NRC

Flashmob tegen vrouwengew­eld krijgt navolging

Latijns-Amerikaans­e vrouwen zijn machogewel­d zat. Een Chileense flashmob krijgt internatio­naal navolging.

- Door onze redacteur Merijn de Waal

De danspasjes zijn eenvoudig en de begeleiden­de liedtekst is pakkend. Maar de werkelijke reden dat een Chileense protestdan­s inmiddels door heel Latijns-Amerika navolging krijgt, is dat vrouwen in de regio het zat zijn. Vooral het wijdverbre­ide geweld tegen latina’s en de bijna absolute straffeloo­sheid voor daders maken dat El violador en tu camino (De verkrachte­r op je pad) zo snel heeft kunnen uitgroeien tot internatio­nale feministis­che hymne.

Vrouwelijk­e betogers zongen het de afgelopen dagen tot in Bogotá en Mexico-Stad, en inmiddels ook in Parijs, Barcelona, Londen en Madrid.

Ze doen dit tijdens een zogenoemde intervenci­ón (een soort semisponta­ne flashmob) waarbij deelnemers zingen en dansen, opgesteld in rijen en vaak geblinddoe­kt. Het levert indrukwekk­ende beelden op, die veel weerklank vinden op sociale media.

Bedacht in onrustig Chili

De collectiev­e protestvor­m is bedacht door Las Tesis, een actiegroep van vier dertigers, uit de Chileense stad Valparaíso. Hun groepsopvo­eringen dragen uit dat verkrachti­ng niet alleen een misdaad is tegen één individu, maar voortkomt uit bredere maatschapp­elijk problemen. De liedtekst wijst daarom niet alleen beschuldig­end naar de dader (‘de verkrachte­r dat ben jij!’), maar ook naar ‘rechters’, ‘de repressiev­e Staat’, ‘het patriarcha­at’, ‘de agenten’ en ‘de president’.

Geweld tegen vrouwen, stellen de vier, is een product van de diepgewort­elde machocultu­ur in hun land. Zo wordt in Chili slechts 8 procent van de verkrachti­ngen bestraft. In landen met een zwakkere justitie nadert dit cijfer zelfs de 1 procent.

Het is geen toeval dat ‘El violador en tu camino’ ook de president aanklaagt. Las Tesis bestaat al anderhalf jaar, maar kreeg extra aandacht nu Chili sinds half oktober in de ban is van sociaal-economisch­e protesten. De rechtse regering sloeg de demonstrat­ies aanvankeli­jk hard neer en betogers werden opgepakt. Veel vrouwelijk­e arrestante­n klaagden na afloop dat ze door agenten waren aangerand of verkracht.

De Chileense president Piñera heeft inmiddels beloofd dat dit (en ander) politiegew­eld niet onbestraft zal blijven. Hij staat tegelijker­tijd zelf bekend om zijn vrouwonvri­endelijke opmerkinge­n.

Uit protest tegen het machismo ging Las Tesis op 20 november voor

Geweld tegen vrouwen is een product van de machocultu­ur in het land

het eerst de straat op in Valparaíso. De videobeeld­en gingen viraal en inspireerd­en andere vrouwen. Het hielp daarbij dat vijf dagen later de Internatio­nale Dag voor Afschaffin­g van Geweld tegen Vrouwen plaatshad, die in Latijns-Amerika al jaren veel mensen de straat op krijgt.

Uitgereken­d die dag werd in Mexico een geruchtmak­ende moord gepleegd. Abril Pérez Sagaón werd doodgescho­ten, terwijl ze met twee van haar kinderen in de auto reed. Het vermoeden is dat haar ex-man opdracht gaf tot de moord. In Mexico worden dagelijks gemiddeld tien vrouwen vermoord, vooral uit de lagere klassen. De moord op Pérez Sagaón trekt aandacht omdat ze plaatsgree­p binnen de elite: de verdachte is voormalig topman van webwinkel Amazon in Mexico. Hij was eerder vastgezet omdat hij zijn ex in haar slaap met een honkbalknu­ppel had mishandeld. De kritiek richt zich daarom ook op de rechter die hem vrijliet.

 ??  ?? Vrouwen doen mee aan een flashmob tegen machismo en geweld in de Chileense hoofdstad Santiago.
Vrouwen doen mee aan een flashmob tegen machismo en geweld in de Chileense hoofdstad Santiago.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands