NRC

Snelle boten hebben de olympische toekomst

Nederland wil medailles blijven winnen in het zeilen. Daarom is in 2016 begonnen met het High Performanc­e-project, gericht op snelle bootklasse­n zoals de 49er. De WK van deze week in Nieuw-Zeeland zijn een belangrijk meetmoment.

- Door onze medewerker Tom van der Wilt

Het weer is onstuimig in Schevening­en en dus zitten de zeilers van het High Performanc­e-team te wachten in het Nationaal Zeilcentru­m wanneer ze de Noordzee op mogen voor hun dagelijkse training. De zeilboten met daarop ‘NED I’, ‘NED II’ en ‘NED III’ liggen op karretjes te wachten in de loods.

Ze zijn even in Nederland, doorgaans verblijven ze op trainingsk­ampen elders in de wereld. In zonnige oorden als de Algarve of Mallorca, waar de omstandigh­eden bijna altijd goed zijn. Zes jonge mannen die werken aan een olympische droom. Maar die droom gaat niet over Tokio 2020. Parijs is nog ver, maar voor deze zeilers is tweeënhalf jaar geleden de voorbereid­ing op de Spelen van 2024 al begonnen. „Meedoen in Tokio zou een bonus zijn”, zegt Pim van Vugt (24), die voorlopig is aangewezen als eerste bemannings­lid.

Na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 besloot het Watersport­verbond dat ook moet worden geïnvestee­rd in de snelste klassen, die vooral bekend zijn van de America’s Cup en de Volvo Ocean Race. Anticipere­nd op het feit dat het traditione­le zeilen, waar de snelheden lager liggen, van het olympisch programma zal verdwijnen. Nog nooit deed een

Nederlands­e mannenboot mee aan de Spelen in de 49er, de Formule 1 van het zeilen, met snelheden van ruim veertig kilometer per uur. Door het grote zeil, lage gewicht en twee ‘wings’ ondervindt deze zeilboot weinig weerstand.

Groep talenten

Meer dan tien talenten met verschille­nde achtergron­den werden eind 2016 uitgenodig­d om onder leiding van de Engelse coach Rick Peacock samen te gaan trainen. De aanpak kent veel parallelle­n met het Yngling-project dat bij de vrouwen voor de Spelen van 2008 werd opgetuigd. „Dat werd veel meer gestuurd vanuit de coach. Nu hebben de zeilers meer inspraak”,

zegt medebedenk­er Marjon Kooistra, die vanuit de bond opnieuw betrokken is. „Maar het principe is hetzelfde: samen beter worden.”

Uiteindeli­jk leverde het Yngling-project een zilveren medaille op in de baai van Qingdao, China. De bond plukte ook op daaropvolg­ende Spelen nog de vruchten in andere bootklasse­n. Annemiek Bekkering stroomde in voor de Spelen van Londen, maar haalde in 2012 nog niet de selectie. Vier jaar later werd ze in Rio zevende. Bekkering is met Annette Duetz regerend wereld- en Europees kampioen in de 49erFX. Het duo, dat zich al heeft geplaatst voor de Spelen van Tokio, behoort deze week bij de WK in Auckland tot de favorieten. Na vier races staan ze deze woensdag op de negende plaats.

De geleidelij­ke opmars van Bekkering is een voorbeeld voor de rest van de Nederlands­e zeilers. Het is investeren in de toekomst, want naast de 49er-klasse wil Nederland ook scoren in de gemengde Nacra 17, de catamaran die ‘zweeft’ boven het water en daardoor nog hogere snelheden haalt. Kooistra: „In Nederland waren we gewend om op te leiden in traditione­le klassen. Dat heeft ons veel gebracht. In Australië en Nieuw-Zeeland zie je juist het omgekeerde. Dus is het niet verrassend dat zij het nu al zo goed doen. Wij gaan bij de jeugd ook daarop inzetten.”

De afgelopen jaren vielen zeilers af, anderen stroomden weer in. De groep rouleerde voortduren­d, om optimaal te kunnen profiteren van elkaars kwaliteite­n. „Je leert andere dingen en oplossinge­n zoeken”, zegt Van Vugt. Iedereen heeft offers moeten brengen, zoals stoppen met school of werk. Naast zes dagen trainen, is niets anders mogelijk.

Driehonder­d dagen per jaar zitten de zeilers op elkaars lip, vaak ook nog opgepropt in een appartemen­t. Toch is er weinig sprake van animositei­t. Van Vugt: „Bij wedstrijde­n kun je allemaal redelijk je eigen ding doen. De een gaat even de stad in, de ander leest een boek. We zijn elkaar nooit zat geworden.”

Stuurman Bart Lambriex (21) heeft met Van Vugt de concurrent­iestrijd voorlopig gewonnen. Hij ziet deze jaren als zijn opleiding. „Ik wil fulltime zeiler zijn, ook in de toekomst.”

In Auckland gaan Lambriex en Van Vugt proberen een olympisch startbewij­s binnen te halen. Een plaats bij de beste tien landen die nog niet zijn geplaatst is daarvoor nodig. Maar dat wordt een hels karwei. Vorig jaar werd het duo 41ste. Maar deze woensdag staan ze, na zes races, op de negende plaats.

Het niveau in de 49er is extreem hoog, zegt Lambriex. „Omdat het zo snel gaat, heb je weinig tijd om beslissing­en te maken. Daar draait het om. In een split second is je race geslaagd of niet. Die situaties moeten we leren herkennen. Zeilen is een ervaringss­port. Alle toppers in deze klasse zijn ver in de twintig of zelfs begin dertig. We lopen jaren achter. We mogen niet verwachten dat we ons gaan plaatsen.”

De klasse 49er is de Formule 1 van het zeilen, met snelheden tot 40 kilometer per uur

 ??  ??
 ??  ?? In Auckland zijn de WK voor snelle raceklasse­n 49er, 49erFX en Nacra17 bezig. Nederland wil op de Spelen van 2024 in Parijs meedoen om de prijzen.
In Auckland zijn de WK voor snelle raceklasse­n 49er, 49erFX en Nacra17 bezig. Nederland wil op de Spelen van 2024 in Parijs meedoen om de prijzen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands