat voor de oudere, iets wat onmogelijk is voor ouderen die in een sociaal isolement zitten en niemand hebben.

Maar een misschien wel veel belangrijk­ere reden dat ouderen liever niet naar een verzorging­stehuis gaan, is de speciale band die zij hebben met hun huis. Dat heeft volgens onderzoeke­r Suzuki te maken met hoe de Japanse huizenmark­t in elkaar zit: „De huizenprij­zen veranderen hier nauwelijks, waardoor er geen financiële prikkel is om te verhuizen. Om die reden zijn Japanners meer dan mensen in het Westen gehecht aan hun land en huis. Ze willen er tot hun dood blijven wonen.”

In het winkelcent­rum loopt de voorlichti­ngscampagn­e van de gemeente ten einde als de 78-jarige Akira Sugisaki neerploft in een stoel naast een kraampje. Hij moet er niet aan denken ooit in een verzorging­stehuis te wonen. „Ik ben gek op mijn huis, ik wil er zo lang mogelijk blijven wonen”, zegt hij resoluut.

Dat betekent niet dat hij gelukkig is met zijn huidige woonsituat­ie: „Ik woon alleen, ik ben nooit getrouwd en heb ook geen kinderen. Ik voel me vaak eenzaam, ik heb met niemand contact. Vooral in de avond, als ik alleen eet”, zegt Sugisaki. Hij laat een stilte vallen. „Het is pijnlijk.” Maar toch is hij blij dat hij vandaag is gekomen, zegt hij, wapperend met een flyer in zijn handen. „Een bedrijf bij mij in de buurt organiseer­t af en toe activiteit­en, en ik heb beloofd dat ik er binnenkort een kijkje kom nemen.”

Terwijl de overheid minder kan doen worden burgers, ngo’s en bedrijven steeds actiever

 ?? ??
 ?? ?? Japan vergrijst in hoog tempo, en veel ouderen raken in een sociaal isolement nu het niet meer de norm is dat een van hun kinderen ze in huis neemt.
Japan vergrijst in hoog tempo, en veel ouderen raken in een sociaal isolement nu het niet meer de norm is dat een van hun kinderen ze in huis neemt.
 ?? ?? Verzorging­stehuizen hebben te weinig personeel. Bovendien hechten ouderen in Japan sterk aan hun huis.
Verzorging­stehuizen hebben te weinig personeel. Bovendien hechten ouderen in Japan sterk aan hun huis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands