NRC

Haringen, orka’s en een voice-over

- André Waardenbur­g Fjord Regie: Jan Haft. Zie: wffr.nl/on-tour

Fjord is de eerste van zes natuurfilm­s die komende maanden langs filmtheate­rs toeren. Die toer wordt georganise­erd door het Wildlife Film Festival dat elk jaar in oktober plaatsvind­t. De vraag is een beetje of er mensen zijn die voor een film van 52 minuten naar de bioscoop gaan, zeker met zo’n overstelpe­nd aanbod natuurdocu­mentaires op televisie.

Fjord is ook duidelijk voor tv bedoeld en volgt grotendeel­s de BBC-school van het maken van natuurfilm­s: een empathisch­e voice-over met lichte nadruk op het belang van ecologisch­e diversitei­t, en fraaie beelden, inclusief de onvermijde­lijke slow motion en timelapse-opnames. Wel met een grotendeel­s elektronis­che score in plaats van een symfonisch­e, zoals de BBC doet.

Fjord begint en eindigt met haringen die jaarlijks migreren en daarbij de fjorden in Noorwegen aandoen. De haringen zijn prooi voor orka’s, die een ingenieus systeem hebben om zoveel mogelijk haringen te verschalke­n. In het kielzog van orka’s komen bultrugwal­vissen.

Fjord is gestructur­eerd rond de vier seizoenen en voert allerlei soorten op, van zeesterren tot zeemeeuwen. Er is aandacht voor de invloed van de warme golfstroom op het leefklimaa­t en er zijn mooie beelden van het koraalrif en de honderden watervalle­n. Volgens de voiceover zijn de Noorse fjorden „een opmerkelij­k rijke leefgemeen­schap”. Waarvan akte. *#3

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands