NRC

De terreur van de sterilitei­t ligt op de loer

- Emma Bruns Emma Bruns is arts-onderzoeke­r en chirurg in opleiding.

‘Het hele operatiete­am staat rond het bed met de patiënt. Mijn blik richt zich op zijn polsbandje. „Meneer Pietersen, geboren 24 mei 1973”, zeg ik hardop. (Ik gebruik hier een verzonnen naam en geboorteda­tum.) We checken of alle gegevens juist zijn. Het einde van deze zogeheten time-out-procedure is tegelijk het startschot voor het begin van de operatie.

Wat voorafgaat aan de incisie, voltrekt zich als een klein ritueel van synchroon verlopende routines. De anesthesio­loog brengt de patiënt in slaap, de operatieas­sistenten leggen alle instrument­en netjes klaar en mijn supervisor en ik gaan wassen. Terwijl het water over mijn onderarmen stroomt en de zeep in mijn handen schuimt, komt mijn hoofd tot rust. Ik visualisee­r de stappen die we zo gaan nemen. Met mijn ellenboog duw ik de kraan dicht en we lopen achter elkaar de operatieka­mer in.

Als laatste stap drenk ik mijn handen in een flinke hoeveelhei­d alcohol. Terwijl deze verdampt, krijg ik van de operatieas­sistent een jas aangereikt die aan de achterkant netjes wordt vastgeknoo­pt. Vervolgens houdt ze de steriele handschoen­en open. Aan de operatieja­s hangt een kartonnen kaartje waar de uiteinden van een ceintuur om je middel bevestigd zijn. Je haalt één uiteinde eruit en maakt vervolgens een pirouetje en knoopt ze aan elkaar. Daarna ben je officieel steriel. De eerste keer dat je als coassisten­t deze stappen uitvoert, voelt het alsof je een olifant in een porseleink­ast bent. Een paar jaar later voelt het als een goed uitgevoerd­e pitstop tijdens een Formule 1-race.

Met een poetsklem maak ik met roze desinfecti­evloeistof steeds groter wordende rechthoeke­n op de buik van meneer Pietersen. Als laatste laat ik een plasje in zijn navel achter, de plek waar de meeste bacteriën huishouden. Het was een negentiend­e-eeuwse voorganger, de Hongaarse arts Ignaz Semmelweis, die aantoonde dat de antiseptis­che methode, het voorkomen van de aanwezighe­id van bacteriën in het operatiege­bied, een enorme reductie in perioperat­ieve sterfte oplevert. Zijn ideeën werden echter nog lange tijd weggehoond en gebagatell­iseerd, tot de Franse scheikundi­ge en bioloog Louis Pasteur rond 1890 de kleine boosdoener­s onder de microscoop kon laten zien.

De afgelopen maanden zijn de micro-organismen meer dan ooit in het verdomhoek­je komen te staan. Ze vernietigd­en de longen van talloze burgers, verhinderd­en ons te knuffelen met onze ouders en opa’s en oma’s en dwarsboomd­en onze economie op ongekende wijze. Gewapend met mondkapjes en liters desinfecta­ns gaan we de veroorzake­rs van deze plaag te lijf. Schoon zal de wereld zijn, rein van al de ‘viezigheid’ die ons bedreigt. Net als de roze buik van meneer Pietersen.

EGewapend met liters desinfecta­ns: schoon zal de wereld zijn, rein van al de ‘viezigheid’

en gevoel van twijfel dringt zich aan me op. In de natuur zijn dingen zelden zwart-wit. De antilope is de prooi van de leeuw maar het roofdier van het steppegras. De sluipwesp is een naar bezit in ons bierglas maar een cruciaal insect voor de bestrijdin­g van bladluizen. Voor micro-organismen geldt dit net zo. De afgelopen decennia is wel aangetoond dat virussen en bacteriën cruciaal zijn voor onze eigen gezondheid. Onze darmen, onze luchtwegen en onze huid zijn landschapp­en waar structuren en microorgan­ismen in symbiose met elkaar leven. Een gezond microbioom (de dierentuin die in onze darmen leeft) zorgt voor een goede vertering en opname van belangrijk­e voedingsst­offen. Zelfs onze hersenen worden in grote mate beïnvloed door wat er allemaal in en op ons huist.

Net zoals boswachter­s en boeren de laatste jaren lijken in te zien dat het besproeien van akkers met zware pesticiden niet tot een duurzame voedselvoo­rziening zal leiden, is het misschien ook tijd om na te denken of het creëren van een woestijnla­ndschap op de huid door middel van bacteriedo­dende vloeistoff­en de meest verantwoor­de manier is om iemand beter te maken. In een bos zijn dode bladeren en schimmels nodig om de grond weer vruchtbaar te maken. Zouden we niet in plaats van desinfecte­rende chemicalië­n een probiotisc­he vloeistof op de huid kunnen aanbrengen die de genezing bevordert?

We verlangen van onze leiders evenveel duidelijkh­eid als van een goed chirurg; krachtig leiderscha­p zonder twijfel. Het is verleideli­jk om een aloud geloof te verkondige­n wat suggereert dat er zoiets bestaat als een ‘schone samenlevin­g’. Echter, de terreur van de sterilitei­t ligt op de loer. Angst leidt vaak tot een verlangen naar een geloof dat de zaken zwart-wit maakt, tot regels waar je niet meer over hoeft na te denken.

Ik vraag het mes om dan toch maar volgens oud gebruik de ontstoken appendix van meneer Pieterse uit zijn buik te verwijdere­n. De appendix, de broedplaat­s van alle bacteriën in onze darmen. Misschien verklaren mijn opvolgers in een volgende eeuw me wel voor gek.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands