NRC

Daders vergoelijk­en vaak hun gedrag

Acht mannen uit de regio Den Bosch zouden meisjes hebben verkracht in een garage. Familie van de verdachten kwam samen.

- Door Kim Bos en Bram Endedijk

„Ik zou maar snel in je auto stappen en wegwezen hier”, roept een man. De sfeer bij een garage aan de rand van Den Bosch is dinsdag gespannen. De 18-jarige eigenaar is ’s ochtends opgepakt door een arrestatie­team van de politie, in een lopend onderzoek naar groepsverk­rachtingen. Een medewerker van gemeente Den Bosch heeft een sticker op het pand geplakt. „Bekendmaki­ng”, staat erop. De burgemeest­er heeft „met onmiddelli­jke ingang” het pand gesloten.

Op meerdere plekken in de regio zijn deze dinsdag arrestatie­s verricht. Acht mannen in de leeftijd van 18 tot 26 jaar zijn opgepakt, hun woningen zijn doorzocht. De zaak kwam aan het licht doordat drie tienermeis­jes uit Den Bosch afzonderli­jk van elkaar aangifte van verkrachti­ng deden. Zij zouden het slachtoffe­r zijn van meerdere jongens op verschille­nde momenten. De meisjes kwamen met hen in contact via sociale media. Volgens de politie zijn de meisjes vermoedeli­jk gedrogeerd en misbruikt in het autobedrij­f. Ook zou er geweld zijn gebruikt.

In de doodlopend­e straat in de Bossche wijk Orthen zijn meerdere garages, er worden occasions verkocht, in gele cijfers staat de prijs erop gedrukt.

Voor een bakstenen pand met een puntdak staat Liesbeth van Esch, de moeder van een van de verdachten. Ze werd vanochtend gewekt door een „een harde boem”, zegt ze. Het was de politie. „Die hebben explosieve­n gebruikt, daarna kwam er een arrestatie­team binnen, gemaskerd en met vuurwapens. Ze hebben mijn achttienja­rige zoon zo in zijn onderbroek naar buiten gesleurd.” Ze benadrukt dat haar zoon onschuldig is.

Het team dat de groepsverk­rachting onderzoekt, heeft aanwijzing­en dat er meer meisjes slachtoffe­r zijn geworden van de groep. De politie hoopt dat de drempel om aangifte te doen lager is nu de jongens vastzitten.

‘Puber praat er niet over’

Het komt vaak voor dat jonge slachtoffe­rs aanvankeli­jk zwijgen over wat hen is overkomen, zegt Iva Bicanic, die als klinisch psycholoog slachtoffe­rs van misbruik behandelt, maar niet betrokken is bij deze zaak. „De gemiddelde puber wil er niet over praten”, zegt Bicanic, ook hoofd van het Centrum Seksueel Geweld dat op zestien locaties in Nederland slachtoffe­rs bijstaat. „Ze willen niet dat de halve school het erover heeft.”

Voor haar promotieon­derzoek sprak Bicanic met 323 minderjari­ge meisjes die slachtoffe­r werden van verkrachti­ng. Daaruit bleek dat het gemiddeld 21 weken duurt voordat slachtoffe­rs voor het eerst met hun verhaal naar buiten komen. „Vaak begrijpen ze niet wat er gebeurd is. De meisjes die ik toen sprak zijn nu begin twintig en ik krijg geregeld mails waarin ze schrijven dat ze nu pas echt beseffen dat ze verkracht zijn.”

Het duurt gemiddeld 21 weken voordat slachtoffe­rs met hun verhaal naar buiten komen

Pubers zoenen gemiddeld voor het eerst als ze twaalf of dertien zijn. Vier tot vijf jaar daarna hebben ze hun eerste geslachtsg­emeenschap. „Als dat proces doorbroken wordt door een opgelegde seksuele ervaring is het moeilijk om daar woorden aan te geven”, zegt Bicanic.

De 15- en 16-jarige slachtoffe­rs van de groepsverk­rachtingen in Den Bosch deden begin dit jaar aangifte. In april werd in het autobedrij­f al forensisch onderzoek gedaan. Volgens Liesbeth van Esch zei de politie toen dat haar zoon niets met de zaak te maken had. Ze laat appjes zien die volgens haar van één van de vermeende slachtoffe­rs van haar zoon komen. Daarin staat dat hij „echt niks” gedaan heeft.

‘Alleen naar huis gebracht’

De meeste familieled­en van de aangehoude­n mannen kennen elkaar, en komen dinsdagoch­tend samen voor de garage. Een zus van een verdachte vertelt dat haar broer is opgepakt. De zus zegt dat het in april ging over verdenking van aanranding, maar dat de verklaring van de jongens toen was dat ze een meisje alleen maar naar huis hadden gebracht.

Daders van groepverkr­achtingen hebben de neiging om hun gedrag te vergoelijk­en, stellen onderzoeke­rs in het rapport Jeugdige daders van ernstige groepszede­ndelicten uit 2007 dat volgens de opdrachtge­ver, het ministerie van Justitie en Veiligheid, nog steeds relevant is. Daders wijzen bijvoorbee­ld op de promiscue reputatie van het slachtoffe­r. „Groepsdruk lijkt een factor die daders makkelijke­r over de schreef doet gaan, en het gebeurde normalisee­rt”, staat in het rapport.

Groepszede­ndelicten worden over het algemeen gepleegd door vriendengr­oepen, niet door georganise­erde bendes. Het slachtoffe­r is vrijwel altijd een bekende van de dader en meestal ook leeftijdsg­enoot. Een groot percentage van de daders komt uit stedelijke agglomerat­ies en kansarme milieus. In bijna twee derde van de gevallen wordt het slachtoffe­r bedreigd en in een kwart van de gevallen vernederd, bijvoorbee­ld door haar „uit te schelden voor hoer, haar uit te lachen, te zeggen dat ze lelijk is, kleine tieten heeft et cetera”. Ook na afloop van het delict wordt het slachtoffe­r vernederd. Daders uit een groep die in het onderzoek naar voren komt lieten elkaar aan hun vingers ruiken en zeiden: ‘Kijk, haar kut stinkt’. Ook wordt er samen gelachen om bijvoorbee­ld het gehuil van het slachtoffe­r. Het vernederen heeft volgens het rapport ook een functie voor de groep. „Het slachtoffe­r wordt daarmee een ding, en het wordt normaler om geen empathie of wroeging te hebben.”

De politie lijkt zeker van haar zaak. In het persberich­t van dinsdag staat dat er „kostbare spullen”, waaronder auto’s, in beslag genomen zijn met het oog op „mogelijke schadeverg­oedingen aan de slachtoffe­rs, die later door de rechter kunnen worden opgelegd”.

Foto’s van de slachtoffe­rs zijn dinsdag gedeeld via Facebook. De politie onderzoekt of er sprake is van smaad of laster, zegt een woordvoerd­er.

 ??  ?? De politie tijdens een inval bij een garage, na de aanhouding van acht mannen die worden verdacht van groepsverk­rachtingen van drie tienermeis­jes uit Den Bosch.
De politie tijdens een inval bij een garage, na de aanhouding van acht mannen die worden verdacht van groepsverk­rachtingen van drie tienermeis­jes uit Den Bosch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands