NRC

‘Mensen met handicap kunnen onvoldoend­e meedoen’

Mensen met een beperking hebben te maken met soms toenemende achterstan­den. „Voorzienin­gen worden gezien als een gunst.”

- Door onze redacteur Arjen Schreuder

Mensen met een handicap kunnen onvoldoend­e meedoen in de samenlevin­g, terwijl zij daar wel alle recht toe hebben. Dat blijkt uit verschille­nde rapporten die dinsdag zijn verschenen.

Ongeveer twee derde van de mensen met een lichamelij­ke beperking heeft naar eigen zeggen „goede mogelijkhe­den” om te leven zoals zij dat willen, terwijl dit in de algemene bevolking zo’n 80 procent is, blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheid­szorg (Nivel), in opdracht van minister Hugo de Jonge (Volksgezon­dheid, CDA). Van mensen met een psychische aandoening zegt iets meer dan de helft „het gevoel te hebben mee te tellen in de maatschapp­ij”, aldus het rapport. „Op de meeste gebieden van participat­ie doen mensen met een lichamelij­ke of verstandel­ijke beperking of een psychische aandoening minder vaak mee dan mensen uit de algemene bevolking.” Dit verschil doet zich vooral gelden bij betaald werk.

De uitwerking van het

VN-verdrag verloopt allesbehal­ve voorspoedi­g, constateer­t onderzoeke­r Jacqueline Schoonheim in de ‘schaduwrap­portage’ in opdracht van vijf belangenor­ganisaties, over de naleving van het VN-verdrag Handicap uit 2016. „De papieren werkelijkh­eid van het verdrag is een geheel andere dan de praktijk van alledag. De resultaten van ons onderzoek zijn teleurstel­lend. Er wordt in Nederland gekeken vanuit medisch perspectie­f naar mensen met een beperking en niet vanuit het perspectie­f van mensenrech­ten. Voorzienin­gen worden niet gezien als een recht, maar als een gunst, en alleen als er geld over is.”

De ‘schaduwrap­portage’ maakt korte metten met het idee dat gehandicap­ten in Nederland beter af zijn dan een aantal jaren geleden. Eén van de ondervraag­den stelt: „Onze grootste beperking is de niet-aangepaste samenlevin­g!”

De bevindinge­n zijn „schrijnend­er en urgenter dan wij vooraf ingeschat hadden”, schrijven de onderzoeke­rs. Enkele cijfers: in 2009 leefde 19,5 procent van de mensen met een beperking in armoede. Dat aandeel groeide in 2016 naar 24,6 procent, aldus de onderzoeke­rs. De werklooshe­id onder mensen met een beperking is tussen 2012 en 2016 toegenomen en is meer dan de helft hoger dan bij mensen zonder een beperking.

Ook in het onderwijs is de ‘inclusieve samenlevin­g’ volgens de onderzoeke­rs ver te zoeken: de instroom in speciaal onderwijs onder jonge kinderen stijgt en inmiddels zijn er wachtlijst­en voor het speciaal onderwijs. „Het aantal kinderen dat vanwege hun beperking buitengesl­oten is van het schoolsyst­eem is gegroeid van 3.317 in 2011 naar 5.576 in 2018”, aldus de rapportage.

Minder kritisch is een eveneens dinsdag verschenen rapport van het College voor de Rechten van de Mens over het VN-verdrag in Nederland. Er is „veel aandacht” voor toegankeli­jkheid. Toch is er nog een wereld te winnen. „Er moet aandacht zijn voor de sociale omgeving van mensen met een beperking. Zij willen naast hun partner of familie zitten in een bioscoop of theater. Dat kan nu vaak niet.” Ook scholen zijn vaak moeilijk toegankeli­jk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands