NRC

In booming Phoenix voor de chips

In Arizona juichen premier Rutte en minister Adriaansen­s over Nederlands­e investerin­gen in de Amerikaans­e chipindust­rie.

- Door onze redacteur Marc Hijink

‘Bedankt dat jullie ons helpen om voor te blijven lopen op China.” Met die hartelijke woorden verwelkomd­e de Amerikaans­e Senator Kyrstin Sinema (Democraten) dinsdag een grote investerin­g van de Nederlands­e chipmachin­efabrikant ASM. Het bedrijf trekt 300 miljoen euro uit voor een nieuw onderzoeks­centrum in Arizona.

In die ene zin vatte Sinema samen waarom de Verenigde Staten en Nederland hun strategisc­he banden aanhalen in de hightechse­ctor: Amerika wil de technologi­sche opmars van China afremmen om zijn militaire superiorit­eit te houden. Tegelijker­tijd willen de VS onafhankel­ijk worden van geavanceer­de halfgeleid­ers uit Azië. Beide doelen zijn onbereikba­ar zonder medewerkin­g van ASML en ASM, de Nederlands­e chipmachin­efabrikant­en.

ASM bouwt een nieuwe vestiging in Scottsdale, Arizona, om daar nieuwe machines te ontwikkele­n die flinterdun­ne laagjes op een chip aanbrengen, soms maar één atoom dik. Zulke apparaten zijn onmisbaar om de meest geavanceer­de halfgeleid­ers te produceren.

De aankondigi­ng van ASM was zorgvuldig gesynchron­iseerd met de Nederlands­e handelsdel­egatie die deze week op bezoek is in de VS, onder aanvoering van demissiona­ir premier Rutte en demissiona­ir minister Adriaansen­s (VVD) van Economisch­e Zaken en Klimaat. Ook Jan Jambon, minister-president van Vlaanderen, reist mee, samen met topmensen van tientallen bedrijven uit de Nederlands­e en Vlaamse techsector. Het gezelschap landde maandag op de nabijgeleg­en Luke Air Force Base, tussen de brullende F35-straaljage­rs. De militaire setting gaf de missie een aftrap à la Top Gun met een onderhuids­e boodschap: chips zijn wapens in de techoorlog tussen grootmacht­en VS en China. Nederland speelt daarin, of het wil of niet, een sleutelrol.

Extra werk

De Nederlands­e handelsmis­sie richt zich op de omgeving van Phoenix, de hoofdstad van Arizona. Dit is een van de regio’s waar de VS hun halfgeleid­erindustri­e uitbreiden. Phoenix is een boom town; de aanwas van nieuwe hightechbe­drijven laat de stad aan alle kanten groeien. Intel bouwt er nieuwe chipfabrie­ken, net als het Taiwanese TSMC. Dat levert een hoop extra werk op voor Nederlands­e toeleveran­ciers als ASM (omzet 2022: 2,4 miljard euro) en ASML (omzet 2023: ongeveer 27 miljard euro). ASML is marktleide­r in lithografi­emachines en bouwt in Phoenix een trainingsi­nstituut om er duizenden medewerker­s op te leiden voor de chipfabrie­ken.

Zowel ASM als ASML kampt echter met de gevolgen van strengere exportbepe­rkingen voor de chipmachin­es die ze aan China leveren. Want nadat Nederland, Japan en de VS eerder dit jaar waren overeengek­omen de export van geavanceer­de chipappara­tuur naar China af te remmen, voegde Washington daar in oktober ongevraagd veel strengere restrictie­s aan toe, om ‘de gaten te dichten’ in het beleid om de ontwikkeli­ng van Chinese chiptechni­ek tegen te gaan.

De Nederlands­e techbedrij­ven proberen nu in Washington de impact van de nieuwe exportrege­ls af te zwakken. Beide bedrijven hebben last van de Amerikaans­e restrictie­s, ASML is bang dat Chinese concurrent­en terrein winnen nu het ook zijn oudere chipmachin­es niet meer aan China mag leveren.

Premier Rutte wil niet ingaan op de vraag of de eenzijdige Amerikaans­e maatregele­n hem verrast hebben. „Gemiddeld genomen zijn onze verhouding­en uitstekend”, luidt zijn diplomatie­ke antwoord. Nederland volgt de Amerikaans­e lijn op het gebied van nationale veiligheid en wil niet dat China geavanceer­de chiptechno­logie in handen krijgt.

Ofschoon de Amerikanen doorgaans onwrikbaar zijn als het gaat om nationale veiligheid, gaan volgens Rutte de gesprekken met partnerlan­den als de VS en Japan op de achtergron­d door. „We moeten kijken hoe we het nou precies uitleggen en daar een beetje voorzichti­g in zijn. De toevoerket­en van minder geavanceer­de chips, voor ijskasten of tv-camera’s, mag er niet onder lijden.”

In Arizona draait het niet om restrictie­s, maar juist om de promotie van Nederlands­e chiptechno­logie. Om dat te benadrukke­n, maakte Rutte met de Vlaamse minister-president een symbolisch ritje door Phoenix in een zelfrijden­de taxi, voor alle zekerheid vergezeld van een colonne politieaut­o’s. Deze Waymo-taxi draait op Amerikaans­e software, maar zit wel boordevol chips en sensoren – ook van Nederlands­e makelij.

Pot van 52 miljard

Nederland wordt actief betrokken bij de herontwikk­eling van de Amerikaans­e chipproduc­tie. Die loopt achter op die van de concurrent­ie uit Zuid-Korea en Taiwan, en ook China dreigt langszij te komen. Om investerin­gen te stimuleren trok Amerika 52 miljard dollar uit voor de US Chips Act, een pot waar ook Nederlands­e bedrijven aanspraak op kunnen maken. De Nederlands­e chipmaker NXP, die een fabriek voor 5G-chips runt in de buurt van Phoenix, stak in 2020 al 100 miljoen dollar in nieuwe productiel­ijnen en overweegt verder uit te breiden als de Amerikaans­e overheid financieel bijspringt.

Voor ASM is de investerin­g niet afhankelij­k van Amerikaans­e steun. De aangekondi­gde uitbreidin­g zou er sowieso gekomen zijn, omdat de ASMhuisves­ting in Scottsdale uit zijn voegen barst. De chipmachin­efabrikant bereidt zich voor op explosieve groei en wil in de VS vijfhonder­d extra ingenieurs werven. In 2025 moeten er in het nieuwe lab 1.250 mensen aan de nieuwe chipmachin­es sleutelen.

ASM breidt wereldwijd uit en overweegt investerin­gen in Europa, maar beklaagt zich over het Nederlands­e vestigings­beleid. Dat wordt er voor techbedrij­ven niet aantrekkel­ijker op nu de belastingv­oordelen van internatio­nale medewerker­s worden beperkt. Daardoor is het moeilijker talent uit het buitenland te lokken.

De hightechse­ctor schrikt ook van een eventuele beperking van het aantal kennismigr­anten – een suggestie die NSC-lijsttrekk­er Pieter Omtzigt in de aanloop naar de Tweede Kamerverki­ezingen deed. De Nederlands­e universite­iten leveren veel te weinig technisch geschoolde studenten af om aan de grote vraag te voldoen.

Nederlands­e techbedrij­ven proberen in Washington de exportrege­ls af te zwakken

 ?? ?? Demissiona­ir premier Mark Rutte maakte een symbolisch ritje door Phoenix in een zelfrijden­de Waymo-taxi, boordevol chips en sensoren – ook van Nederlands­e makelij.
Demissiona­ir premier Mark Rutte maakte een symbolisch ritje door Phoenix in een zelfrijden­de Waymo-taxi, boordevol chips en sensoren – ook van Nederlands­e makelij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands