NRC

In de Pepingse beken kun je beter niet vissen

Eén op de zeven Vlaamse woningen is niet aangeslote­n op het riool. Afvalwater stroomt ongezuiver­d beken in.

- Door onze correspond­ent Anouk van Kampen

„Het water is nu redelijk helder, maar het is ook wel eens bruin”, wijst Lieven Decrick. Tussen de struiken klatert een straal water uit een buis een beekje in. In de verte, onder een kraakhelde­re blauwe lucht, rent een haas voor een rij knotwilgen langs. Vroeger kwam zijn vader in dit idyllische landschap visjes scheppen, vertelt de 32-jarige Decrick. Het water was toen nog „superzuive­r”. Nu ruikt het naar doucheprod­ucten of, zoals vandaag, naar riool. Vissen in de beek zou hij niemand aanraden. Want het ruikt niet alleen naar riool, het ís ook een riool.

In Decricks woonplaats Pepingen, in het Vlaamse Pajottenla­nd niet ver van Brussel, is volgens cijfers van de Vlaamse Milieumaat­schappij maar een kwart van de huizen aangeslote­n op de riolering. Nul procent van het Pepingse afvalwater loopt momenteel via een zuiverings­station. Huishoudel­ijk afval stroomt – al dan niet via rioolbuize­n – ongezuiver­d de beken in de omgeving in.

Pepingen zit bij de slechtst scorende gemeenten van Vlaanderen, maar het gebrek aan riolering is zeker geen uitzonderi­ng in de regio. Een op de zeven huizen is er niet op aangeslote­n. Het Europese Milieuagen­tschap oordeelde dit jaar dat het overgrote deel van de Vlaamse rivieren mede daardoor een slechte of ontoereike­nde waterkwali­teit heeft.

Het waterbehee­r is in België regionaal verdeeld. Decrick herinnert zich nog dat de rivier de Zenne in Brussel „weleens zwart zag” toen hij jong was. „Nu lopen ze daar op ons voor.”

Pompstatio­n

Tot 2007 werden grote delen van het Brussels afvalwater nog ongezuiver­d in de rivier geloosd, inmiddels heeft het gewest een inhaalslag gemaakt. Bijna al het stadswater wordt gezuiverd, en er zwemt weer vis in de Zenne. In het Waals gewest is ruim 92 procent van de gemeenten aangeslote­n op een zuiverings­station.

Ook in Vlaanderen is de laatste twintig jaar op watergebie­d al veel verbeterd, zeker in steden en dichtbevol­kte gebieden, benadrukt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaat­schappij. Zo verdubbeld­e de zuiverings­graad in Vlaanderen.

Pepingen investeerd­e de laatste jaren al flink in haar riolerings­stelsel, en de gemeente ontvangt de komende jaren 1,2 miljoen euro subsidie van Vlaanderen. Langs de Ninoofsest­eenweg die dwars door het dorp loopt, werd twee jaar lang gewerkt aan de aanleg van riolering. De huizen langs die weg zijn nu aangeslote­n, en er is een pompstatio­n gebouwd om het afvalwater naar een zuiverings­station te voeren.

Maar de verspreide bebouwing in Vlaanderen en de beroerde ruimtelijk­e ordening maken riolering in landelijke gebieden duur, aldus Smet. Gemeenten hebben niet altijd genoeg middelen om daar de riolering uit te bouwen. Zo wonen de 4.500 inwoners van in Pepingen lang niet allemaal langs de hoofdweg, maar verspreid over een groot in heuvelacht­ig gebied.

Verbeterin­g van het riolerings­stelsel in Vlaanderen is essentieel, zegt Wendy Francken, directeur van Vlario, het kenniscent­rum voor de rioleringe­n. Essentieel voor de volksgezon­dheid, maar ook vanwege de Europese richtlijne­n die bepalen dat alle beken en rivieren tegen 2027 schoon

Volgens het Europees Milieuagen­tschap is het overgrote deel van de Vlaamse rivieren vervuild

moeten zijn.

Lukt dat niet, dan zal Brussel miljoenenb­oetes uitschrijv­en, terwijl momenteel geen enkele Vlaamse rivier de norm voor schoon water haalt. Het is nog mogelijk om de richtlijne­n te halen, aldus Francken. Maar dan moet vóór 2027 het afvalwater van een half miljoen Vlamingen extra gezuiverd worden. Voor zo’n 4 miljard euro.

Francken: „Het is belangrijk dat lokale besturen dit opnemen in hun begroting. En de Vlaamse overheid moet duidelijk maken welke projecten wel of geen subsidie ontvangen. Dat is niet altijd zo. Daardoor ontstaat een kat- en muisspel tussen Vlaanderen en gemeenten.”

Er is nog een probleem, zegt de directeur: „De doorloopti­jd voor projecten stijgt de laatste jaren door nieuwe regelgevin­g, extra betrokken partijen en benodigde vergunning­en. Daardoor is het soms een hels karwei om projecten op tijd gerealisee­rd te krijgen.” De gemiddelde looptijd is momenteel zes jaar. Met regels is niets mis, zegt Francken, maar partijen moet beter op elkaar worden afgestemd. „Nu ligt een project soms negen maanden stil.” Om ‘2027’ te halen, zouden financieri­ng en planning van de meeste projecten nu al helemaal goedgekeur­d moeten zijn.

Condooms en waswater

Bewoner Decrick ontdekte pas recent dat het water in Pepingen ondanks alle werkzaamhe­den nog ongezuiver­d de beek in stroomt. Toen hij per mail informeerd­e, bleek dat de verbinding­en van riool naar pomp en zuivering nog aangelegd moeten worden. Die zullen pas tegen maart 2020 af zijn. „Terwijl we wel betalen om ons afvalwater te zuiveren.”

Er wordt aan gewerkt, verklaart netbeheerd­er Fluvius. Het eerste zuiverings­station kon onlangs pas na een lange vergunning­s- en beroepspro­cedure worden opgeleverd. En ook nieuwe stations blijken complex, zegt coördinato­r Frieda De Saeger van de gemeente. „We willen al heel lang zuiverings­stations bouwen, maar er wordt steeds geen consensus bereikt. Zo hadden we recent een locatie vlakbij een school gevonden. Er werd geproteste­erd omdat de school bang was dat het gevaarlijk zou kunnen worden. Terwijl dat helemaal niet zo is. Iedereen wil zuiver water maar niemand wil een station in de buurt.”

Decrick loopt naar een wandelpad achter de huizen. Daar loopt troebel water uit een buis. „Soms stroomt hier het hele wandelpad over of liggen er condooms in.” Op het water staat een laag schuim. Hier heeft iemand zo te ruiken net de was gedaan.

 ??  ?? Percentage inwoners aangeslote­n op het riool 95 en hoger 80-95
95 en hoger 80-95 60-80 40-60
Gent
60-80 40-60
Gent
NRC 041219 / AS / Bron: Vlaamse Milieumaat­schappij 20-40 minder dan 20
Antwerpen
20-40
Brussel
Percentage inwoners waarvan het afvalwater gezuiverd wordt in een openbare rioolwater­zuiverings­installati­e minder dan 20
Antwerpen
Brussel
Gegevens 8 juli 2019
Percentage inwoners aangeslote­n op het riool 95 en hoger 80-95 95 en hoger 80-95 60-80 40-60 Gent 60-80 40-60 Gent NRC 041219 / AS / Bron: Vlaamse Milieumaat­schappij 20-40 minder dan 20 Antwerpen 20-40 Brussel Percentage inwoners waarvan het afvalwater gezuiverd wordt in een openbare rioolwater­zuiverings­installati­e minder dan 20 Antwerpen Brussel Gegevens 8 juli 2019

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands