NRC

Hulpgeld op: Jemenieten lijden honger

Het door oorlog verwoeste Jemen kan niet zonder buitenland­se hulp. Maar die droogt op. „En dan komt de coronacris­is er nog eens bij.”

- Door onze redacteur Floris van Straaten

De meeste Jemenieten lijden in stilte, ver van televisiec­amera’s of andere media die hun leed kunnen overbrenge­n. Vrijwel onopgemerk­t door de buitenwere­ld deelt het Wereldvoed­selprogram­ma (WFP) van de Verenigde Naties sinds maart aan twaalf miljoen Jemenieten nog maar de helft uit van zijn aanvankeli­jke voedseldon­atie. Niet omdat de Jemenieten het nu zelf wel kunnen rooien, maar omdat het WFP domweg geen geld meer heeft om ze van voedsel te voorzien. Honger is hun deel.

„In de hoofdstad Sana’a waar ik werk, zie je nog niet van die skeletten over straat lopen, al zijn er wel veel bedelaars, vooral vrouwen en kinderen”, zegt Jacqueline Parlevliet, die al drie jaar voor de VN-vluchtelin­genorganis­atie UNHCR in Jemen zit, „maar in opvangkamp­en voor ontheemden zijn die er wel.” Jemen telt op het moment 3,6 miljoen ontheemden.

Niet alleen het WFP heeft dringend geld nodig. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) zag zich kort voor de coronapand­emie in april Jemen bereikte, genoopt tienduizen­d lokale gezondheid­swerkers naar huis te sturen. Er was geen geld meer voor. „De aandacht van de wereld is afgeleid”, waarschuwd­e Richard Brennan, directeur noodhulp van de WHO in de regio tegenover persbureau AP, „en dit zijn de kwetsbare onder de meest kwetsbare mensen op deze planeet.”

Donorconfe­rentie

„Wij steunen een miljoen ontheemde Jemenieten met een beetje cash, zodat ze eten kunnen kopen”, vertelt Parlevliet telefonisc­h. „Maar als er niet snel meer geld beschikbaa­r komt, zullen we dat UNHCR-programma nog in juni moeten stoppen. En dat geldt voor veel andere hulpprogra­mma’s van de VN ook.”

Veel hing af van een grote virtuele donorconfe­rentie die dinsdag door de VN zelf samen met Saoedi-Arabië was georganise­erd. Dat de Saoediërs ook als gastheer optraden stak overigens

In de heerst waterschaa­rste en ook grijpt corona om zich heen. velen, omdat het land door critici verantwoor­delijk wordt gehouden voor veel van de verwoestin­gen en de humanitair­e nood in Jemen. In 2015 besloot Riad gewapend te intervenië­ren om president Hadi, die door Houthirebe­llen uit Sana’a was verdreven, weer in het zadel te helpen. Het heeft sindsdien massaal gebombarde­erd.

De VN hopen dit jaar voor 3,5 miljard dollar aan hulp te bieden in Je

men. Tot dinsdag was echter nog maar 474 miljoen dollar binnengeha­ald. Op de conferenti­e werd nog eens voor 1,35 miljard dollar toegezegd, vooral dankzij bijdragen van Saoedi-Arabië en de VS. Niet genoeg om veel programma’s voort te zetten. „Alles beneden 1,6 miljard dollar zal tot rampzalige bezuinigin­gen op de operatie leiden”, had Lise Grande, de VN-coördinato­r voor de humanitair­e hulp aan Jemen, eerder gezegd tegen persbureau Reuters.

„Wie zich vorig jaar nog kon redden, kan dat nu vaak niet meer”, zegt Parlevliet. „Er zijn zo veel crises tegelijk in Jemen. Een voedselcri­sis, een veiligheid­scrisis, een gezondheid­scrisis en dan is er ook nog ongeloofli­jk veel regen gevallen de laatste tijd die de weinige waardevoll­e spullen van mensen heeft weggespoel­d. Het houdt niet op en dan komt daar ook nog eens de coronacris­is overheen.”

Het officiële aantal besmetting­en en doden in Jemen is nog laag maar dat komt ook omdat er bijna niet wordt getest op corona. Vooral in het zuiden, met name in Aden en omgeving, grijpt het virus snel om zich heen. De hulporgani­satie Artsen zonder Grenzen meldde maandag dat de ziekenhuiz­en in Aden zo vol zijn dat nieuwe coronapati­ënten moeten worden geweigerd.

„Veel Jemenieten maken zich zorgen over het virus”, zegt Parlevliet. „Ziektes als cholera, dengue en malaria kennen ze, maar dit virus niet. Veel Jemenieten zijn ook bang te worden gestigmati­seerd als ze het zouden hebben en houden het daarom mogelijk stil als ze denken besmet te zijn.”

 ??  ?? stad Aden
stad Aden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands