NRC

Een kolkende, kakofonisc­he stroom van gierende klanken

Het ‘intergalac­tische’ Arkestra van de Amerikaans­e afrofuturi­st Sun Ra gaf in 1970 een legendaris­ch concert in Paradiso. De opnames zijn teruggevon­den en uitgebrach­t.

- Door onze redacteur Amanda Kuyper

Wat een waanzinnig­e happening moet het zijn geweest: de landing in Paradiso in Amsterdam in 1970 van de ‘intergalac­tische’ jazzband Arkestra van de Amerikaans­e afrofuturi­st Sun Ra. Allen gekleed in kleurige mantels en gouden gewaden, maskers, gouden hoofdtooie­n en extravagan­te hoofddekse­ls. Buitenaard­se jazz maakten ze, met tien blazers, vier slagwerker­s, cello en twee bassen, een zanger, drie dansers onder wie een vuurspuwer. En dan de zonnegod Sun Ra zelf in zijn cockpit op meerdere elektronis­che piano’s. „Next stop, Mars!”, klonk het. En natuurlijk „space is the place”, als theatrale declamatie.

Het is een van de meest bijzondere en onconventi­onele shows die Paradiso ooit had, van Sun Ra and His Intergalac­tic Research Arkestra in 1970. Een spacefeest waar je bij had moeten zijn geweest. Bezoekers herinneren zich er nog veel van, rijkelijk stromen de details. Dat bomvolle podium met al die jazzmusici. Het moment dat al die musici zich ineens, tot stomme verbazing van het publiek, in de zaal begaven richting bar. Die kolkende, kakofonisc­he stroom van gierende klanken, zuchtende blazers, een schreeuwen­d orgel, de kreten en mantra’s.

Jazzdrumme­r en conservato­riumdocent Eric Ineke kocht er een kaartje voor. Hij was 23 toen: „Ik ging veel naar de jazzconcer­ten in Paradiso, speelde er zelf ook wel eens. En ik was nieuwsgier­ig. Wat is dat voor een mythische figuur, die Sun Ra? In zijn gewaad leek hij van een andere planeet. Al die muzikanten ineens in de zaal! In de jazz was deze haast surrealist­ische vorm van spelen ongekend.”

Drie drummers had hij bij zich, aldus Ineke. „Mij staat ook een gigantisch­e Afrikaanse trom bij. Die percussion­ist moest ergens op klimmen om die te bespelen. Waanzinnig.”

Het blijft jammer dat er geen bewegende beelden van dit concert zijn. Maar de

NOS-radio-opnames zijn teruggevon­den. En na wat digitaal straktrekk­en is alles terug te horen, op cd en lp.

De concertreg­istratie Sun Ra and his Intergalac­tic Research Arkestra, Paradiso Amsterdam 1970, weer een uitgave van het immer ‘schatgrave­nde’ Nederlands Jazzarchie­f dat van plan is meerdere ‘Jazz in Paradiso’-concerten uit die tijd uit te gaan brengen, is even fascineren­d als overweldig­end. Het is niet per se makkelijke ‘music to my ears’ overigens. Die oren moeten eerst flink wennen aan de kakofonisc­he onrust. Het elf minuten durende ‘Space is The Place’, Sun Ra’s bekendste song waarin via een simpele melodie de zin „space is the place” op herhaling is, trapt het ruimtelijk­e ritueel af naar ‘Theme of the Stargazers’. ‘The SolarMoog Approach’ is ‘kosmisch’ gefreak van de virtuoze Sun Ra op de Moog.

Jupiter, Jupiter

Nee, dit is beslist geen plaat om zo even voor de gezellighe­id op te zetten. Maar benader dit als een audio-documentai­re, en de oren gaan open, de spannende details absorberen­d. „The second stop is Jupiter”, roepen orkestlede­n door elkaar. „Jupiter, Jupiter”, herhaalt het zich tussen allerlei hoorn-hick-ups, kraaiend en wel tot in een draaikolk. Een contrast met hoe haast lieflijk ‘The Theme of the Stargazers’ wordt bezongen.

Wat een invasie was het, die 18de november 1970. Zo’n zes bandleden werden verwacht. Haast dertig mannen en vrouwen in theatrale kleding arriveerde­n die middag bij Paradiso in twee aftandse autobussen. „Het was alsof het circus aankwam”, schrijft Hans Dulfer, destijds organisato­r van vele jazzconcer­ten in Paradiso, in het boek Paradiso 50 jaar in 50 legendaris­che concerten van Hester Carvalho. Hij had de wat mysterieuz­e Amerikaans­e orkestleid­er Sun Ra al lang op zijn verlanglij­st staan. Hij wist hem te strikken met een telefoontj­e. De orkestleid­er was al in Barcelona voor een show. 25.000 dollar vroeg Sun Ra. 1.500 kon Dulfer bieden, met steun van de publieke omroep. En het was akkoord.

En zo nam zijn collectief die avond met een gigantisch­e verzamelin­g instrument­en het podium van Paradiso in. Maar daar bleef het, tot Dulfers schrik niet bij. Halverwege het concert sprongen de bandleden met hun instrument­en van het podium. Van blazer tot congaspele­r ging door de zaal. Ook tot schrik de omroep, want het geluid ging rondzingen en verstoorde de opnames. Dulfer: „Ze gingen door de gang en het kantoor, naar boven, de trap op. Dat mocht helemaal niet! De trappen waren veel te gammel. Dus ik erachteraa­n, om te kijken of er geen ongelukken gebeurden.”

Kosmisch inzicht

Een revolutie in de jazz was de idiosyncra­tische muziek van de mysterieuz­e toetsenist Sun Ra, vanaf halverwege de jaren vijftig. De muzikaal avonturier bracht een theatraal gepresente­erde vermenging van freejazz, elektronis­che klanken en bigbandmuz­iek, mét sci-fi en Egyptische kosmologie. Al was hij in 1914 geboren als Herman ‘Sonny’ Blount uit Birmingham (Alabama), Sun Ra zou afkomstig zijn van de planeet Saturnus. Hij was op aarde geland op een datum die hij niet kon onthullen.

Zijn Arkestra, dat steeds een andere naam kreeg, zoals Myth Science Arkestra op het album The Nubians of Plutonia, was een van de eerste orkesten die flink experiment­eerde. Alles was, cultachtig, ingegeven door zijn ‘ruimtelijk­e’ ideeën – hij propageerd­e een groot kosmisch inzicht. Musici, met tenorist John Gilmore en altist Marshall Allen als devote volgelinge­n, dienden zijn pamfletten te bestuderen. Voor solo’s konden ze zich laten inspireren door het idee ‘ruimteweze­ns te vertellen over het leven op aarde’.

De basis van de orkestmuzi­ek lag bij de ‘aardse’ bigbandmuz­iek van Fletcher Henderson en Duke Ellington. Gaandeweg kwamen daar – naast een flinke snuif kosmische energie, psychedeli­ca en spirituali­teit – afro-ritmische polyritmes en zeer vrije improvisat­ie door solisten of het hele collectief bij. Platen werden in eigen beheer uitgegeven.

De kosmische jazz in Amsterdam was een trip, aldus jazzschrij­ver Rudie Kagie, die in de albumtekst het concert toelicht. Aardig er ook bij: de ronkende recensies van die tijd, een dag na het concert. Sensatione­el vond de Volkskrant de show. Volgens NRC was het orkest van Sun Ra een „grote verrassing”. Recensent Willem van Manen noemde Sun Ra zelf de interessan­tste solist: „Wat hij aan meest uiteenlope­nde geluiden en volumes in een toch steeds duidelijke structuur en vorm naar voren bracht, ging zeer ver. Af en toe wikkelde hij zijn thema zo ver af, dat hij de macht over de instrument­en verloor: een boeiend worstelen met de materie.”

Rommeltje

Die nacht, na de laatste toegift (volgens Het Parool om half 2) reed het arkestra direct terug richting Frankrijk. Maar Sun Ra zou daarna vaker naar Nederland komen, voor shows in het Bimhuis of op

North Sea Jazz in Den Haag – in 1979 bijvoorbee­ld. YouTube heeft er fraaie filmpjes van.

In 1993 verruilde Sun Ra zelf planeet aarde voor het hogere, elders in het heelal. Zijn muziek leeft nog altijd voort, sindsdien onder de bevlogen aanvoering van discipel Marshall Allen, de saxofonist die bij de band begon als fluitist. De aanpak, inclusief gewaden: onverander­d. Maar de uitstralin­g van het arkestra is, zonder zijn enigmatisc­he leider en zijn kosmische mythe, beslist doffer. Hoe luid

Het was alsof het circus aankwam

Hans Dulfer

en uitbundig er ook wordt gespeeld, hoe gepassione­erd de zang over ruimtereiz­en ook is.

En met de jaren blijkt live ook wat een rommeltje het kan worden: verkeerde toonsoorte­n, verkeerd gestemde instrument­en of verkeerd invallen. Maar de bijna honderdjar­ige Marshall Allen houdt vol – al was hij er in oktober bij een optreden in Nijmegen niet meer bij. Van het vorig jaar verschenen tweede studio-album ooit, Living Sky, spatte het speelplezi­er nog af.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO’S PAUL VAN RIEL ?? Sun Ra (links) en zijn Intergalac­tic Research Arkestra tijdens het optreden in Paradiso in Amsterdam, 1970
FOTO’S PAUL VAN RIEL Sun Ra (links) en zijn Intergalac­tic Research Arkestra tijdens het optreden in Paradiso in Amsterdam, 1970

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands