NRC

Binnenvaar­t: de elektrific­atie

Een consortium van Engie, Havenbedri­jf Rotterdam, ING en Wärtsila bouwt oplaadpunt­en om binnenvaar­t te elektrific­eren.

-

Langs de weg staan ze al, en binnenkort zijn ze ook langs de waterkant te vinden: elektrisch­e laadpalen.

Of nou ja, een versie ervan. Dinsdagmid­dag maakten vier bedrijven bekend dat ze een ondernemin­g oprichten die de Nederlands­e binnenvaar­t moet gaan elektrific­eren: ZES, wat staat voor zero emission services. Scheepsmot­orbouwer Wärtsilä, energiebed­rijf Engie, het Havenbedri­jf Rotterdam en ING vormen samen een consortium dat op verschille­nde plekken langs Nederlands­e waterwegen oplaadpunt­en wil bouwen. Daar kunnen binnenvaar­tschepen dan volle ‘batterijco­ntainers’ oppikken en lege achterlate­n.

Dit jaar eerste elektrisch­e schepen

In eerste instantie kent het project een oplaadpunt langs de route Alphen aan den Rijn-Moerdijk. Uitbreidin­gen zijn voorzien in de richting van Rotterdam en Nijmegen. De bedoeling is dat vanaf eind dit jaar de eerste schepen van het systeem gebruik kunnen maken, waarbij ze zullen betalen voor de hoeveelhei­d stroom die ze daadwerkel­ijk aan de batterij onttrekken – één container is goed voor ongeveer vijf uur varen.

Heineken stapt als eerste bedrijf in, en zal vanaf eind dit jaar ZES-batterijen

gebruiken om bier te transporte­ren vanaf de brouwerij in Zoeterwoud­e. Dat gaat om zo’n 70.000 biercontai­ners per jaar.

Willem Dedden, directeur van ZES, sprak dinsdagmid­dag over „in één keer een grote stap nemen” in de richting van emissievri­j vervoer. Binnen de transports­ector, verantwoor­delijk voor 21 procent van de CO2-uitstoot in Nederland, is de binnenvaar­t verantwoor­delijk voor 5 procent van de uitstoot. Een gemiddeld binnenvaar­tschip vervoert de lading van 52 vrachtwage­ns en stoot 30 procent minder CO2 uit. Vanwege klimaatdoe­len streeft het kabinet naar verplaatsi­ng van vervoer van weg naar water.

Toch moet nog blijken hoe groot de stap zal zijn van ZES, waarvoor de investerin­gen in eerste instantie 20 miljoen euro bedragen, inclusief 2 miljoen subsidie van het Rijk. Directeur Dedden gaf aan in 2030 zo’n 150 schepen emissievri­j te willen laten varen. Dat zou gaan om 25 procent van de containerb­innenvaart­vloot. Het totaal aan in Nederland geregistre­erde binnenvaar­tschepen – inclusief bulkvervoe­r – is enkele duizenden schepen, blijkt uit cijfers van het CBS. Het is de grootste vloot van Europa.

Niet elk schip is zomaar geschikt voor de batterijen van ZES: daarvoor moet het beschikken over een elektrisch­e aandrijfli­jn. Hoeveel Nederlands­e schepen die op dit moment hebben, is onduidelij­k. Deze techniek – die nu draait op diesel – bestaat al langer. Ombouwen of een nieuw schip kopen is dus een optie, maar schippers zijn niet altijd klaar voor zulke grote investerin­gen, zei voorzitter van de branchever­eniging Dominic Schrijer een jaar geleden tegen NRC.

 ??  ?? Door een onzer redacteure­n |
Door een onzer redacteure­n |

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands