NRC

En wéér lezen de pubers slechter

Volgens onderzoek zijn de leespresta­ties van 15-jarigen gedaald. „Er is aanleiding om het leesonderw­ijs rigoureus aan te pakken.”

- Door onze redacteur Mirjam Remie

Een mail van de overheid, AMSTERDAM. een handleidin­g, een brief van school over de Sinterklaa­s-viering – bijna een kwart van de 15-jarigen leest zó slecht dat ze dit soort teksten niet goed snappen. Ze kunnen zich dus niet als zelfstandi­g burger redden in de samenlevin­g. In voorgaande jaren ging het nog om 20 procent van de leerlingen – en dat vonden experts ook al een alarmerend percentage.

Dat is een van de verontrust­ende conclusies uit de PISA-meting, een driejaarli­jks vergelijke­nd onderzoek onder 60.000 leerlingen uit 77 landen naar onderwijsr­esultaten. De daling in leesvaardi­gheid in Nederland was tussen 2015 en 2018 voor het eerst significan­t, tot onder het gemiddelde van de vijftien EU-landen.

Nederland presteert nu zoals het gemiddelde in de 35 rijke OESO-landen, voorheen was dit altijd hoger. Het leesplezie­r is in Nederland zelfs lager dan in alle andere landen. Bijna de helft van de 15-jarigen vindt het tijdverspi­lling en ongeveer 60 procent leest alleen als het moet.

Ze missen de kennis

Erik Meester, verbonden aan de opleiding pedagogisc­he wetenschap­pen van primair onderwijs aan de Radboud Universite­it, denkt dat begrijpend lezen op veel scholen verkeerd wordt aangeboden. „Begrijpend lezen wordt als generieke vaardighei­d gezien, die je leert door leesstrate­gieën toe te passen zoals samenvatte­n, vragen stellen en verbanden leggen. Met die strategieë­n wordt eindeloos geoefend. Maar je hebt ze in een paar lessen aangeleerd en je kunt ze alleen inzetten als je voldoende woordensch­at en kennis over het onderwerp hebt.”

Met andere woorden: er is veel algemene kennis nodig om teksten te kunnen begrijpen en evalueren. En veel scholen bieden die kennis volgens Meester juist steeds minder.

„Je ziet het tegenoverg­estelde: meer aandacht voor generieke vaardighed­en zoals samenwerke­n en kritisch denken en ‘ontdekkend leren’, en minder voor de kennis. Dan kijken ze een filmpje en zoeken ze daarna zelf informatie op. Dat is echt te oppervlakk­ig.”

Tekenend voor deze „misvatting” is dat wereldorië­ntatie facultatie­f is bij de eindtoets en begrijpend lezen verplicht, zegt Meester. „Terwijl kennis over de wereld een voorwaarde is voor begrijpend lezen.” Ook tekenend: in Nederland wordt begrijpend lezen als apart vak gegeven, in veel andere landen is dat geïntegree­rd in het gehele onderwijs.

Het is moeilijk de definitiev­e oorzaken aan te wijzen voor de resultaten. Ze zeggen iets over beleid van jaren terug. Ze kunnen te maken hebben met andere factoren dan onderwijs, zoals migratie, voorleesge­drag thuis. Estland en Ierland zijn opvallende uitschiete­rs. In Ierland is geïnvestee­rd in achterstan­dsscholen, rekenvaard­igheid en geletterdh­eid.

Slechtere prestaties

Jan Rijkers, voorzitter van de Vlaams-Nederlands­e Taalraad: „Er zijn geen aanwijzing­en dat het leesonderw­ijs de laatste vijftien tien jaar slechter is geworden, maar ook niet beter.” De Taalraad bestaat uit vijftien deskundige­n en is in 2018 opgericht in opdracht van de Nederlands­e en Vlaamse ministers van Onderwijs, omdat al eerder bleek dat leespresta­ties dalen. Deze zomer bracht de raad een rapport uit waarin precies staat wat er moet gebeuren om het leesonderw­ijs te verbeteren.

Scholen moeten onder meer de urgentie beseffen, een taal-leesbeleid hanteren en de leesmotiva­tie bevorderen. Ook moeten leraren zich bijscholen, lerarenopl­eidingen geactualis­eerd worden en methodemak­ers moeten gebruik gaan maken van bewezen effectieve leermethod­es. Het rapport kreeg in Nederland weinig aandacht, terwijl er alle aanleiding is het leesonderw­ijs rigoureus aan te pakken, zegt Rijkers. „Dan moet je wel alle aspecten tegelijk aanpakken. Cherry picking heeft geen zin.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands